KULIN FERENC, DR. (MDF)

Full text search

KULIN FERENC, DR. (MDF)
KULIN FERENC, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha kézbe vették a költségvetés 907/6. számú kötetét, ennek a 185. oldalán találhattak egy formabontó megoldást. A Magyar Televízió költségvetési fejezetét Hankiss Elemérnek, a televízió elnökének egy levele kíséri. Ebben a levélben a televízió elnöke közli azt, hogy amennyiben nem módosulnak a költségvetési tervszámok, annyiban a televízió nem fog tudni működni.
Hozzátartozik a pontos diagnózishoz, hogy a költségvetés nem is irányoz elő támogatást a Magyar Televíziónak, arra számítottak a Pénzügyminisztérium munkatársai, hogy a 6,8 milliárd forintra tervezett kiadás fedezhető lesz részint az előfizetési díjakból, részint kereskedelmi bevételekből.
A televízió elnökének tiltakozása azért minősíthető indokoltnak, mert ezek a számítások megalapozatlanok.
Megalapozatlanok egyrészt azért, mert az előfizetési díjak ma, az elmúlt hónapokra visszatekintve, havi 50 ezer előfizető díjával csökkennek. Várható, hogy ha a Parlament megszavazza a 130 forintról 200 forintra emelt előfizetési díjat, akkor azoknak a száma, akik nem fogják vállalni, nem fogják fizetni az előfizetési díjat, rohamosan növekedni fog.
Nem pontos az a számítás sem, amely szerint 1,6 milliárd forint várható a televízió kereskedelmi bevételeiként. Belső, szakszerűbb számítások szerint ez mindössze 0,3 milliárd forint.
De számokat ezek után nem is nagyon akarok mondani, hiszen ez majd egy, a részletes vitában előadandó tárgy. Én inkább arra szeretnék rámutatni, hogy a televízió költségvetésének a problémája nem egyszerűen egy intézménynek a költségvetési problémája, nem a kultúra egyik ágazatának a problémája, hanem az egész magyar társadalom problémája. Sok millió előfizetőnek és csaknem az egész magyar lakosságnak a gondja.
Arról van ugyanis szó, hogy a saját bevételeiből a televízió legfeljebb március végéig képes működtetni az 1-es és 2-es csatornát, és ha nem kap újabb támogatásokat, akkor két megoldás közül választhat. Vagy azt teszi, hogy drasztikusan csökkenti a műsoridőt, leépíti a fél csatornaként, vagy fél műsoridőben működő 2-es csatornát, vagy azt teszi, hogy a nagyon kínálkozó lehetőségeken kapva elindul a kereskedelmi televízióvá válás útján, vagyis él azokkal az ajánlatokkal, amelyek igen szép számban érték a Magyar Televízió vezetését, a magyar kormányzatot, és arra irányulnak, arra biztatnak bennünket, hogy próbáljuk saját bevételeiből fenntartani a televíziót.
Nem akarok most hosszasan nemzetközi tapasztalatokra hivatkozni, de ezeknek a lehetséges hivatkozásoknak a tanulságát mégis szeretném egy mondatban elmondani. Arról van szó, hogy minden olyan országban, ahol a nemzeti közszolgálati televízió mellett beindult a kereskedelmi televízió, a nemzeti közszolgálati televízió színvonala rohamosan zuhant mindaddig, amíg olyan belátásra nem jutottak az adott országok képviselői, hogy költségvetési támogatással kell egyensúlyozni a kereskedelmi televízió ízlésromboló, kultúraromboló hatását.
Ha tehát mi most a rendszerváltás kezdetén cserbenhagyjuk a közszolgálati nemzeti televíziót, ha mi arra számítunk, hogy majd reklámdíjakból önmagát fogja a televízió ellátni, fedezni saját kiadásait, akkor azzal is számolnunk kell, hogy nem lesz olyan Magyar Televízió, amelyik egyetemes kulturális érdekeket védelmez és képvisel, nem lesz olyan televízió, amelyik a nemzeti kultúra örökségét, hagyományát ápolni tudja, védelmezni tudja.
Azt hiszem, ez nem egyszerűen – még egyszer hangsúlyozom, nem egyszerűen – kulturális érdek, hanem ez társadalmi érdek, nemzeti érdek, hiszen ha van valami, amiben nem követhetjük az egyébként nagyon is másolható, nagyon is mintaként tekinthető nyugat-európai és egyéb fejlett tőkés országokból származó mintákat, példákat, akkor az a kultúra területe. Nincsen olyan modell előttünk sem Európában, sem Amerikában, sem a Távol-Keleten, amelyik a kultúra ápolása, a kultúra védelmezése, közvetítése tekintetében követhető minta volna.
Ha Önök visszaemlékeznek arra a felszólalásra, amit néhány hónappal ezelőtt a belga király tartott itt, ebben a Parlamentben, ha visszaemlékeznek azokra a mondatokra, amelyekben a szónok arról beszélt, hogy a jólét növekedésével, a fogyasztás mennyiségi és minőségi növekedésével, és egyéb civilizatorikus számoknak, mutatóknak a fejlődésével együtt milyen mértékben romlott a közmorál, milyen mértékben csökkent a személyiség tisztelete, milyen mértékben szaporodtak el a deviáns magatartásformák, és egyáltalán mennyire romlott a társadalom morális és szellemi közállapota, közérzete, akkor azt hiszem, hogy tudomásul kell vennünk, hogy ebben a tekintetben nem áll előttünk úgy a Nyugat, mint minden tekintetben követhető minta.
Amikor tehát mi most a televízió költségvetéséről döntünk, akkor a magyar kultúra, a magyar irodalom, a magyar szellemiség, a magyar szellemi közélet jövőjéről döntünk, és ha itt nem biztosítjuk a társadalom minimális igényeit, nem fedezzük, nem segítjük, nem támogatjuk, akkor egy kulturális összeomlás veszélyével kell szembenéznünk.
A kulturális bizottság megvitatta, mérlegelte Hankiss Elemér levelét, panaszát, támogatandónak, méltánylandónak tartja az abban foglaltakat. Összegszerűen természetesen nem tettünk javaslatot a szükséges költségvetési támogatásra, én egy egyéni képviselői módosító indítványban ezt is meg fogom tenni, mintegy ötmilliárd forintot látok feltétlenül szükségesnek ahhoz, hogy az 1-es és 2-es csatorna működőképes legyen.
Erre a kérdésre természetesen vissza kell még majd térnünk, de úgy éreztem, hogy az általános vitában mindenképpen szót érdemel, mert ismétlem még egyszer, nem egy tárcának a gondjáról van szó, önálló költségvetési tételről, amely minden tárcát kell hogy érintsen.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir