GÁLSZÉCSY ANDRÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

GÁLSZÉCSY ANDRÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
GÁLSZÉCSY ANDRÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Nem gondoltam, hogy konkrét vita-ügyekben kell szűzbeszédemet önök előtt megtartani – és nem is szándékozom hosszú lenni –, de az az érzésem, kénytelen vagyok reagálni Kőszeg úr mondandójára.
Én egész bizonyos vagyok abban, hogy amikor Békesi és Kőszeg úr jelentősen csökkenteni javasolja a nemzetbiztonsági szolgálatok költségvetési előirányzatait, akkor teljesen más érzelmi megközelítésből teszi ezt – én tökéletesen megértem. Inkább arra térnék csak ki, hogy a konkrét megállapításokat helyesbítsem.
Nem tudom, hogy számolta ki Kőszeg úr a bértételeket, de én ki tudom jelenteni, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál és az Információs Hivatalnál is ugyanolyan tiszti beosztású hivatásos állomány van, mint a rendőrségnél, és ugyanolyan – három tételből összetevődő – bért kapnak, mint a másik két fegyveres testületnél. Ennek következtében, ha a szolgálati idejük, a beosztásuk és a rendfokozatuk azonos, akkor az illetményükben sincs különbség. Különbség lehet a nyelvtudási pótlékban, hiszen különösen az Információs Hivatalnál lényegesen többen beszélnek idegen nyelveket, mint mondjuk a rendőrségnél – azt hiszem, ez is érthető.
A másik a technikai fejlesztés és a beruházás. A számítógép nem fejlesztés, hanem csere. Azt hiszem, mindegyikünk tudja – az is, akinek nincs különösebb technikai képesítése, nekem sincs –, hogy a technikai elavulása a számítástechnikának lényegesen gyorsabb, mint más technikai ágazatoknak,cserére itt is mindenképpen szükség van.
Más technikai berendezések olyanok, amelyeket egy országtól szereztünk be az elmúlt évtizedekben mindig, és nem biztos, hogy ugyanezt a gyakorlatot kellene követnünk a jövőben, sőt bizonyos, hogy egyes berendezéseket éppen emiatt kell feltétlenül kicserélni.
A harmadik: mindazok az eszközök, amelyeket a technikai igazgatóság használ, a rendőrségnek is a rendelkezésére állnak, és a rendőrség bűnüldöző munkáját is segítik. Én úgy tudom, tökéletesen igaza volt Kőszeg úrnak, amikor az ideológiáját elmondta, ami miatt a Belügyminisztériumtól leválasztották a technikai igazgatóságot. Azon nem szeretnék vitatkozni, hogy ennek az ideológiának van-e a magyar társadalomban valamilyen jelentősége vagy nincs – nem tudom 10 millió embernél megítélni. Abban azonban biztos vagyok, hogy egy külön, kiemelten technikai igazgatóság – amelynek el kell látnia a Belügyminisztérium ilyen jellegű igényeit, a Nemzetbiztonsági Hivatalét, az Információs Hivatalét, valamint a két katonai szakszolgálatét – jobb, ha külön működik, mint ha egy monstre belügyminisztériumi költségvetésbe vannak a tételei beolvasztva, ahol azt hiszem, aligha lenne lehetősége ugyanúgy megismernie Kőszeg úrnak. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir