DEME ZOLTÁN (MDF)

Full text search

DEME ZOLTÁN (MDF)
DEME ZOLTÁN (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Annak idején a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Alapítvánnyal kapcsolatos önálló indítványom végső célja az a vagyonelszámoltatás volt, amelynek a törvénytervezetét most tárgyaljuk.
Szeretném felhívni az Országgyűlés figyelmét néhány bizonyos apró részletre; ezzel kapcsolatban bizonyos országos szervezetekhez, mozgalmakhoz csatlakozott olyan helyi szervezetekről szólok, amelyek a KISZ vagy a MUSZ talaján állnak még ma is. Például bizonyos környezetvédő egyesületek, szervezetek. Ezzel is szennyezik továbbra is a környezetet.
Szeretném felhívni a figyelmet arra is, hogy ilyen bizonyos egyesületek, szervezetek és természetesen a DEMISZ és hozzá közel álló szervezetek igyekeznek magukat úgy is kivonni bizonyos vagyonelszámoltatás alól, hogy az ő vagyontárgyaikat – legalább egy bizonyos rövid időre adják kölcsön – például videókamerájukat, videóberendezésüket bizonyos könyvtáraknak. Az elszámolást úgy kell majd végrehajtani, ha ezt a törvényt elfogadtuk, hogy mindenre részletesen kiterjedően történjék meg, az egész társadalom teljes megnyugtatására, hiszen az igazság erre kötelez mindannyiunkat.
Horváth Béla képviselőtársam említette a csillebérci példát, ugyanezt el lehet mondani a szarvasi KISZ-ingatlanról is, azt a bizonyos történetet annak idején önálló indítványomban előadtam.
Szeretném felhívni külön a figyelmet a törvénytervezet 2. § d) pontjára, hiszen a gazdasági szervezetekre és alapítványokra is vonatkoznia kell az elszámoltatásnak. Olyan alapítványokról, gazdasági szervezetekről beszélek, amelyeket ezek a társadalmi szervezetek hoztak létre. Az általános cél az elszámoltatással az is, ahogyan az igazságügy-miniszter annak idején előterjesztette ezt a törvénytervezetet, hogy a társadalmi szervezetek kezelésében lévő ingatlanok jelentős része önkormányzati tulajdonba kerüljön. Annak idején a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Alapítvánnyal kapcsolatos önálló indítványomban azt kértem, hogy bizonyos ingatlanok az önkormányzatokba kerüljenek, akkor értetlenségre talált indítványom, most viszont örömmel tapasztalom, hogy teljes az egyetértés ezen a téren.
Hiszem azt, hogy olyan önkormányzatokat választunk, amely önkormányzatok nagyon jól fogják tudni, hogy mit kell tenni ezekkel az ingatlanokkal, mire kell hasznosítani azokat. Gondolok még olyan ifjúsági ingatlanokra is, amelyek esetleg nemcsak ifjúsági célokat szolgálhatnak, hiszen egy-egy önkormányzat tudja, hogy mit kell tenni ezekkel az ingatlanokkal. Mindenesetre ifjúsági különbizottságot kell felállítani itt a Parlamentben is, ahogyan egy SZDSZ-es és egy FIDESZ-es képviselőtársam együttes indítványában azt javasolta, feltétlenül az önkormányzatokban is szükség lesz arra, hogy ezeknek az ingatlanoknak a hasznosításánál az önkormányzatok fiatalsága is részt vegyen.
Végül is az én felszólalásomnak az a lényege, hogy minél jelentősebb rész kerüljön önkormányzati tulajdonba azokból az ingatlanokból, amelyek jelenleg még ezeknek a régi rendszerhez kötődő társadalmi szerveknek a tulajdonában vannak. Köszönöm. (Taps.)
 

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir