OLÁH SÁNDOR (FKgP)

Full text search

OLÁH SÁNDOR (FKgP)
OLÁH SÁNDOR (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársak! A magam részéről úgy érzem, hogy Lakos doktor és Juhász Pál képviselőtársak felszólalása szerves kiegészítője a törvényjavaslat előterjesztője indokolásának. (Mozgás és derültség.)
Meghallottuk, hogy most négy hónap alatt tízszeres a földeladás mennyisége, mint a múlt esztendőben volt, és ez már indok arra, hogy miért kell előterjeszteni egy törvényjavaslatot, amely nem mást kér az Országgyűléstől, csak azt: mondja ki, hogy megtiltja a további törvényes intézkedésig a földeladást. És van egy másik eleme ennek a törvényjavaslatnak, amelyiket privatizációs jelleggel nevesítésnek nevezhetnénk a szövetkezeti vagyont illetőleg. Ez egy nagyon jó része ennek a paragrafusnak. Azért: bizonyíték arra, hogy a Kisgazdapárt a paraszti lakosság érdekében lép fel, mert nem 47-es földtulajdon alapján tulajdonhoz juttatott tagok képviseletében szól a törvényjavaslat paragrafusának másik része, hanem a termelőszövetkezetekben ma dolgozó paraszti lakosság érdekében, hogy ne lehessen a jogos érdekükben machinációkkal kiforgatni őket.
Nem akarunk általánosítani, nagyon sok tisztességes, jóérzésű termelőszövetkezeti vezetőt ismerünk, ilyenek a Kisgazdapárt tagságában is vannak, és tudok olyan termelőszövetkezetekről, ahol a tagság egyértelműen mondja: bármilyen földtörvény lesz, bármilyen módosítás, ők - különösen szakszövetkezetekre vonatkozik ez - megtalálták emberi boldogulásuk módját ebben a szövetkezeti formában és ezen változtatni nem kívánnak.
Tiszteletben kell tartani mindenki szándékát, azét, aki a földön és a földből él. Ezeknek az embereknek a véleménye kell, hogy döntő legyen. Ez a törvényjavaslat azt akarja szolgálni, hogy a falusi, vidéki lakosság maga határozhassa meg egyenesen, őszintén a maga szándékát. De ehhez ettől a törvényhozó testülettől várnak egy feltételrendszert. Az első feltétel, hogy a harácsolási szándék ne érvényesülhessen és a jogtalan eltulajdonítás. (Taps.) Úgy éreztem, hogy egy kicsit nemzeti egység alakult ki a Dornbach képviselőtársunk által előterjesztett törvényjavaslatban. Olyan szép, reprezentatív szavazati eredményt kapott ez a javaslat.
Hisszük, tudjuk, hogy ezekben a földkérdésekben is ki fog alakulni ez a nemzeti egység. És kérjük Önöket, ne bizonyos rémhírek, félrevezető vagy rossz szándékú nyilatkozatok alapján minősítik a Független Kisgazdapárt és - most már mondhatom - a kormány földprogramját. Várják meg, amíg ez törvényjavaslatként megfelelő indoklással az Önök asztalára kerül, és vitassák meg szakbizottságokban szakszempontból, és itt a plenáris ülésen elkerülhetetlenül politikai szempontból is. De előre rémhírek vagy félreinformációk alapján ne kapcsoljanak hozzá egy rémképet vagy agyrémet - ahogy ez elhangzott már - ahhoz a javaslathoz, amelyiknek ehhez semmi köze nincs. Csak egy feltételt akar megalapozni.
Én Juhász képviselő úr és képviselőtársam gondolatkörében sok olyan vonást találok, amelyik a törvényjavaslat és módosítása kérdésében áthidalható szempontokat képvisel. Én mit érzek nem áthidalhatónak? Nem érzem áthidalhatónak azt, hogy a módosítás - és most nem tudom, nem követek-e el hibát, hogy az általános vitában már a módosításokhoz is hozzászólok -, tehát azt nem tartom megfelelőnek, hogy egy vagyonellenőrző bizottság engedélyévé tenné az értékesítést.
Miért nem? Azért, mert ma, ha közcélú területigénybevétel történik - mondjuk útépítésre, öntözőrendszer-építésre, egyebekre - és ilyen természetű kisajátítás történik, ezeknek a feloldása, ezek érdekében egy tiltó rendelkezés feloldása ennél egyszerűbb és más formában is megtörténhet. És nagyon kérem a ma szövetkezetben dolgozó emberek érdekében képviseletében a módosító indítványát terjessze azért ki a vagyonfelosztás és nevesítés témakörére is. Éppen azoknak az embereknek az érdekében, akik mellett olyan nagyon értelmesen felszólalt. Köszönöm türelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir