ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Többször címzettje volt a Kormány és az igazságügyi kormányzat most a tulajdoni vitának. Kétségtelen, hogy tanult ügyvéd képviselőtársam lendületét már nem hiszem, hogy fokozni tudom, pláne mindig így a délutáni órákban, de szeretném ennek a vitának a lényegét kiemelni. Nincs bennem nagy optimizmus, hogy azt mondjam, hogy ez előreviszi majd a vitát, de talán majd megkönnyíti az általános vita lezárásának a lehetőségét.
Én megmaradok ennél a "beteg" hasonlatnál. Hogy a "beteg" hasonlatot egy kicsit még felfokozzam: ezt a beteget, aki még most a kórházi ágyon fekszik, úgy hívják, hogy állami tulajdon, és úgy hívják, hogy szövetkezeti tulajdon. Én azt mind elhiszem, amit itt a Kormány szemére hánytak eddig. Egy műtéti beavatkozást igénylő betegség esetén a műtétet végre kell hajtani. Én azt is elhiszem, hogy a műtét neve valójában a tulajdonjogi koncepció, a tulajdonreform, a privatizáció, a földtörvény módosítása. Kétségtelen, hogy a műtéti beavatkozás technikájának ez a lényege. De hogy a beteg a műtétig eljusson, addig életben kell tartani, mert ha ennek a megtörténtéig, a műtéti beavatkozás feltételeinek megteremtéséig lehunyja két szép szemét, akkor a tudomány mai állása szerint ezt a halottat már nem lehet feltámasztani.
Tehát én most elhiszem, hogy most még a működés elején a kormány szemére hányják, azt mondhatom, hogy az Igazságügyi Minisztériumban kész vannak, be fogjuk terjeszteni, de az ügy jelenlegi állásában egyetlen egy képviselőtársamat, személy szerint és a bizottságokat sem kívánjuk megakadályozni a törvényalkotási készség kielégítésében. (Terjesszék elő! - derültség.)
Kétségtelenül a tulajdoni reform, a földtörvénynek a módosítása roppant részletes, lelkiismeretes munkát igényel. Tudom, hogy ahhoz is be fog érkezni az éjszaka folyamán megszülető öt módosító javaslat. Sorozatban fognak ülni a bizottságok, de megkísérli az Igazságügyi Minisztérium úgy előkészíteni a szakmája körébe tartozó és a műtéti beavatkozást megvalósító törvényjavaslatokat, hogy most az Országgyűléstől csak azt kéri, hogy addig próbáljuk életben tartani ezt a műtéti beavatkozást igénylő beteget. Az "állami tulajdon bácsi beteget" most sikerült még beinjekciózni, hogy életben maradjon addig, amíg még van állami tulajon.
Zsiros Géza javaslata lényegében most azt célozza, hogy a szövetkezeti tulajdon névre hallgató beteg is maradjon legalább addig életben, amíg ezt a műtéti beavatkozást rajta végre lehet hajtani. Tehát itt nem a tulajdonreform végleges befagyasztásáról van szó. Itt csak arról van szó, hogy megvédeni addig az állami és a szövetkezeti tulajdont, amíg van mit megvédeni!
Kérem, az ellenzék azt mondta, hogy a Kormány konstruktív ellenzéke kíván lenni. Kérem szépen, a kormánypárt bebizonyította a délelőtti szavazás során, hogy nemcsak az ellenzéknek kíván konstruktív kormánya lenni, hanem végeredményben a magyar népnek is konstruktív kormánya próbál lenni azzal, hogy megkísérli megvédeni az elherdálástól az állami tulajdont és ugyanúgy megkísérli ezzel átmenetileg megvédeni az elherdálástól a szövetkezeti tulajdont.
Felmerült itt egy ilyen kérdés, hogy: miért? Fél a Kormány attól, hogy nem tudja megakadályozni? Mindaddig ez a félelme jogszerű, amíg nincs törvény. Ez kétségtelen. Tehát azért akarja megmenteni az állami tulajdont, amíg ez a törvény meg nem születik. Hogy mitől kívánja megmenteni? Én nem tudom a párttagságnak a szakmai megoszlását az egyes pártokon belül, de nem hiszem, hogy akár a kormánypárt soraiban helyet foglaló pártok, akár a Szabad Demokraták vagy a Fiatal Demokraták Szövetségének tagjai között van olyan, aki állami tulajdonról vagy a szövetkezeti tulajdonnal rendelkezni jogosult. Tehát a félelem a törvényi szabályozásig azért van meg, mert akik rendelkezésre jogosultak, azoknak kezében van az a lehetőség, hogy mire a műtétet végre lehetne hajtani, addig - bátorkodtam mondani - a beteg már lehunyta a két szép szemét.
Én azért azt gondolom, hogy ha már egyszer ilyen elsöprő többséggel az állami tulajdon megvédésének a lehetőségét biztosította az Országgyűlés, akkor értelemszerűen miért folytatunk erről ilyen hosszadalmas vitát? Elnézést: senkit nem akarok megfosztani attól, hogy hosszadalmas vitát folytasson - csak azért kényszerültem felszólalni politikai államtitkárként, mert hogy a Kormánytól számon kérnek jelenleg készülőben lévő olyan törvényjavaslatokat, amelyek kétségtelenül a műtéti beavatkozásnak a lehetőségét biztosítani fogják. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir