RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)

Full text search

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azon a bizonyos napon, a zárt ülés utáni éjszaka a megszólalási lehetőségtől én is udvariasan visszaléptem, de már akkor jeleztem, hogy a konkrét beadott módosító javaslatokon túl szeretnék egy-két dologról szólni, ami a környezetvédelmet érinti. A költségvetés ugyanis egy, a környezetvédelemmel foglalkozó ember számára sok-sok hiányt tartalmaz, és ez nem hagyható szó nélkül.
A fejezetszintű kormányzati beruházások című csomagban például szerepel a Ferihegyi repülőtér zajvédelme, mint ami kikerült a kormányzati döntéskörből. Adatok közül néhány. Tizenöt évvel ezelőtt, 1976-ban rendelték el a zajvizsgálatot, és 1987-ben képviselői interpelláció hangzott el e Házban, és a miniszteri választ – ez akkor nem volt igazán mindennapos dolog – a Parlament nem fogadta el. Az eredmény, hogy zajvédelmi programra 2,3 milliárd költségigényt szavaztak meg, ebből 1987-től 1990-ig 600 millió szerepelt a költségvetésben összesen e célra az inflációs ráta nélkül.
A további, szintén '87-es szinten kalkulált 1,7 milliárdnyi beruházást 1991-től tervezték megvalósítani, beruházni. Ha a költségvetés megúszta ezt a közel kétmilliárdot, legalább egy szónyi jelzést olvashattam volna a rengeteg papír között arról, hogy a zajcsökkentés Ferihegyen – ha már kikerült a kormányzati döntési körből, azért ez nem jelenti azt, hogy nem is végzik el, tehát hogy valahol lesz.
Az elkülönített állami pénzalapok nagy hányadának elköltési hatáskörét sem tisztázza a költségvetés, mintha nem tartozna egy minisztériumhoz sem a feladat, hogy befektesse, forgassa az ezekben az alapokban képződő összeget. Nem mindegyiknél van így, de ilyen a környezetvédelem esetében például a vízügyi alap és a környezetvédelmi alap. A vízügyi alapnak mintegy a fele a szennyvízbírságokból keletkezik, az 1990-es 2 milliárd 558 millió forintos bevétele is a kiadás ellenére csak 2178 millió forint az 1991-es bevétel-előirányzatra. Ez körülbelül 400 millió csökkenés. Miért? Kevesebb lesz a vízszennyezés jövőre? Nem érthető.
A bírságtételek már az infláció alatt teljesen elavultak, a Környezetvédelmi Minisztérium szakemberei szerint jelentős emelést kellene végrehajtani. Vajon ez miért nem tükröződik a költségvetésben a bevételi oldalon?
Valószínűnek tartjuk, hogy a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium rendelkezik e milliárdok sorsáról. Szerintem ez helytelen. A csatornabírság és a vízkészlet-gazdálkodási díj gyarapítsa továbbra is a vízügyi alapot, és rendelkezzék felette a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium, de a szennyvízbírságból befolyt összegek kerüljenek a környezetvédelmi alapba. Csak így biztosítható, hogy a szennyvízbírság, amely a természetes vizek tisztaságának megőrzésére ösztönző, ugyanarra a célra fordítva valóban a környezet védelmét szolgálja.
A szennyvízbírságok tételeit egyébként is sürgősen felül kell vizsgálni, a belőlük származó bevételek és kiadások 1991-es előirányzatát jelentősen meg kellene emelni. A környezetvédelmi alapnak sincs látszólag gazdája a költségvetésben, ez szintén alulbecsült. Az 1990-es 658 millió forinttal szemben 1991-re 604 millió forint bevételt irányoztak elő. Kevesebb lesz a bírság, vagy csökkentik a mértékét? Nem érthető. A nemzeti megújhodás programjában nem olvashatunk arról, hogy a környezet pusztítói ezentúl olcsóbban tehetnék ezt. A Kormány talán itt akar nagyobb fokú türelemről tanúságot adni?
Érdekes, hogy a gazdátlannak tűnő alapok között van olyan is, amelyik röghöz kötött. Az útalap kezelése a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium hatásköre. Az alap bevételei az üzemanyag fogyasztói árából származnak, és az országos úthálózat fejlesztését és fenntartását szolgálják. Sajátos az, hogy a közúti és vasúti szállítás versenyében a MÁV hozzájárul a közútépítés finanszírozásához. Gázolajfogyasztás után ő is befizeti ugyanis az útalapba a járandóságot. Ennek mértéke az idén várhatólag 200 millió forint. Ugyanannyi árunak az eljuttatása ugyanannyi útszakaszon közúton kilencszer több energia felhasználásával, harmincszoros légszennyezéssel és hatszor annyi zajjal jár, mint vasúton. A kétvágányú vasút helyigénye negyed-, üzemeltetése harmadannyiba kerül, mint az autópályáé. Vajon miért nem kap a MÁV befizetése arányában részt az útalapból, és azt fordítsa a szárnyvonalak fenntartására, fejlesztésére!
Helytelen módosító javaslatokba csomagolni ezeket, mindent, amit lehetne jobban, meggyőzőbben leírni a költségvetésben. De azt sem lehet elvárni, hogy az, aki a környezetvédelem ügyét igyekszik szolgálni, ne jelezze a hibát, ha tisztázatlan részleteket talál.
De vessünk még egy pillantást a fejezetszintű kormányzati beruházások című fejezetre. Itt a Belügyminisztérium címén szerepel a katasztrófaelhárítás alcím 60 millió forintos előirányzattal. A Minisztérium költségvetésében ugyanakkor ezt a tételt nem találtuk meg. Miért nem szerepel, vagy miért nem elkülönítve szerepel ott ez a keret, mit takar ez a cím egyáltalán? Tartalmazza-e például egy vegyi robbanás következtében fellépő katasztrófa elhárításnak a költségeit, vagy ebből az alapból kap az a település is, amit árvíz, tűzvész vagy földrengés, vagyis természeti katasztrófa pusztít? Nem világos.
Ugyanis a szakemberek és hozzáértők pontosan körülhatárolják, mi tartozik e két szó, a természeti és a környezeti értelmezésbe. Nem mindegy tehát, hogy csak az egyik kategóriában vagy mindkettőben segít ez a 60 milliós előirányzat. És a figyelmes olvasó ugyanezt a problémát feltalálja a 14. fejezetben, a Külügyminisztérium fejezetében is.
Az ágazati céltámogatások keretében a külügyi segélyalap nyújt fedezetet a természeti katasztrófa sújtotta országok megsegítésére. Véleményünk szerint e keretet úgy kellene megosztani, hogy a környezeti katasztrófák elhárításához, kárainak mérsékléséhez is segélyt tudjunk folyósítani.
Ehhez persze, módosítani kellene egy '82-es MT-határozatot, hiszen ez a fajta segítségnyújtás kölcsönös – és ne adj' Isten, mi is rászorulhatunk ilyen támogatásra másoktól.
Környezetvédelmi szempontból feltétlenül kedvező jel, hogy a támogatásleépítési program keretében a műtrágya árkiegészítése megszűnik, és felszabadul kétmilliárd forint. Ám az e célra szolgáló 350 milliós összeg sem a környezetvédelmet szolgálni hivatott tárca költségvetésében jelenik meg, hanem a XVII. fejezetben, a Pénzügyminisztériumnál. Javaslom ennek az összegnek az áthelyezését a XX. fejezetbe – ahogy azt módosító javaslatomban is benyújtottam. Az összeg megemelésére is tettem javaslatot, de azt visszavontam, mert kiderült, hogy a költségvetésben leírt 1990-es előirányzat megtévesztő – ott 511 millió forint szerepel –, annak valós tartalma, bár csökkenésként van föltüntetve, valójában növekedés.
Térjünk át a környezetvédelmi tárca pénzére, amely engem személy szerint és a környezetvédelmi bizottságot is legjobban érdekli. Erről a költségvetésről nem tudott bizottságunk két hétig érdemben tárgyalni, mert – és ezt képivselőtársaim is ellenőrizhetik – nem végezték el az illetékesek a környezetvédelem és a vízügy szétválasztásának pénzügyi lebontását, amikor a költségvetést készítették. A két érintett minisztérium végül is, roppant tempóban, ha jól vagyok értesülve, a csütörtöki napon vagy éjszaka elvégezte.
Olyan is, mint amit túl gyorsan csináltak meg. (Taps a bal oldalról.) Improvizációk eredménye. Bár a vízügy és a környezetvédelem, a két minisztérium már elvileg szétvált – és itt van a szövegemben zárójelben egy kis kérdőjel –, a problémák még mindig összefűzik őket.
A költségvetési törvényjavaslat általános indoklásának 78. oldalán a két minisztérium számadatai még mindig a régi felállás szerinti adatokat tükrözik – de nem igazán ez a fő baj, legfeljebb a számszaki hibákat gyarapítja. A baj az, hogy a szétválasztás számunkra elfogadhatatlan gyakorlata tükröződik a költségvetésben. A hatósági feladatok szétválasztása, ennek nyomán a létszámok megosztása nem a törvény szerint történik. A szétválasztás előtt a hatósági ügyek körülbelül 90%-a környezetvédelmi vonzatú volt, a 10%-os vízügyi ügyiratforgalommal a dolgozók 20-25%-a foglalkozott. Ha maximális jóindulattal mérlegeljük a vízügyi igazgatásnál hagyott hatósági feladatokat – árvízvédelem, belvízvédelem, vízkészlet-gazdálkodás –, akkor is a szétválasztás előtti létszám 35%-ánál többnek az alkalmazása nem indokolt. Jelenleg a vízügyben a létszám 60%-ka van, a környezetvédelemben 40. (Közbeszólás: Fantasztikus!)
Mi köze mindehhez a költségvetésnek? Az, hogy az így kialakított listához kell megszabni a béreket. A területi szervek létszámarányos költségeit arányosan növelni kellene a vízügy rovására, és ugyanennek jelentkeznie kell pluszként a környezetvédelmi minisztériumnál is.
További számok. A környezetvédelmi felügyelőségek 1991. évi előirányzata 643,2 millió forint – a vízügyi igazgatóságoknál ugyanez 8 milliárd 840,9 milllió forint. Az arány 6,8% – kontra 93,2%.
Nem a vízügyi szervezet ellehetetlenítését, pénzügyi megcsorbítását jelenti javaslatom, hanem az általam ajánlott pénzügyi megosztás biztosítaná valóban nem több, mint az eddigi helyzet fenntartását – ez mindössze 1 milliárd forint a javaslatom szerint.
Számításaim szerint – és ezt tükrözi az ezzel kapcsolatosan beadott két módosító javaslatom – a XIII. fejezet 1. címéről, tehát a Közlekedési Minisztériumtól át kellene tenni 140,8 millió forintot a XX. fejezet címére, vagyis a környezetvédelemhez, továbbá a XIII. fejezet 9. címéről – ez az Országos Vízügyi Felügyelőség passzusa – át kellene tenni 1 milliárd forintot a XX. fejezet 6. címére a környezetvédelmi felügyelőségekhez.
További módosító javaslataim bizottsági megtárgyalása során a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium képviselője kifejtette, nincs mód a szennyvízkezelés, illetve a vízkárelhárítás, vízminőség-védelem költségvetési összegeinek átcsoportosítására, mert folyamatban lévő beruházások vannak. Szerintem mindig lesznek folyamatban lévő beruházások. Ha a költségvetési pénzek továbbra is a kivitelezőnél lesznek ahelyett, hogy a potenciális megrendelőnél lennének – esetünkben a környezetvédelmi tárcánál vagy esetleg az önkormányzatoknál –, soha nem ér véget a rendszerváltás.
Tarthatatlan ebben az esetben is, hogy a költségvetési összeg direkt úton kerül oda, ahol a kivitelező kapacitás van, hiszen így nincs mód olcsóbb vagy jobb kivitelezőt keresni, nincs mód esetleg a szükségtelen kapacitást leépíteni – az úgynevezett ágazati szemlélet pedig leépítendő végre! Legyen a pénz és a felelősség az ügy gazdájáé, és végeztesse el a feladatot azzal a vállalkozóval, aki számára a legelőnyösebb, legmegbízhatóbb ajánlatot tudja adni. Ennek a célnak az elérését sürgeti sorszám szerint az 1248-as, illetve az 1249-es szám alatt beadott módosító indítványom.
További érdekesség. A környezetvédelmi tárcának nincs lakásépítési, illetve lakástámogatási kerete, pedig a regionális egységek alkalmazottainak éppúgy szükségük lenne ilyen támogatásra, mint más tárcák alkalmazottainak, különösen, ha a szétválasztást valóban végrehajtják. Összeszámoltam: az Információs Hivatal, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a HM, a BM és a PM összesen 1 milliárd 968 milliót, tehát durván 2 milliárdot szán alkalmazottai lakásproblémáinak megoldására a költségvetés adatai szerint. Figyelemre méltó, hogy ez az összeg nagyobb, mint a környezetvédelmi tárca teljes évi költségvetésének kétharmada.
Az is figyelemre méltó, hogy a műemléki felügyelőségek teljes munkaidős dolgozóinak havi bérszínvonala 1233 forinttal csökken jövőre az adatok szerint. Én szoktam velük vitatkozni, de hogy ekkora büntetést érdemelnének, arról nincs tudomásom. (Derültség a bal oldalon.)
Végül ismét egy konkrét módosító javaslat. A bős-nagymarosi vízlépcső jövő évi költségkeretének áthelyezése indokolt, újabban ez talán kommentárt sem igényel. A költségvetés elkészítése óta ugyanis létrejött az illetékes kormánybiztosság – legyen ennek a feladata Nagymaros ügyében intézkedni. Miért e kormánybiztosnál ne lenne pénz, csak felelősség? Ha a nemzeti megújhodás programjában leírtakat komolyan lehet venni, a Nagymarosra szánt 200 millió áttehető a kormánybiztoshoz. A víziút üzemeltetését, a helyreállítását, illetve az addig szükséges karbantartást rendelje meg ő, ahol kedvezőbb ajánlatot kap. Erről szól az 1250-es számon benyújtott módosító indítványom, és az ahhoz írt környezetvédelmi bizottsági támogató szöveg.
Békesi László a költségvetési bizottság egyik múlt heti – a költségvetést tárgyaló – ülésén egy más módosító indítvánnyal, illetve annak elvetésével kapcsolatban valami ilyesmit mondott: Van, amikor a meggyőzés egyéb eszközei után, ha másképp nem megy, a gazdasági meggyőzés eszközéhez kell nyúlni. Lehet, hogy nem pontosan így hangzott el, de ez volt a lényege, vagyis: néha szükség van arra, hogy a költségvetési keretek szorításával, elvonásával vagy átcsoportosításával hassunk akkor, amikor más módon a meggyőzés már kudarcot vallott.
A költségvetési bizottság ülésén azt is hallottam, hogy két illetékes minisztérium emberei már megállapodtak egymással – ebbe nem kell beavatkozni. Ezzel teljességében és így, leegyszerűsítve nem lehet egyetérteni. Általában helytelenítem, ha a Parlament vagy egyes képviselők próbálnak kormányozni vagy legalábbis tippeket adni a Kormánynak, illetve egyes minisztereknek, mégsem fogadható el a fenti tiltás – így. Vegyünk egy teljesen közérthető példát: mondjuk, két minisztérium emberei megállapodnak abban, hogy a Parlament telkét odaadják egy szállodavállalatnak. Az az érzésem, hogy bármelyik parlamenti széksorban ülő képviselőnek joga van szólni és szót emelni akkor, ha ezt hallja.
A környezetvédelemért felelősséget vállaló képviselők, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának tagjai úgy érzékelik, hogy a környezetvédelem ügyét rosszul szolgálja a költségvetést is érintő, a minisztériumok között létrejött gyors és improvizációkat tükröző megállapodás. Kötelességünk szólni. Ha ezekből a képviselői észrevételekből bizottsági állásfoglalás lesz – és nem egy ilyenből lett –, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy a megállapodás felülvizsgálatára ösztönözzünk, ha kell, gazdasági megszorításokkal, tehát a költségvetés parlamenti módosításával.
Pluszpénzt, egyetlen forintot sem kérek, és nem kér a környezetvédelmi bizottság sem – csak a költségvetésben meglévő keretek megfelelő átcsoportosítását, hogy az ország tragikus környezeti állapotának legyen esélye némi javulásra.
Kérem, képviselőtársaim, amikor ez sorra kerül, támogassák az e témában beadott módosító javaslataimat. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir