FRAJNA IMRE (FIDESZ)

Full text search

FRAJNA IMRE (FIDESZ)
FRAJNA IMRE (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ha emlékeznek még a Magyar Köztársaság 1991-es költségvetésére a képviselőtársaim – legalábbis úgy kilóra –, ez a költségvetés mindössze néhányszor tíz oldal. A benne levő összeg a fele annak az összegnek, amiről a költségvetésnél döntöttünk. Azt hiszem, hogy ha mottót kéne az itt benyújtott törvényekhez találni, akkor az az információhiány lehetne, amit el lehetne mondani a társadalombiztosítással kapcsolatos törvényeinkről.
Ez több esetben a munkánkat kifejezetten akadályozta. Nincsenek információink arról, hogy életkor szerint hogyan oszlanak meg pontosan a nyugdíjasok, nincsenek információink arról, hogy szolgálati idő szerint hogyan oszlanak meg pontosan a nyugdíjasok; és ebben az információhiányban szenvedtünk.
A Kormány ez évi javaslata szerintünk néhány ponton inkább a centralizáció jeleit mutatta, mint egy önálló t.b. létrehozásának a kísérletét. Két ilyen diagnosztikus jelre hívnám fel a figyelmet: egyébként egyik sem vészes.
Az egyik, nem ebben a törvényben, hanem az 1975/II-es törvény módosításánál található, ahol a szilikózisban megbetegedett embereknek adnánk kedvezményeket. Ez önmagában kifejezetten helyes, és általunk támogatott javaslat. Viszont itt indokolásában a Kormány a szénbányászat nehézségeire hivatkozik, ami azért kissé messze áll a társadalombiztosítástól.
A másik viszont számunkra kifejezetten aggályos rendelkezés, ami megszüntette a költségvetés garanciáját a társadalombiztosítás bevétele fölött, az ez évi szabályozás szerint a társadalombiztosítás mindössze nullszaldóra kap bevételt, tehát nincs garantálva, hogy valami maradvány összege lesz. Szeretnénk a költségvetés esetleges vitájánál visszatérni erre a pontra, hogy ha év közben a Parlament újra tárgyalta a költségvetést.
A módosító indítványok között igen sok olyan található, amelyekkel elvileg egyetértünk, de – akárcsak saját módosító indítványainkat – úgy gondoljuk, hogy érdemesebb lenne akkor megvalósítani őket, amikor egy átgondolt koncepcionális tervezés eredményeképpen lehet törvénykeznünk. Így a tébéalapok szétválasztását mind járulék, mind alapok szinten – bár elvileg egyetértünk vele – éppen úgy nem tartjuk lehetségesnek ebben az amorf állapotban, mint a saját javaslataink bevezetését. Kifejezetten ellenezzük a gyógyszer-ártámogatás csökkentését.
Tisztelt Ház! Ez az összeg, ez a 3 milliárd forint majdnem akkora összeg, mint amennyit a tavalyi évben a lakosság összesen kifizetett a gyógyszerek térítéséért. Ráadásul roppant kockázatosnak tartanánk akkor egy ilyen mértékű ártámogatás-csökkentést, amikor még senkinek nincs fogalma arról, hogy a hazai piacon forgalmazott gyógyszerek nagy részének mennyi is lesz a valós termelői ára. Attól tartunk, hogy ha ezeket a javaslatokat elfogadnánk, úgy járnánk, mint azok az országok, akik az alkoholizmust az alkohol forgalmazásának a megszüntetésével próbálták lefogni; itt a gyógyszertúlfogyasztásnál érnénk ezt el. Mellesleg úgy – bár hálistennek erre nem volt még soha precedens –, mintha valaki a közlekedési baleseteket a közlekedés megszüntetésével szeretné orvosolni.
Tisztelt Ház! A költségvetést minden szűkszavúsága ellenére el fogja fogadni a frakciónk, legalábbis akkor, hogy ha lényegi változtatás nem fog történni benne. (Taps.)
Határozathozatal a törvényjavaslat részletes vitára bocsátásáról

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir