PUSZTAI ERZSÉBET, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! A szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság a költségvetés és a módosító indítványok tárgyalásakor igyekezett csak azokkal a kérdésekkel foglalkozni, amelyeket szorosan a bizottság feladatkörébe tartozónak érzett. Nehéz feladat volt ez számunkra, hiszen a költségvetés kiadásainak és bevételeinek bármelyik tételét szociális szempontból is meg lehet ítélni.
Így végül is elsősorban a Népjóléti Minisztérium költségvetésének, a lakáscélú kölcsönök kamatainak, valamint az önkormányzatokhoz és az egyéb tárcákhoz tartozó egészségügyi és szociális intézmények költségvetésének kérdéseivel foglalkoztunk. Két általános érvényű állásfoglalást fogadtunk el. A Népjóléti Minisztérium költségvetési végösszegének csökkentése semmilyen formában nem történhet meg!
Több erre vonatkozó módosító indítvány is született, de gondolják meg: a családi pótlékot nem számítva a tervezett összeg névértékben csak 18%-kal haladja meg az előző évit! A tárcán belüli átcsoportosításokat azonban lehetségesnek és fontosnak tartottuk, csatlakozó módosító indítványokat magunk is javasoltunk.
A más tárcákhoz – honvédelmi, belügyi, közlekedési minisztériumokhoz – tartozó egészségügyi intézmények bér- és dologi kiadásai százalékosan egyenlő mértékben növekedjenek. Ez volt a második megállapításunk. Nem tartjuk elfogadhatónak ugyanis, hogy míg a Honvédelmi Minisztérium egészségügyi intézményeiben a dologi kiadások csaknem duplájára nőnek, addig a gyógyító-megelőző ellátás egyéb intézményeiben ez csak 10%, a MÁV egészségügyi szolgálatánál pedig emelés gyakorlatilag nem történt.
Ezután részleteiben, fejezetenként szólnék röviden az indítványokról.
Az 1. §-ban a helyi önkormányzatok támogatására több indítvány által javasolt felemelt összegeket bár jogosnak tartottuk, de mert költségvetési fedezetüket akkor nem találtuk biztosítva, nem támogattuk.
A Társadalombiztosítási Alap részére biztosított állami hozzájárulásról szól a 2. §. A költségvetés a társadalombiztosítás bevételi többletének biztosításához 5,4 milliárd forintot irányzott elő. A tervezet szerint – amennyiben nem lesz szükség az összeg egészére – a maradék a költségvetés általános tartalékát növeli. Több módosító indítvány született arra is, hogy ezt az előirányzatot csökkentsük. Bizottságunk – támogatva Csehák képviselőtársunk csatlakozó indítványát – azt javasolja egyhangúlag, hogy amennyiben lesz maradék, az a szociális kiadások, a családi pótlék és a nevelési segély tartalékát képezze. E két kiadás tervezett összege csak 17%-os emelését teszi lehetővé a gyermeknevelés állami támogatásának a 30% fölötti infláció mellett, ezért fontosnak tartjuk, hogy tartalékot teremtsünk az évközi családipótlék- és nevelésisegély-emelésekhez.
A fejezet (3) bekezdése a költségvetés garanciáját tartalmazza a társadalombiztosítás kiadásaira. A második mondat ezt a garanciát lazítja, hozzákötve a társadalombiztosítás kintlévőségeinek mértékéhez. Bizottságunk az utolsó mondatnak az elhagyására vonatkozó indítványt egyhangúlag támogatta, mert a költségvetés garanciája semmilyen módon nem lazítható.
A 3. § módosítására Fiegler János képviselőtársunk olyan értelmű módosító indítványt nyújtott be, hogy az egyházi és nem egyházi intézményekben ellátott állami feladatok támogatása egyenlő legyen. Ezt bizottságunk egyhangúlag támogatta.
A lakáscélú kölcsönök kamatairól szóló vitánk során az körvonalazódott, hogy csak szociális szempontok alapján kidolgozott rendszer volna elfogadható. Tudjuk azonban, hogy az OTP adatfeldolgozásának hiányosságai miatt nem lehetett részleteiben kibontani a hiteltartozások összetételét, tehát jelenleg csupán átmeneti megoldásra van lehetőség.
A Kormány által előterjesztett javaslatok közül a társadalom számára legelfogadhatóbbnak tartjuk a c) variációt, amely a tőketartozás különböző mértékű elengedését tartalmazza. Bizottságunk ezt a változatot egyhangúlag támogatta. A törvényjavaslat mellékleteiről:
Az Országgyűlésről szóló fejezetben Zimányi Tibor a társadalmi szervezetek támogatásának megemelését javasolta. Mivel ennek a költségvetésben fedezetét nem láttuk biztosítva, nem támogatjuk.
A Belügyminisztériumról szóló fejezetben Solt Ottilia azt javasolta, hogy a gyermek- és ifjúságvédelem ellátottjaira jutó 6 milliárdos támogatást ne közvetlenül az intézmények kapják, hanem az ellátottak állandó lakóhelye szerinti önkormányzatok. Tekintettel arra, hogy ehhez egyéb törvényben meghatározott garanciák szükségesek, valamint sok esetben nem deríthető ki a szülők állandó lakhelye, bizottságunk e javaslatot nem támogatta.
A Népjóléti Minisztériumról szóló fejezetben több módosító indítvány a lakásügyi hivatal előirányzatát elhagyni javasolta. Bizottságunk ehhez csatlakozott oly módon, hogy ebből az összegből 17,5 millió forintot kiemelt egészségpolitikai, szakmai célokra, 20 millió forintot egészségvédelmi, megelőzési célokra javasol átcsoportosítani, a magyar társadalom tragikus egészségügyi és mentálhigiénés állapotára való tekintettel.
Az új típusú szakmai-szervezeti formák, módszertani vezetési megoldások támogatására jelzett 540 millió forintot több indítvány elhagyni vagy csökkenteni javasolja. A fejezetcím sajnos nem fejezi ki, de tételes bontásban kiderül, hogy rendkívül fontos feladatokat tartalmaz: agyi érkatasztrófát szenvedett betegek kezelésének megszervezésére, a vérellátás szakmai megújítására, a csontvelő-transzplantációhoz szükséges donorháttér feltételeinek megteremtésére, klinikai immunológiára – tehát ha végigolvasom, világosan látható, hogy nem felesleges tételekről van szó. Bizottságunk azonban az összeg csökkentését lehetségesnek tartja, és azt javasolja, hogy 175 millió forintot a kiemelt szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi célok kiegészítő támogatására csoportosítsunk át. Ez a keret pályázati rendszerben kerül szétosztásra a legfontosabb szociálpolitikai feladatokra.
A társadalombiztosításban megtakarítást eredményező, nagy értékű berendezések üzemeltetési többlete címszó alatt szereplő összeget is elhagyni vagy csökkenteni javasolták. A fejezetcím itt sem fejezi ki az összeg valódi rendeltetését. Részletes bontásban itt is fontos feladatokat találunk: műszerbeszerzések, a legfontosabb, vezető daganatos betegségek szűrővizsgálatának kidolgozásáról szóló tételek találhatók benne – ezért ennek elhagyását nem támogatjuk.
Az egészségügyi oktatási formák kiegészítő működési támogatásának összegét is elhagyni javasolták – itt egészségügyi főiskola támogatásáról van szó, tehát megérthetik, hogy e javaslatot sem támogattuk.
A társadalmi szervezetek támogatásának megvonását pedig azért nem támogatjuk, mert a Népjóléti Minisztérium költségvetéséből itt egészségügyi jellegű társadalmi szervezetekről van szó.
Végezetül, az állami költségvetés végrehajtási szabályairól szóló paragrafusokban támogattuk azokat a módosító indítványokat, melyek szerint a jelenlegi előterjesztésben szereplő bér- és dologi kiadások rögzítését, az átcsoportosítás tilalmát hagyjuk el. Támogatjuk azt, hogy a Kormány április 30-ig számoljon be a költségvetés alakulásáról, valamint támogatjuk azt, hogy a szerencsejátékot ne jogszabályban, hanem külön törvényben meghatározott engedély alapján lehessen szervezni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir