TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor a földről szóló törvényjavaslatot tárgyalta meg a tisztelt Ház, minden képviselőtársam egyetértett azzal: nem szabad most vizsgálnunk, hogy vajon ez a törvényjavaslat mennyire jó vagy mennyire rossz, mert arról van szó, hogy a nemzeti vagyon kiárusítását meg kell gátolni.
Vajon miről van most szó Zsiros Géza törvényjavaslatában? A nemzeti vagyonnak egy olyan részéről, amely a korábban tárgyalt résznél is nagyobb vagyon, az elképzelhető legnagyobb vagyon - maga az élet: a termőföld … (taps középen) … a termőföld tulajdonjoga - amely tulajdonképpen az országnak az életet és az anyagi jólétet adta.
Igen tisztelt Képviselőtársaim! Miért kell csodálkozni azon, hogy ha egyszer a vagyonnak védelmet adunk, akkor a legnagyobb vagyonnak még nagyobb védelmet adunk? Vajon igen tisztelt Wachsler képviselőtársam ugyanúgy őrizné-e a Kohinoor gyémántját, mint egy egyszerű üveggyöngyöt - teszem fel a kérdést. (Derültség.) Nyilvánvaló, hogy amikor mi a termőföldről beszélünk és a termőföldet akarjuk megvédeni, akkor a Kohinoor gyémántnál is jelentősebb értéket akarunk megvédeni … (taps) … és ezért részesítjük különleges védelemben.
Ezért nem kívánok többet mondani, mint azt, hogy Önök valamennyien tudják: a termőföld kiárusítása, az a nemzeti jólétünk végét jelentené. Hát vegyék tekintetbe, hogy a környező nyugati országokban ma már egy olyan kis grófocskát sem találni, ahol ne védené a család külön a család termőföldjét, a földet. A földet ma már nyugaton senki, egyetlen vagyonos család sem adhatja el, ezekre mindre különleges védelmet fognak kimondani és mondanak ki.
Ha itt most nem mondjuk ki ezt a különleges védelmet, akkor nem lesz alkalom arra, hogy a földtörvényt megalkothassuk. Márpedig mindenkinek tudomásul kell vennie: a termőföld utáni vágy olyan, hogy a parasztság a jogos tulajdonának visszaszerzése érdekében már gyakorlati és tényleges lépéseket tesz. Itt fekszik előttem a csegődi kisgazdák nyilatkozata … (derültség) … Nem levél! Okirat! (Nagy taps, derültség.) Okirat, amely kimondja, hogy most már a parasztság nem vár tavaszig, nem vár őszig, nem vár lombhullásig a föld birtokbavételével. Most kívánja azt birtokba venni - de ha közben kiárusítják a földet, nem lesz mit birtokba venni.
Magyarán tehát: a beteg ott fekszik a műtőasztalon … (derültség) … és nem akármilyen beteg fekszik ott! Nagyon nagy beteg: a mezőgazdaságunk, az egész gazdaságunk és gazdagságunk!
Hát én arra kérem Önöket, képviselőtársaim, doktor urak, ne hagyják a beteget meghalni! Köszönöm. (Derültség és nagy taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir