SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Legutóbb ezt a törvényt a tisztelt Ház július 25-i ülésén módosította, jóváhagyva ezzel az alacsony nyugdíjaknak, a gyermekgondozási díj minimumának és a gyermekgondozási segélynek 300 forintos emelését. Akkor a Kormány kötelezettséget vállalt arra is, hogy megvizsgálja a nyugdíjasok körében még ez évben tehető további intézkedések feltételeit, lehetőségeit.
A mostani törvényjavaslat háttereként szólni kell az ez évi nyugdíjemelések hatásairól, valamint a Társadalombiztosítási Alap várható pénzügyi helyzetéről. Ebben az évben a januári differenciált nyugdíjemelést követően márciusban és augusztusban került sor az alacsony nyugdíjak emelésére. Az eddigi intézkedésekkel a nyugellátások együttesen átlag 18 százalékkal emelkedtek. Az átlag mögött a különböző összegű nyugdíjak jelentős mértékű, differenciált emelése valósult meg. Az öregségi nyugdíjak legkisebb összege például az 1975 előtti nyugdíjaknál – ez döntően 75 évnél idősebb férfiakat és 70 évnél idősebb nőket jelent –, 1460 forinttal, egész évi átlagos szinten 35 százalékkal emelkedett.
Az öregségi nyugdíj legkisebb összege az 1975. év után nyugdíjazottaknál 963 forinttal, éves átlagban 21 százalékkal emelkedett. 1989 decemberében az egy főre jutó átlagnyugdíj 5300 forint volt. Az ilyen szintű ellátásban részesülők nyugdíja a nyugdíjazás időpontjától függően éves szinten 15 és 24 százalék közötti mértékben emelkedett. A jelenlegi nettó átlagkeresettel azonos összegű – ez 9300 forint – nyugdíjaknál 4,3 és 9,6 százalék közötti emelés történt. A gyermekgondozási segély összege a gyermekek számától függően 29-32 százalékkal emelkedett.
A nyugdíjak emelkedésének bemutatott értéke – a régebben megállapított alacsony nyugdíjakat kivéve – elmarad a fogyasztói árak ez évi 30 százalék körül várható emelkedésétől. Ezért a Kormány úgy döntött, hogy a Társadalombiztosítási Alap nyújtotta pénzügyi lehetőségek határáig elmenve tesz javaslatot a nyugdíjak emelésére fordítható előirányzat növelésére.
A Társadalombiztosítási Alap bevételei a tervezettet meghaladóan emelkednek, mivel a bérek emelkedése is magasabb a tervezéskor figyelembe vett mértéknél. Ugyanakkor a foglalkoztatottak számának csökkenése és a kinnlevőségek jelentős növekedése következtében a társadalombiztosítás bevételei a bérek emelkedésénél alacsonyabb mértékben nőnek. Pénzügyi és társadalombiztosítási szakértők által legvalószínűbbnek tartott becslés szerint – amelyet a törvényjavaslathoz csatolt tájékoztató tábla tartalmaz –, a TB-alap bevételei a tervezett 8,6 milliárd forinttal, kiadásai a tervezettet 6,7 milliárd forinttal meghaladóan nőnek, azaz további intézkedésre csak 1,9 milliárd forint fordítható.
A Kormány ezt a becslést egyrészt túl óvatosnak tartotta, másrészt elfogadhatatlannak ítélte, hogy a hozott kormányzati intézkedés ellenére a társadalombiztosítási alap kinnlevőségei ne csökkenjenek. Ezért úgy ítélte meg, hogy a szakértők által becsült 1,9 milliárd forintnál nagyobb összeggel, több mint 8 milliárd forinttal meg lehet növelni az ellátásokat. Ebből – az eredeti kiadási előirányzattal arányosan – 1,5 milliárd forintot az egészségügy krónikussá váló pénzügyi helyzetének javítására kell fordítani, amiből 155 millió forint a minimális bérek ez évi emelését, 1365 millió forint a terven felüli áremelkedések többletköltségének részleges ellentételezését szolgálja. 6,6 milliárd forintot pedig a nyugdíjak emelésére kell fordítani. Látni kell, hogy a döntés kockázatát az állami költségvetés viseli, mivel ha mégis a szakértők óvatos előrejelzése igazolódik be, akkor az 1991. évi állami költségvetés terhére kell a társadalombiztosítási alap 1990-re garantált 4,2 milliárd forintos szufficitjét előteremteni.
Örömmel állapítom meg, hogy az illetékes országgyűlési bizottságok is a szakértők becslését tartották túl óvatosnak és nem a Kormány döntését indokolatlanul kockázatosnak. A nyugdíjakra előirányzott 6,6 milliárd forint felosztására számos módszer kínálkozik. A Kormány – tekintettel arra, hogy a legalacsonyabb nyugdíjak emelésére ebben az évben már kétszer is sor került –, azt javasolja, hogy egységesen minden nyugdíjas 2400 forintos egyszeri nyugdíjkiegészítésben részesüljön, kivéve azokat a nyugdíjasokat – összesen 26 ezer személyt –, akiknek nyugdíja az öregségi nyugdíjminimum háromszorosánál, azaz 13 800 forintnál magasabb. A részletes szabályozást a csatolt kormányrendelet-tervezet tartalmazza.
Nem hallgatható el az a körülmény, hogy ezzel az intézkedéssel nem maradéktalanul teszünk eleget annak a törvényi előírásnak, hogy az ellátásokat a fogyasztói árszínvonal tényleges emeléséhez igazodóan növeljük. Ezért ezt – mint a jelen sajnálatos körülmények között teljesíthetetlen előírást – javasoljuk hatályon kívül helyezni.
Kérem az Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot megvitatni szíveskedjék. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir