SZABÓ TAMÁS, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:
SZABÓ TAMÁS, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Főleg azért kértem szót, hogy megköszönjem a képviselőtársaknak azt, hogy ebben a rendkívül fontos költségvetési vitában is volt figyelmük és gondosságuk arra, hogy nagyon alaposan tanulmányozzák, és egyes helyeken módosítsák a Szakképzési Alap módosítására benyújtott törvénytervezetet. Annak külön örülök, hogy ennek a módosításnak és vitája során úgy érzem, kialakult egy olyan informális képviselőcsoport, ha úgy tetszik, amellyel folyamatosan együtt lehet működni akkor, amikor megválaszolunk a szakképzés rendszerének nagyobb kérdésére.
Tudjuk azt, hogy a Szakképzési Alap módosítása mindazt a problémát nem oldja föl, ami a magyar szakképzés területén van. Ez egy olyan tűzoltás, ami megakadályozza a magyar szakképzési rendszer összeomlását, olyan változás, ami lehetővé teszi, hogy még működjön. Úgy gondolom, azt volt az igazi haszna ennek a mostani vitának, a mostani módosításoknak, hogy olyan munkakapcsolat-rendszer alakult ki, ami ahhoz, hogy májusban be tudjuk hozni az egész szakképzés rendszerével kapcsolatos változási elképzeléseinket, előzetesen, a képviselők által is alaposan feldolgozható lesz.
El szeretném mondani, hogy négyféle típusú módosítás érkezett ehhez a törvénytervezethez. Ezek részben azzal kapcsolatosak, mire használható föl a Szakképzési Alap – olyan javaslatokat tartalmazott több indítvány, ami a fenntartásra és üzemelésre is kiterjesztette volna azt. Konstrukciójával ellentétesnek tartottuk, és ezért nem tudjuk támogatni.
Támogatni tudjuk viszont mindazokat az indítványokat, amelyek pontosításokat és a döntési mechanizmus nyitottá tételét kezdeményezték, és ezeket, valamennyit, a bizottságokkal együtt elfogadjuk.
Megjegyzem még, hogy a döntési rendszer újjáformálására – ami a tripartizmus elvét hozza be a Szakképzési Alap felhasználásába – több, sokirányú változási javaslat érkezett, de egyik sem kifogásolta önmagában a rendszer létrejöttét, hanem ahhoz apró módosításokat tett volna – ezek között van olyan, amit elfogadtunk.
Összességében a bizottságok által elfogadott és a bizottságok által támogatott módosító indítványokat a Kormány is támogatja.
Ajánlom figyelmükbe ezt a szerény, de a képviselők által is kiemelt fontosságúnak tartott törvényt, és kérem, fogadja el az Országgyűlés a bizottságok és a Kormány által támogatott módosító indítványokkal. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir