HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)

Full text search

HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ)
HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament!
A Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportja nevében szeretnék néhány megjegyzést fűzni ehhez a törvényjavaslathoz. Elöljáróban annyit említenék meg, hogy mi alapvetően helyesnek tartjuk azt, hogy ezt a kérdéskört kivettük, az Országgyűlés kivette a kétharmados körből, de szeretném felhívni a figyelmüket, hogy abban az esetben hogy ha most nem születik kétharmados többség, akkor a törvényt nem lehet elfogadni. A helyzetet aggályosnak tartjuk, és abban az esetben, hogy ha most nem lenne szükség a kétharmados többségre, a Szabad Demokraták Szövetsége tartózkodna a törvény megszavazásától.
Van néhány kritikai észrevételem általánosságban, szeretném azt kifejteni, csak nagyon röviden.
Úgy gondoljuk, hogy a gazdasági szabályozást és a kincstárügyet nem szerencsés dolog pénzügyminisztériumként egyesíteni. Az kétségtelen tény, hogy sok nyugati országban ez így van, de nálunk ez azzal a veszéllyel is járhat, hogy a fiskális szempontok túlzottan erős szerepet játszanak majd a gazdaságszabályozásban, és ez nem lenne helyes.
A megszűnő árhivatal funkciója is idekerül, és ettől a minisztérium szinte egy mamutminisztériummá válik, azzal együtt, hogy bizonyos szintű átszabályozásra mindenképpen szükség van. Kérdéses, hogy szükség van-e a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztériumára. A gazdasággal kapcsolatos diplomáciai tevékenységet tulajdonképpen a külügy is folytathatná. Amennyiben lesz ilyen minisztérium, annak csak nagyon kis létszámúnak szabad lennie, és problémásnak tartjuk azt is, hogy átveszi a külkereskedelmi minisztérium szerepét. Kérdés az, többek között, hogy menynyiben fog a kereskedelemi államközi feladatokkal foglalkozni, és mennyire fog a magánszférával e területen foglalkozni.
Az ipari és kereskedelmi minisztérium összevonása elvileg helyes, véleményünk szerint. Tisztázatlan azonban a minisztérium tényleges feladata. Például a vállalatok feletti tulajdonosi felügyelet odatartozik-e majd vagy sem. Ez helytelen lenne, ha odatartozna, de a jelenlegi vagyonügynökség is alkalmatlan ennek a feladatnak az ellátására.
Továbbá megint csak kérdéses dolog, hogy a népjóléti minisztérium keretén belül jó megoldás-e a szociális és egészségügyi funkciók összevonása, egyesítése. Az építésügy mint önálló funkció megszűnik. Hová fog kerülni? Ez nagyon fontos terület, és a felügyelete és irányítása megnyugtató módon ez a terület nincsen rendezve.
Általánosságban mondható el még az, hogy felmerül bennünk a kérdés, valóban egyelőre igazán a piacgazdaság kialakulását szolgálja ez a minisztériumi struktúra vagy sem? Nagyon fontosnak tartjuk, hogy bármilyen megoldást is alkalmaz a kormányzó párt, törekedjen arra, hogy az adminisztráció lehetőség szerint minden területen jelentős mértékben csökkenjen. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir