WACHSLER TAMÁS (FIDESZ)

Full text search

WACHSLER TAMÁS (FIDESZ)
WACHSLER TAMÁS (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én nem leszek ilyen népszerű, mert én nem fogok elállni a kérdés feltételétől, annál is inkább, mert ha ezt a kérdést nem tenném fel, nyugodtan adhattam volna be interpellációt is, ami inkább szívem szerint való lett volna, csak a sürgősségre tekintettel akartam kérdést feltenni.
A 168 óra című műsorból értesültünk arról, hogy a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű helyére, amely előtte a trianoni emlékműegyüttes helye volt, vissza kívánják állítani ezt a trianoni emlékműegyüttest. (Közbeszólások: Helyes!)
Amikor tegnap a kérdésemnek a címét felolvasták, több képviselőtársam felhördült. Szeretném őket megnyugtatni, hogy én nem a trianoni békét szeretném minősíteni, nem szeretném azt az áldatlan vitát feleveníteni, annál is inkább, mert a FIDESZ-nek a véleménye erről a kérdésről közismert. A FIDESZ is aláírta azt a nyilatkozatot, amit az összes többi parlamenti párt is aláírt, tehát én nem erről szeretnék beszélni.
Nem is az emlékműnek a tényéről, hanem arról a tervről akarok beszélni, hiszen azt gondolom, az, hogy egy törvényes szervezetnek van egy követelése, semmiképpen nem olyan kérdés, amiért nekem kérdést kellene feltennem a honvédelmi miniszterhez. Amiért mégis elővettem ezt a kérdést, az az, hogy ez az alapítvány, amelyik ezt a trianoni emlékmű-együttest vissza kívánja állítani, elnökéül dr. Raffay Ernőt, honvédelmi minisztériumi politikai államtitkárt kér-te fel.
Én úgy vélem, hogy semmiképpen sem szerencsés, ha egy hivatalos kormányzati személy – még akkor is, ha ez történészi munkásságának részét képezi – a jelenlegi politikai helyzetben, amikor túlságosan is kiéleződött a viszonyunk a szomszédainkkal, ilyen félreérthető gesztusokat tesz. Különösen szerencsétlennek tartom azt, hogy ezt nem egy külpolitikailag semleges tárcának a képviselője teszi meg, hanem pontosan a Honvédelmi Minisztériumé. Ezt – úgy gondolom – aki akarja, s vannak, akik akarják, nagyon könnyen félremagyarázhatják.
Kérdezem tehát miniszter urat, hogy az emlékmű újbóli felállítása, beleértve az azon szerepelt Mussolini-idézetet is, amely a békeszerződések hatályáról szólt, hogy a békeszerződések nem örök időre szólnak, egybeesik-e a Honvédelmi Minisztérium és a Kormány e kérdésben folytatott hivatalos politikájával? Amennyiben nem, kívánja-e a miniszter úr az eset politikai konzekvenciáit levonni? (Taps.)
 

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir