VONA FERENC, DR. (MDF)

Full text search

VONA FERENC, DR. (MDF)
VONA FERENC, DR. (MDF) Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A jelenlegi, úgynevezett lakossági adózási rendszer elavult, korszerűsítése indokolt. Alátámasztja ezt az is, hogy több, jelenleg hatályos jogszabály nem törvény, esetenként törvényerejű rendelet – házadó, nem lakás céljára szolgáló helyiségekről szóló rendelkezés –, illetve miniszteri rendeletek.
A jogállamiság megteremtéséhez nélkülözhetetlen a lakosság egészét érintő fizetési kötelezettség törvényben szabályozandó. E törvényjavaslatból kiderül, hogy ez egy kerettörvény, tehát egy lehetőség, amivel a helyi önkormányzatok élhetnek. Történik ez akkor, amikor az infláció közismerten növekvő, és a Kormány részéről is kinyilatkoztatás történt, hogy a lakosság jövedelmi viszonyai romlanak – kényszerűségből.
Ilyen előzmények után egyet tudok érteni dr. Fodor András Attila és dr. Török Gábor képviselőtársaim azon javaslatával, amelyben az építményadót illetően azt indítványozták, hogy a lakóház esetében száz négyzetméter fölötti rész váljék csak adókötelessé. Egyet tudok érteni azokkal az indítványokkal, amelyek szerint erre a részre sem húsz, hanem csak tíz százalékig legyen kötelező az önkormányzatoknak az adó bevezetése.
A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a forgalmi érték alapján történő meghatározás szinte kivitelezhetetlen, tehát tulajdonképpen csak a négyzetméterenkénti adózás az, ami az önkormányzatok részéről mindenképpen elérhető és behajtható. Hiába határozunk meg ugyanis egy törvényben forgalmi adó alapján történő meghatározási lehetőséget az önkormányzatok számára, ha a gyakorlatban nem tudják kivitelezni. Csak a négyzetméteres előíráshoz tudnék tehát ragaszkodni, azt tudom támogatni.
A telekadó esetében a 20 forint/négyzetméteres adóértéket tulajdonképpen nagyon magasnak tartom, ugyanis az előző ciklusban is, rengeteg képviselőtársammal együtt, azt szerettük volna elérni – ami, sajnos, e helyről is be kell vallanom: nem sikerült –, hogy a vidéki állampolgár végre ne másodrendű állampolgár legyen. Tehát ne büntessük különböző közműberuházások esetében is azzal, hogy minden családnak önerőből kell előteremteni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy építményadó, telekadó, kommunális adó sújtja, akkor tulajdonképpen egy óriási hendikeppel indul újra útjára a vidéki állampolgár. Nem szeretném azt, ha a 20 forint/négyzetméteres adómértéket megállapítanánk. Én azt gondolom, ezt mindenképpen rá kellene bízni az önkormányzatokra, hogy itt is milyen négyzetméterenkénti adót állapítanak meg. Ne határozzuk meg tehát semmiképpen az alsó határt. A fölső határ meghatározásával egyetértek, de az alsó határral nem tudok semmiképpen sem egyetérteni.
A kommunális adónál azt lehet mondani, hogy a vállalkozói kör bővülésével a munkahelyteremtési lehetőség is bővül. Kérdés, hogy ennek az adónak a bevezetésével nem fékeződik-e le az a törekvés, tehát konkrétan a vállalkozóknál is elküldik majd az alkalmazottakat. Tehát vidéken nem történik-e meg a munkanélküliség nagyarányú megnövekedése, illetve a vállalkozások csökkenése, ami a létszámot illeti, tehát a munkalehetőséget illetően. Megmondom őszintén, hogy itt is csak azt tudnám támogatni, bízzuk az önkormányzatra, mi az a minimum, amit bevezetnek, ne határozzuk meg a minimumot semmiképpen sem. Csak a maximum bevezetésével értek egyet. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir