FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Igen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy felelősség hárul majd ránk vasárnap, amikor a helyi adók nemeit és mértékeit meg kell majd határoznunk. Véleményem szerint a törvényjavaslatban szereplő adók maximuma messze meghaladja a lakosság teherbíró képességét, ezért a társadalmi elfogadtatás érdekében is, meg annak érdekében is, hogy egyáltalán ezt megszavazzuk, támogatnunk kell minden olyan indítványt, ami az adómaximumok mérséklésére, tehát például a 3%-ról 1%-ra, vagy a 300 forintról 200 vagy 100 forintra történő csökkentésére irányul.
Alapkövetelmény számomra, hogy az adó igazodjon a teherbíró képességhez. Ezért támogatom Rott Nándornak a 7. § (1) bekezdésére vonatkozó módosító indítványát, amelyik a kis nyugdíjakat védené a magasan megállapított helyi adók ellen, továbbá Fodor András Attila javaslatát, illetve Békesi Lászlóét, amelyik figyelembe venné, hogy az adó megállapítása – az ingatlanadó megállapítása – igazodjon az ott lakók létszámához.
Vitatkozom azokkal, akik azt mondják, hogy az adót ne keverjük a szociálpolitikával. Ugyanis véleményem szerint az adó a teherbíró képességhez igazodjon, mert nem tudom másnak tekinteni, mint a központi költségvetés burkolt megcsapolásának, hogy a helyi hatóságok által kifosztott lakosság a központi költségvetéshez folyamodik majd segélyekért. Mindenáron ennek elejét kell venni, és a helyi adók ellentételezését helyi forrásokból, azaz a helyi jövedelmekből kell megoldani, azaz lehetővé kell tennünk az adóalapból történő levonást.
Van ennek egy másik veszélye is. A legnagyobb gondunk az államhatalom leépítése, az állami tulajdon túlsúlyának, az államapparátus túlsúlyának szintén a lefogyasztása. Márpedig egy osztogató államhoz hozzá kell, hogy tartozzon a fosztogató állam. Ha mi azt akarjuk, hogy központi segélyekből oldják meg a helyi adók által létminimum alá szorított népesség gondjait, akkor iszonyatos bürokratikus apparátust kell kiépítenünk, és eléggé fel kell duzzasztanunk a családmegsegítő központok létszámát.
És van még egy gondom: ez arra vonatkozik, amelyik szintén az államapparátus túlsúlyát hivatott továbbra is megőrizni. Benne maradt az adótörvényben az, hogy az állam, a helyi hatóságok privilégiumokat, adókedvezményeket élveznek. Ez a véleményem szerint nem fér össze egy korszerű piacgazdasággal. Ha ez benne marad, ha a szektorsemlegesség e durva megsértése továbbra is érvényesülni fog, akkor valószínűleg az Alkotmánybíróságnak kell döntenie, hogy a törvény eme passzusa érvényben maradjon-e, avagy sem. Köszönöm. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir