PINTÉR JÓZSEF (FKgP)

Full text search

PINTÉR JÓZSEF (FKgP)
PINTÉR JÓZSEF (FKgP) Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Elöljáróban azt kell mondanom, hogy a magyar mezőgazdaság átalakításának végcélja az fog lenni, hogy túlsúlyba kerül a magángazdálkodás, de ez a téma nem a mostani ülés témája. Ez egy cél, amelyet egy folyamat fog követni, hogy a célt megvalósítsuk. Akkor lesz a magyar mezőgazdaság átalakítható, ha lesz elég vállalkozó, aki ért a gazdálkodáshoz, meg tudja a földet művelni, az ország szekerét abból az állapotból, amelyben ma vagyunk, ki tudja emelni. Ennek a célnak a megvalósíthatóságát gátolja az a jelenlegi állapot, amely ma van: hogy el akarják a földek egy részét adni. Én mint volt vállalati főkönyvelő jól ismerem a számviteli előírásokat, tudom, hogy mi játszódott le az elmúlt 40 év alatt a magyar mezőgazdaság életében. Volt egy alaptevékenység: növénytermesztés, állattenyésztés és kertészet. Gazdaságilag nem volt megalapozott az állattenyésztés, át kellett adni magángazdálkodásba, háztájiba, ugyanígy a kertészetet, a zöldségtermelést is. Ez a háztáji gazdaság látja el ma Magyarország lakosságának jó részét. Megmaradt a növénytermelés és egy kis állattenyésztés.
Nem volt elég a mezőgazdaság átalakulásában ez a folyamat, el kellett kezdeni kiépíteni a kisegítő gazdaságokat, hogy meglegyen az a nyereség, amelyből a termelőszövetkezet, a nagyüzemi gazdálkodás magát fenn tudja tartani. Hogy most a földet el akarják adni - azon túl, hogy spekulatív jellege van -, gazdálkodási okai vannak. Azzal a 3-4 százalékos nyerséggel, amit ma a mezőgazdasági nagyüzemek elérnek, nem lehet gazdálkodni, nincs bővített újratermelés. Nem azért van bizonytalanság a mezőgazdaságban, mert ezek a témák napirenden vannak, hanem azért van beruházási hiány, mert nincs hozzá tőke, pénz. A gépek amortizálódni fognak, túl vannak írva, nem fognak tudni helyette másikat venni. Kell a pénz! - ahhoz, hogy nyereség legyen, mert a kisegítő gazdaság hozama sem elegendő a termelőszövetkezet fenntartásához, a nyereség képzéséhez, esetleg netán egy nagyobb összegű prémium kifizetéséhez. (Szórványos taps.)
Hogy gazdálkodási okok vannak, azok a mai törvények, rendelkezések szerint vannak így. Hogy ez változni fog, az egy későbbi téma, ma azonban ez a helyzet. Gazdálkodni tudnak, de csak úgy tudnak nyereséget termelni, ha ehhez a lehetőséghez is hozzájutnak.
Nem is beszélek a spekulációkról, amik előfordulnak; most zártkertnek kiadják, esetleg később átalakítják, és üdülőtelekként vagy más formában, busás haszonnal forgalomba fogják hozni. És éppen azoktól fogják elvenni a földet, akik később azon gazdálkodnának - és eredményesen gazdálkodnának!
A termelőszövetkezetek 40 százaléka jelenleg pénzügyileg nem stabil, nem nyereséges, a felbomlás szélén van. Abban én is egyetértek, hogy ez a stop, ez a tilalom ne jelentse mindenféle lehetőség kizárását - ahogy igen tisztelt képviselőtársam mondotta -, mert vannak helyes gazdasági irányok, vannak pozitív oldalai is a földeladásnak, és vannak negatív oldalai is. De mert mi, az Országgyűlés vagy a Kormány a jelenlegi helyzetben ezt országosan nem tudja ellenőrizni - éppen azokból a számokból látszik, amelyek azt mutatják, hogy öt hónap alatt a tavalyi egész évi földeladás tízszeresére nőtt -, nem tudjuk, milyen állapotok következnének be egy esztendő múlva. Éppen ezért azzal értenék egyet, hogy a Zsiros Géza képviselőtársam által beterjesztett földtörvényt azonnal fogadjuk el azzal, hogy kezdődjenek meg a részmunkálatok olyan oldására, amely alapján valaki, egy bizottság a földeladások jogosságát, pozitív oldalát felül tudja bírálni. Köszönöm szépen.
(A terembe katonai egyenruhába belépő Kéri Kálmánt a képviselők hosszan tartó, lelkes tapssal fogadják.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir