VONA FERENC, DR. (MDF)

Full text search

VONA FERENC, DR. (MDF)
VONA FERENC, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánk éghajlata és talaja kedvez a mezőgazdasági termelésnek. Az ország területének 70%-a művelhető. Nagy múltú hagyományokra épülő, magas szintű szaktudással párosuló gyakorlat – mondhatjuk – húzóágazattá fejlesztette a mezőgazdaságot. Kialakult az élelmiszerek hazai kínálati piaca, és exportra is komoly mértékben tudunk szállítani. Súlyosbodó gazdasági nehézségeink közepette azonban fokozódtak az elvonások, és most már 4-5%-os jövedelmezőség mellett – melyből még adózni is kell – az ágazatból menekül a tőke. Az üzemek egy része képtelen még az egyszerű újratermelésre is. Ez pedig már veszélyezteti az istenadta természeti lehetőségeink kihasználását.
Alapkérdés, hogy szükség van-e a jövőben is a hazai ellátás mellett jelentős élelmiszerexportra. Az igazság az, hogy – véleményem szerint – szükségünk lesz a mezőgazdasági exportra, éppen ezért nem tartom elfogadhatónak az 1260-as számon benyújtott módosító indítványt, amely azt javasolja, hogy a mezőgazdasági export támogatásából kb. 3 milliárdot vegyünk el még, tehát szavazzunk meg.
Az igazság az, hogy nem nehéz megjósolni, erre az egész bonyolult folyamatra majd a legérzékenyebben a háztáji állattartás reagál. Ez a háztáji, amely ma a sertéshús több mint felét állítja elő, s ezt a tevékenységét saját termőföld híján még mindig a nagyüzemi takarmányfelhasználásra alapozza. A nagyüzem pedig a szabadáras takarmányokban érvényesíteni fogja a magas termelési költségeket, az emelkedő energia-, műtrágya- és gépárakat, és a kistermelő ezeket a magas költségeket majd nem tudja továbbhárítani, amiről már nagyon sokat beszéltek itt az általános vitában is, vagyis hiányozni fog majd a fizetőképes kereslet. Ezért sok állattartó abbahagyja az állattartást. Nem lesz könnyű ez az elhatározás, mert a falusi emberek egy részének az állattartás nem egyszerű jövedelemforrás, hanem életforma is. Éppen ezért, aki ezt a tevékenységet egyszer abbahagyja, az nehezen fogja újrakezdeni. Ezért mondom – nem akarom másolni Cato ceterum censeoját –, hogy nekem mindig csak az jut eszembe, több pénzt követeljek, bármiről is legyen szó, de nem én vagyok anyagias, kedves Képviselőtársaim, hanem a mezőgazdaság, mint Nyugat-Európában mindenhol.
Éppen ezért még egyszer kérem, ne fogadják el azt a módosító indítványt – nevezetesen az 1260-ast –, hogy a mezőgazdasági exporttámogatásból még három milliárdot vegyünk el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir