FODOR ISTVÁN, DR. (független)

Full text search

FODOR ISTVÁN, DR. (független)
FODOR ISTVÁN, DR. (független) Elnök Úr! Nem kapok hangot. (Most bekapcsolódik a mikrofon.) Most megvan. Köszönöm szépen.
Tisztelt Országgyűlés! Önálló indítványom - amelyet nem is annyira személyes megfontolásból, mint inkább a házbizottság véleményének a közvetítésére és kifejezetten a házbizottság kérésére nyújtottam be - az Országgyűlésre kötelezettséget megállapító határidő módosításáról szól a nemzeti és nyelvi kisebbségek országgyűlési képviseletéről szóló 1990. évi XVII. törvény módosítása tárgyában.
A határidő módosításának a szükségességét a napirendre tűzés alkalmával részletesen megindokoltam, ezért úgy gondolom, hogy ebben az ügyben további részletes indoklásra nincs szükség.
Ugyanakkor kötelességemnek tartom felhívni elsősorban az igazságügyi kormányzat figyelmét arra, hogy a nemzetiségek képviseletének a megoldására ez a módosítás csak időbeli haladékot ad, érdemi lépést ennek irányában ezzel a módosítással nem tettünk. A kérdés érdemi rendezéséhez vagy a most már csak 30 napos, hátralévő határidőn belül érvényben lévő rendelkezéseket kell végrehajtani, vagy pedig azokhoz képest egy alternatívát kell előterjeszteni a Parlamentnek, azt meg kellene tárgyalni és el kellene fogadni.
Az Alkotmánynak éppen a következő napirendi ponttal sorra kerülő módosítása egy ilyen alternatíva Alkotmányon kívüli kereteit tartalmazza, de ha ez a megoldás kerül előtérbe, akkor ezen túlmenően még további két törvény elfogadása szükséges. Az egyik törvénynek az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényt kell módosítania, de tekintettel arra, hogy remélhetően a közeljövőben országgyűlési képviselők választására nem kerül sor, ezért ez nem sürgős dolog. Nem várathat viszont magára, hanem a most már csak 30 napos hátralevő határidőn belül az Alkotmány idevonatkozó részeinek a módosításával egyidejűleg elő kell terjeszteni, meg kell tárgyalni és el kell fogadni az Ombudsman-törvényt, az állampolgári, valamint a nemzetiségi jogok országgyűlési biztosításáról szóló törvényt.
A házbizottságnak egyébként az az álláspontja, hogy ezt az Ombudsman-törvényt már ne valamelyik parlamenti bizottság vagy képviselőcsoport terjessze a Parlament elé, hanem az igazságügyi kormányzat. Az elmondottakat az igazságügy-miniszter úr figyelmébe ajánlva, kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a határidő módosítására vonatkozó indítványomat támogassa.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir