NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)

Full text search

NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)
NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egyetértve a Kormány előterjesztésével, az MHSZ vagyonelszámoltatásához kapcsolódóan néhány észrevételt, majd a végén javaslatot teszek.
Az MHSZ-re és vagyonára jelenleg három jogszabály, illetve törvény, helyesebben törvénytervezet vonatkozik. Az első az, amit most tárgyalunk – tervezet –, a másik, amit jóváhagytunk egy órával ezelőtt, és a harmadik az 1022/1990-es MT-határozat. Ez a határozat kötelezte a művelődési és a honvédelmi minisztert, hogy az MHSZ használatában lévő ingó és ingatlan vagyonról 1990. szeptember 30-ig részletes vagyonleltárt készítsen. Ezt a vagyonleltárt a jelenlegi, előttünk fekvő törvénytervezettől kissé eltérő módon a HM elkészítette azzal a céllal, hogy az MHSZ jogutódjaként tovább működő szervezetek között a vagyont fel lehessen osztani.
Hogy egyrészt a sportlétesítmények és a sportvagyon esetében a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, a nem sportlétesítmények és nem sportcélú vagyon esetében a HM kezelésébe kerüljenek. A vagyonelosztásnak e jelzett MT-határozat szerint szeptember 30-ig kell megtörténnie.
A 340-es számú törvénytervezet – most már törvény –, illetve a jelenlegi törvényjavaslat új helyzetet teremt. Elfogadásuk esetén az MHSZ-nek a törvénytervezetben meghatározott módon szeptember 30-ig önmagának kell elszámolást készítenie vagyonáról. A vagyon sorsáról pedig – a kormányjavaslatot figyelembe véve – ez év végén vagy a jövő év elején az Országgyűlés hoz majd döntést. Ezzel párhuzamosan az MHSZ-nek szeptember 15-ig be kell jelentenie a ZÁVKI-nak, hogy milyen állami tulajdonban lévő ingatlanokat kezelt ezidáig, illetve milyen ingatlan maradt a használatában, és ezeknek az ingatlanoknak a további sorsáról a Kormány október 31-ig benyújtandó javaslata alapján az Országgyűlés fog dönteni.
Ennyit röviden a tényállásról.
Ismételten szeretném hangsúlyozni, az MHSZ vagyonelszámoltatásának indokoltságát helyesnek tartom, mégis a következőkre szeretném felhívni a figyelmet.
Először: a különböző intézkedések, illetve forrásaik között mind ütemezésében, mind azok tartalmában meg kell teremteni az összhangot.
Másodszor: az MHSZ – bár félkatonai szervezetként működött – tevékenységében jelen volt a sport is – méghozzá igen jelentős mértékben, például sportlövészet, repülés, könnyűbúvár, rádióamatőr, modellezés és újabban csúszókorongozás –, amely az alacsonyabb szinttől, tehát a szabadidősporttól a legmagasabb szintig, az élsportig terjed.
Az MHSZ kezelésében lévő vagyon a jelenlegi vagyonleltár szerint 10,5 milliárd forint értékű. Tekintélyes részét a HM finanszírozta: lőterek, sportfegyverek, sportrepülők, repterek, hírközlési felszerelések, berendezések és így tovább. A nyújtott támogatás évi 800 milliótól 1000 millió forintig terjedt az MHSZ klubjainak, a technikai sportok országos sportszövetségeinek, tehát ez a pénz sportcélokat szolgált. Az elszámoltatás alá eső vagyon, illetőleg a zárolt ingatlanok sorsáról történő döntésnél ezt a tényt mindenképpen figyelembe kell vennünk, tehát azt, hogy ez a vagyon továbbra is lehetőleg sportcélokat szolgáljon. Vagyis az MHSZ-vagyon sorsáról történő döntésig biztosítani kell a sporttevékenység folytatásához szükséges támogatást. Ellenkező esetben a nagy hagyományokkal rendelkező, nemzetközileg is elismert eredményeket produkáló szervezetek – ezek között a Budai Polgári Lövészegylet – az év hátralévő részében működésképtelenné válnak, esetleg megszűnnek, és egy későbbi kedvező döntés nem tudja már helyreállítani az eredeti szintet, állapotot.
Elmúlt pénteken a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi ülésén megjelent a Sportlövész Szövetség elnöke és Hammerl László szövetségi kapitány. Drámaian ecsetelték a helyzetet. Az a lövészsport fog tönkremenni hónapok alatt, amely lövészsport a moszkvai világbajnokságon egy hónappal ezelőtt a világ összes nemzetei között a második helyet foglalta el.
Mindezek figyelembevételével a törvény végrehajtásakor a következőket javaslom figyelembe venni, mérlegelni.
Először: az MHSZ vagyonáról történő döntésig a működőképesség fenntartását minimálisan biztosító állami támogatást az ez évre előirányzott keretből a HM továbbra is folyósítsa. Elsősorban a sportcélú kiadások, tehát a szövetségek, klubok működése, utazás, lőszer és így tovább, nem bérkiadás elsősorban.
Másodszor: az MHSZ vagyonáról történő döntésnél a sportcélokat szolgáló vagyon továbbra is sportcélokat szolgáljon.
A döntés-előkészítésbe javasolom bevonni a sporthatóságot.
Javaslom, hogy az e célra biztosítható állami támogatások, az egyéb sporttámogatással együtt a jövőben az OTSH-n keresztül valósuljon meg.
Végül javasolom az 1022/1990. február 14. MT-határozat értelemszerű módosítását, illetve egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését, ha ez szükséges. Köszönöm szépen. (Taps.)
 

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir