TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ)
TÖRÖK FERENC, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt szeretném előrebocsátani, hogy ismerem ezt a helyzetet. A XV. kerületben, Rákospalotán termelőszövetkezet működik, termőföldek vannak a város határában és az összes ezzel kapcsolatos problémát ismerem. Éppen ezért nagyon csalódott vagyok - meg kell mondanom - a Zsiros Géza által előterjesztett javaslattal kapcsolatban.
Én azt hittem, hogy a kisgazdák sokkal jobban féltik a parasztság földjét, mint ahogyan az a javaslatból kiderült. Úgy tűnik, hogy Juhász Pál sokkal jobban félti, amikor a vagyonellenőrző bizottság szerepét kívánja bevonni a földeladások ellenőrzésébe. Az ő megoldása biztosít különleges védelmet a földek eladására, és a kisgazda Zsiros Géza javaslata csak egy … védelmet biztosít. Ma reggel kicsit csalódott voltam, mert azt hittem, hogy a tegnapi intermezzo után, ami a Dornbach-féle javaslattal összefüggésben szóba került, hogy Nagy Ferenc miniszter úr ma előjön egy javaslattal, amely a földtörvény keretébe beolvasztja az egész termőföld kérdésének ügyét, azonban ez sem történt meg.
Miről is van tulajdonképpen szó? Az a cél, és ezzel egyetértek, és én ugyanúgy féltem a parasztságnak a földjét, hogy megakadályozzuk ezeket az átmentéseket, üzleteléseket, a földek szétosztását, felosztását. A kérdés az, hogy elég-e az a védelem, amelyet pillanatnyilag a fennálló érvényes jogszabályok biztosítanak? Ezzel kapcsolatban hallottuk Lakos László képviselőtársunk nyilatkozatát, amelyben arról szólt, hogy jelenleg a közgyűlésnek a kétharmados többsége - ez biztosíték. Itt megjegyezném azt, hogy amikor általában ilyen törvényjavaslatot előterjesztenek, akkor azért illene, hiszen jogász ugyan van itt elég, aki a részleteket is tudja, de nagyon sok olyan képviselő van, aki azt sem tudja, hogy tulajdonképpen milyen szabályozás, és mikor szabályozták ezeket a földeladásokat, és azokról kell itt közben dönteni. Én elmondom inkább, mert 1990. március 1-jétől él ez a szabály, tehát azok a földeladások, amelyek a statisztikában itt szerepeltek, azok nem 5 hónapra, azok március 1. előtti adatok. Március 1. után, ahol 2 hónap telt el, ilyen földeladások nem fordultak elő, vagy legalább is nagyon elenyésző lehetett, mert nagyon nagy nehézségek voltak. Azzal azonban egyetértek, mert féltem a parasztság földjét, hogy ez a kétharmados többség nem elegendő, mert abból - nagyon jól utalt valaki a jogszabályi hellyel kapcsolatban -, hogy a közgyűlésen megjelent a szavazásra jogosult tagok kétharmada, és aki ezt végiggondolja, tudja, hogy ez mit jelent, és ez nem jelent védelmet.
Miért mondtam én azt, hogy Juhász Pálnak a javaslata a vagyonellenőrző bizottság bevonásával sokkal jobban védi a parasztság földjét?
Azért, mert a Zsiros Géza-javaslat, arról már nem is beszélve, hogy nem védi meg a termelési tilalomtól, nem védi meg a földet attól, hogy 40 évre bérbe adják: ez még mind megítélésem szerint nem egy lényeges kérdés. A legnagyobb probléma ott van, amikor azt a szót használom, hogy termőföld. Nagyon jól figyeljenek, mert ez védi a termőföldet. De aki ismeri a játékszabályokat, azokat a játékszabályokat, ahogy történnek ezek a bizonyos üzletelések, szétosztások, átmentések, az tudja, hogy egyetlen egy tollvonással megváltoztatják a művelési ágat, és abban a pillanatban se szövetkezet, se tilalom nem vonatkozik ezekre a földekre. És még nem is tartoznak a vagyonellenőrző bizottságok hatáskörébe, mint ahogy a többi ingatlan, amit ma délelőtt megszavazott az Országgyűlés, az védelmet biztosít. Én azt hiszem, hogyha elfogadnánk ezt a javaslatot, az biztos, hogy elmenne ez a hajó, amiről szó van. Ezt megszavazni nem lehet. Természetesen örülök, hogy az általános vitában vagyunk és a bizottságok még össze fognak ülni, és átgondolják ezt a kérdést, s nagyon javaslom, hogy a vagyonellenőrző bizottság bevonásával, és megmarad a kétharmados többség, tehát még a közgyűlésnek is hozzá kell járulnia, és ez egy olyan garanciát fog adni a kormánynak is és a parasztságnak is, hogy földjeik nem kerülnek eladásra. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir