HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az eddig eltelt pár hetes munka, azt hiszem, valamennyiünket meggyőzött arról, hogy a Parlament az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem képes működni. Ma valamennyi képviselőtársunk asztalán van a 33-49. sorszámmal számozott módosító indítványok tömege, amelynek jelentős részét az elmúlt fél órában kaptuk meg. Erről a Parlament valamikor tárgyalni kénytelen. Valamennyien, akik itt a patkóban ülünk, tudjuk, hogy gyakorlatilag már három hete tervezhetetlen a munkánk, s egyikünk sem tudja, hogy melyik pillanatban ütnek rajtunk egy meghívással valamely bizottsági ülésre, ahol esetleg az ország sorsát évekre meghatározó döntésekről kell perceken belül állást foglalni.
Tisztelt Országgyűlés!
Immár három hete működik a Parlament, immár valamennyiünk örömére van kormánya a Magyar Köztársaságnak, még ha ez az üres székekből most nem is látszik. (Bal oldalon taps.) Azt is tudjuk, hogy vannak politikai államtitkárok, akiknek itt kellene ülnie, megértem, hogy ebben a zaklatott ülésezésben a miniszterek, a politikai államtitkárok is áldozatai a Parlament működésképtelenségének.
Két bizottsági ülésen, az alkotmányjogi és ügyrendi bizottsági ülésen is tisztelettel előterjesztettem egy javaslatot, amihez nem szükséges az ügyrend megváltoztatása, pusztán az szükséges, hogy a Parlament elfogadjon egy gyakorlatot, egy működési gyakorlatot, amely a nyugodt munkát lehetővé teszi.
Javaslatom úgy hangzott, hogy állapodjon abban meg a Parlament, hogy hetenként két nap van plenáris ülés, amely kedden és csütörtökön legyen, míg a bizottsági ülések hétfőn és szerdán legyenek megtartva. Így, ha valaki tagja egy bizottságnak, akkor számíthat arra, hogy hétfőn és a szerdai napon bizottsági ülés lesz, feltéve természetesen, ha a bizottságnak van miről tárgyalnia. Így azt is tudhatja, hogy kedden és csütörtökön plenáris van, feltéve, ha van miről tárgyalnia.
Így a Parlament napi munkája is sokkal operatívabbá tudna válni, hiszen a vitát kettébontjuk: az általános vitát kedden folytatjuk le, a részletes vitát megelőzően a bizottsági viták szerdán lennének. Így nem kellene állandó szüneteket elrendelni, a plénum reggeltől estig folyamatosan ülésezhetne, és ha nem érne a tárgysorozat végére, akkor a következő ülésnapon folytathatná a napirend tárgyalását különösebb fennakadás nélkül. A bizottsági ülések a két ülés között lefolytathatók. Így nem kerülünk olyan helyzetbe, mint a mai napon, hogy elhangzott egy képviselői javaslat – Zsiros Géza képviselő úr javaslatára gondolok –, amelyet elnök úr az alkotmányügyi, törvényelőkészítő és ügyrendi bizottságnak utalt ki, holott ugyanolyan indokolt lett volna a gazdasági, valamint az önkormányzati bizottság tárgyalása is, hiszen mindkettő szintén illetékes a témában.
Ha folytattuk volna a mai ülésrendet, fel kellett volna állnom, hogy szünetet kérjek azért, hogy a gazdasági bizottság is tárgyalja meg az előterjesztést, azt, amelyikről azt sem tudja, hogy miről szól.
Tisztelettel javaslom a Ház tisztségviselőinek, a bizottsági elnököknek és a házelnököknek, a Házbizottságnak, hogy ne tűzzünk ki szerdára plenáris ülést, azt jövő keddre tűzzük ki, majd azt követően jövő csütörtökre, a bizottságok pedig hétfőn vagy szerdán tárgyalják azokat a kérdéseket – előre megadott napirend szerint –, amelyekben állást kell foglalni. Ne két óra előtt egy perccel tudja meg az alkotmányügyi bizottság, hogy ma délután valamikor még politikai államtitkárokat kellene meghallgatnia.
Javaslatunknak még egy pontja van, és ez a kormány számára egy fontos javaslat, hogy mi úgy gondoljuk, hogy konszenzus alakulhatna ki abban is, hogy a csütörtöki nap lenne a kérdezésnek és az interpellációnak a napja, tehát a minisztereknek csütörtökön délelőtt kellene itt ülni, egyéb esetekben pedig tudnák a hivatalukat vezetni. Tehát kérem azt, hogy a tisztelt Ház tisztelt hivatalnokai, a megválasztott tisztségviselők vegyék figyelembe döntéseik során ezt a javaslatot, amivel egyébként az alkotmányügyi bizottság egyetértett, és amivel egyébként az ügyrendi bizottság is egyetértett két héttel ezelőtt. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir