CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)

Full text search

CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)
CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztában vagyok azzal, hogy az Öböl-válság, vagy a hét eleji áremelkedések, vagy parlamentünkben az imént megtörtént tragikus esemény megosztja a törvényhozás és a közvélemény figyelmét. Mégis, szeretném felhívni valamennyiünk figyelmét arra, hogy legalább ennyien figyelnek arra, miként is alakul a Parlament javaslata a nyugdíjak emelésére; két és fél millió érintett sorsa, nyugdíjának összege függ a mi vitánktól és jó döntésünktől.
A Kormány – mint hallották – három, általa egyenrangúnak minősített javaslatot terjesztett be, nem kötelezte el magát egyik változat mellett sem. Tulajdonképpen ünnepelhetnénk ezt a demokratikus nagyvonalúságot, ugyanakkor tudnunk kell, hogy a Parlamenté a választás, a döntés felelőssége. Éppen ezért nagyon örülök neki, hogy a szociális bizottság elkötelezte magát a C alternatíva mellett, vállalta a döntés felelősségét, és el tudott fogadni egy egyenrangú javaslatot.
A szocialista frakció éppen azért fogja támogatni – és csak a bizottság javaslatát fogja támogatni – ezt a változatot, amelyeket módosító indítványként a frakció nevében benyújtottam. A bizottság javaslata és a mi módosító javaslatunk is egy dologban markáns módon eltér a Kormány javaslatától. Mi ugyanis azt javasoljuk – és erre szeretném az Önök figyelmét felhívni, hogy a társadalombiztosítás költségvetésében nyugdíjemelés céljára rendelkezésre álló teljes összeget használjuk fel most a januári nyugdíjemelésekre. Nem olyan többletösszeg felhasználására teszünk javaslatot, amelyik nincs a költségvetés tervezetében, hanem a költségvetés tervezetében rendelkezésre álló összeg egyszeri felhasználását kezdeményezzük. Kezdeményezzük ezt nemcsak azért, mert – mint ahogy Frajna Imrétől is hallottuk – az áremelkedések most történtek meg, mert 30 milliárdból csak átlag ezerforintos nyugdíjemelésre lenne lehetőség, nemcsak azért, mert nem lehet szinte egyetlen szempontot sem ebből a 30 milliárdból jól preferálni, jól kiegyenlíteni, hanem azért, mert ez az összeg tulajdonképpen már most, az induláskor a kezünkben van, és a nyugdíjasok számára biztonságot jelentene, ha tudnák, hogy az első negyedévben biztosan bekövetkező, személyenként átlagosan 900–1000 forintos megélhetési költségnövekedés mellé megkapják az egész évre szóló nyugdíjemelés teljes összegét. Biztonságot jelentene – ezt hangsúlyozom.
Érdemes megnézni a Kormány mindhárom változatát abból a szempontból is, hogy 30 milliárdból vajon meg lehet-e oldani akármelyik preferenciát. A C változat tesz erre egy sikertelen kísérletet. A C változat nem azért rossz, mert ezt megkísérli, hanem azért nem tudja jól teljesíteni a feladatát, mert kevés a keret, amivel gazdálkodnia kell. A C változat helyesen – mi is ezt támogattuk – elsősorban a szolgálati idő hosszát kívánja preferálni, elismerni. A C változat javaslatot tesz arra is, hogy a nyugdíjba vonulás idejét is vegyük figyelembe. Igaz, hogy a C változat csak az 1975 előtt megállapított nyugdíjakat kívánja magasabb összegben emelni, mi pedig a bizottsági javaslatban minden nyugdíj kiegészítését javasoljuk a nyugdíjba vonulás ideje szerint – tehát azokét is, akik tavaly-tavalyelőtt mentek el nyugdíjba, és ezért a nyugdíjuk értéktelenedett.
Szeretném elmondani, hogy nagyon fontos szempont a rokkantság elismerése és az is igen fontos, hogy a szociális szempontok is érvényesülni tudnak ebben a 45 milliárdos változatban, mert mint hallották, 900 forintnál alacsonyabb nyugdíjemelésre még a hozzátartozó ellátások körében sem kerülne sor, tehát ellentételeznénk szinte teljes mértékben az I. negyedévben bekövetkező áremelkedések egy főre eső összegét. Én ezért a bizottsági javaslatot támogatom.
Önök feltehetnék a kérdést: ez akkor valóban a lehető legjobb változat? El kell, hogy mondjam, lehetett volna jobb javaslatot összeállítani. Nem elsősorban több pénzből, persze egy 35%-os áremelkedés ellentételezéséhez nem 50 milliárdra lett volna szükség, hanem ennél magasabb összegre. A bizottsági változat hibája is tehát az, hogy 23%-ot oszt ki egy egyszeri nyugdíjemelésre, semmilyen formában nem ellentételezi, nem tudja ellentételezni az infláció mértékét. Miként lehetett volna az 50 milliárdból jobb javaslatot készíteni? Elsősorban, ha jobban tudtunk volna differenciálni a munkaviszony szerint. A Kormány javaslata és a bizottsági javaslat is 10 éves csoportokba kategorizálja szolgálati idő szerint a nyugdíjasokat. Tehát ugyanannyi százalékos kiegészítést kap az, aki 11 évet dolgozott, mint az, aki 19-et.
A társadalombiztosítás által rendelkezésre álló adatok nem elegendők ahhoz, hogy biztonsággal egy szélesebb skálamegosztást lehetett volna kialakítani. Ugyanez a hibája a másik szempont érvényesülésének, nem tudtunk kellően differenciálni abban, hogy ki mikor ment el nyugdíjba. Ott is ötévenkénti kategorizálásra kerültek nyugdíjbamenetelük éve szerint a nyugdíjasok. Természetesen jobb javaslatot kellett volna készíteni, mert nem fogja kielégíteni még a bizottsági javaslat sem azoknak az igényét, nem fogja megoldani azoknak a gondját, akik egy nyugdíjból ketten élnek.
A bizottság javasolja, nemcsak a házastársi pótlék emelését, hanem a házastársi jövedelempótlék emelése összeghatárának a megemelését is. És mégis, miután már egyszer döntöttünk a költségvetésről, a bizottság és minden javaslattevő belekényszerült egy rossz megoldásba, éspedig abba, hogy a nyugdíjat nem élvező, járulékot nem fizető, tulajdonképpen szociális ellátásra igényt tartó állampolgár, feleség vagy férj házastársi pótlékát is társadalombiztosítási járulékból finanszírozzuk. Ez ugyanis szociális ellátás, ezt nem a társadalombiztosítás keretén belül, hanem az állami költségvetésből finanszírozottan kellene a jövőben megoldanunk.
Nem oldja meg javaslatunk az özvegyi nyugdíjak gondját, hiszen nem tudjuk kiegészíteni az özvegyi nyugdíjakat, egy bizonyos összeghatárig folyósítjuk csak együtt a jövőben is, 1991-ben az elhalt házastárs és a saját jogos nyugdíjas életben maradó házastárs nyugdíját, de a kettőjük nyugdíjából bizonyos százalékot vagy végkielégítést nem kap a hátramaradó, – ezért tehát hiányos ez a javaslat ebből a szempontból.
Természetesen lehetett volna még ezek között a keretek között ilyen feltételrendszer mellett is jobb javaslatot készíteni, ha több információ állna a rendelkezésére a bizottságnak, a Parlamentnek. Ha több idő állna a rendelkezésre és nem szombaton délután 4 órakor rohammunkában, félig amatőr feltételek mellett kellene négy képviselőnek és két szakembernek javaslatot tenni egy D változatra. Azt gondolom, hogy ez nem a parlamenti bizottság feladata, ezt szakértőknek kell elvégezniük. Lehetett volna természetesen jobb a változat, ha többet tudtunk volna egyeztetni az érdekképviseleti szervekkel, és természetesen tudnánk jobb javaslatot tenni akkor, ha a társadalombiztosítás önálló volna, ha nemcsak a Parlament és a parlamenti bizottságok, hanem egy önkormányzat is mérlegelni tudná, hogy az alternatívák közül melyik a leghelyesebb. Hogy milyen lehetne ez az önálló társadalombiztosítás, hogyan kellene megoldani, erre a társadalombiztosítás költségvetéséről szóló vitában kívánok javaslatot tenni. Most ehhez a tárgyhoz szólva befejezem a hozzászólásomat és kérem a képviselőtársaimat, hogy támogassák a teljes egyhangúsággal elfogadott D változatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir