FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy javaslat ellenében és egy javaslat érdekében szeretném a figyelmüket megnyerni.
Melyek azok az indítványok, amelyek valamelyikének elfogadásától tartok? Ezek azok a javaslatok, amelyek a nulla-kulcsos adósáv eltörlését és helyette bizonyos mértékben a bérből és fizetésből élők körében adókedvezmények bevezetését javasolják.
Nem értek egyet ennek a filozófiájával, mert számszakilag – ha a legalacsonyabb keresetűek még jól is járnak – ez alapvető adófilozófiai elveket sért. Miért? Hozzáállásomat ezekhez az indítványokhoz a tavalyi háromoldalú kerekasztal-tárgyalások egyik vitapontjához tudnám hasonlítani. Közülünk talán sokan emlékeznek arra, hogy vitatott kérdés volt: az alapvető emberi szabadságjogokat az állam adja-e nekünk, neki kell-e biztosítania érvényre juttatásukat, vagy pedig emberi mivoltunkkal együtt járó, ha úgy tetszik a fogantatás, a születés pillanatától velünk járó jogok ezek?
Az állami paternalizmus egyik pillérét döntöttük le – úgy vélem –, amikor a második változat került be az ideiglenes Alkotmányba, azaz nekünk ezek a jogok emberi mivoltunkkal együtt járnak, s nem gondoskodik számunkra – kiskorúak számára – az állambácsi ezek érvényre juttatásáról.
Gyanakvóan tekintek tehát minden olyan indítványra, javaslatra, amelyik bármilyen formában visszacsempészné az állampolgárok létezési feltételeinek az államtól való függését, hatalmi keggyé tenné, hogy létezhetünk-e saját országunkban.
Kiindulópontom az, hogy alapvető emberi jog a létminimum adómentessége – mellesleg ezt mindhárom kormányon levő párt ígérte a választási programjában –, és az állam sért alapvető emberi jogokat, ha a létezéshez szükséges kenyér, szén jövedelemfedezetét is elveszi a kis jövedelműektől. Ne tegyük könnyűvé a kormányzat lelkiismeretét, ne változtassuk át a jogsértést állami keggyé! Az adókedvezmény szóban bennefoglaltatik az állami kedvezmény, ha nincs rá pénz, nem kell adni sem. 1991-ben, mondjuk, még elfogadható ez az összeg, de ha a költségvetés gondjaira való hivatkozással három évig változatlan marad, akkor már igencsak "megvágja" a kis jövedelműeket, és úgy vágja meg, hogy még csak lelkiismeretfurdalása sem lesz az akkori államhatalomnak.
Aggodalmamra tudok konkrét példát is felhozni. Hosszas viták után 1987 augusztusában az adórendszer bevezetésének a folyamatában nagy társadalmi nyomás hatására – s ebben utólag is megköszönöm Bánffy képviselő úr érdemeit – bekerült a magánszemélyek jövedelemadóját előkészítő törvénybe a háromgyermekesek adóalap-csökkentési lehetősége. Szándékosan nem mondok kedvezményt, mert a teherbírással arányos adóztatás elvével ellenkezik az, hogy az állam a kis jövedelműektől adókat szedjen be. Kedvezmény az, ami jogos adó fizetésétől mentesít valamilyen cél érdekében személyeket. Az akkor is már szűkmarkúan adott adóalap-csökkentési lehetőség mára már nevetségessé vált, az infláció az akkori vásárlóértékének a felére erodálta.
1019-es számú módosító javaslatomban kérem ennek felemelését, és kérem képviselőtársaimtól annak megszavazását. Indoklásaimat hadd támaszszam alá egy adalékkal. Az 1990-ben mintegy 5800 forintra taksálható létminimum összege 1991-ben a 35%-os infláció miatt – ha az alapvető javak árszínvonala nem nő gyorsabban, mint az árszínvonal átlagosan – 7800 forintra nő. Ha a nulla adósáv nem tart lépést a létminimum határával, akkor az adóhivatal jókorát kiharap a létminimum alatt élők alapvető szükségleteiből. Három gyermek, azaz 5 személy esetében már ötször akkorát harapna, ha nem lenne progresszív az adótábla, s mivel a gyermekeket már csak a magasan adóztatott jövedelmekből lehet eltartani, kb. hétszer akkorát harap ki.
Mivel a korabeli adóztatási alapelvek közé a propaganda szintjén került be csak a teherbírással arányos adóztatás, de nem a gyakorlat szintjén, a háromgyermekesek kedvezményén azóta sem történt változtatás. Negatív tapasztalat, figyelmeztetés is lehet a nulla sáv megszüntetése az idei kedvezményre kacsintó képviselőtársaim számára.
A bizottságban felvetődött, hogy javaslatom nem fogadható el, mert a legkisebb jövedelműek nem jutnak kellő adóalaplevonási lehetőséghez. Kérem, az adórendszer csak azt az elvonást korrigálhatja, ami az adórendszer kebelén belül történik, ha nem volt elvonás, akkor a rendszeren belül nincs mit korrigálni, hiszen nem történt méltánytalanság sem.
A jövedelemstatisztika szerint az elmúlt évek fő kárvallottai a gyermekes családok voltak. Reáljövedelmük és vásárolt fogyasztásuk a legjobban csökkent, különösen a tej és a ruházati cikkek területén.
A dolgok jelenlegi állása szerint 1991-ben még inkább ők lesznek a vesztesek, így számukra nem történik semmilyen rendszerváltás. Úgy tűnik, sajnos folytatódik és erősödik a korábbi rendszer családromboló és gyermekgyűlölő adópolitikája. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir