SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a szavazás előtt még néhány olyan gondolatot elmondjak, amelyekre részben tegnap délután tettem ígéretet, hogy visszatérünk, részben pedig a felmerült bizottsági állásfoglalásokkal kapcsolatban a Kormány véleményéről néhány szempontot szeretnék elmondani.
A szóban forgó téma Iványi képviselőtársunk javaslata a lelkészek nyugdíjazásával kapcsolatban; itt a közben lefolytatott tárgyalások során nem jutottunk más eredményre, mint tegnap este, tehát most ebben a formában nem támogatjuk, azonban rövidesen kormányrendelet formájában a tényleges problémát meg fogjuk oldani és törvényerőre is emelkedhet a javaslat még ennek az évnek a folyamán.
Nagyon sok problémát jelentett az a javaslat, amely a társadalombiztosítás költségvetéséből a tömegsport támogatására tett egy indítványt. Ennek az indítványnak az alapvető szellemével a népjóléti miniszter egyetért, mert valóban prevenciós lépésről van szó. Ugyanakkor látnunk kell azt, hogy a jó irányban tett lépés problémákat is vet fel, hiszen nagyon sok más olyan terület van, amely az egészség megőrzése érdekében helyes lépés lenne és bizonyos értelemben a társadalombiztosítás hosszú távú anyagi érdekét szolgálná: egészséges táplálkozás támogatása, egészséges lakáskörülmények támogatása és még számos olyan dolog, amely valójában idegen a társadalombiztosítás direkt feladataitól. Ennek ellenére a javaslat egy lépést jelent abban az irányban, hogy Magyarországon ne betegségügy, hanem egészségügy legyen.
Ilyen értelemben végül is a Kormány nevében igent fogok mondani, de kötelességem felhívni a tisztelt Képviselőház figyelmét arra, hogy a Társadalombiztosítási Alap kezelője, a társadalombiztosítás főigazgatója számára veszélyeket hordoz ez a javaslat, hiszen a bizonyos hozadék, aminek a terhéről itt beszélünk, az egy meghatározott célra fordítódik és ezáltal lekötődik.
Bizonyos félreértéseket észleltem a tegnapi hozzászólások során az Érdekegyeztető Tanács és a degressziós kérdés kapcsán. A kormányzatnak egyértelmű állásfoglalása, ahogyan ez tegnap is elhangzott, hogy a jelen körülmények között, amikor a biztosítás nem az egész életutat tekinti, a degressziós lépés jogszerű, erre egyébként alkotmánybírósági vélemény is rendelkezésre áll.
A kérdés most valójában az volt, hogy a beterjesztett degressziós gondolatok határpontjában nem sikerült egyetértésre jutni az Érdekegyeztető Tanácsban, és mi készülvén az új törvényre, úgy gondoltuk, hogy átmenetileg a jelenlegin talán nem kellene változtatni.
Ugyanakkor a beterjesztett módosító javaslatok némelyike – bizonyos értelemben talán mindegyike – éppen abban az irányban tesz lépést, amely irányban az Érdekegyeztető Tanácsban is elmozdulást kívántak elérni a felek, nevezetesen azt, hogy a nagyon régen megállapított tízezer forintos határ kerüljön följebb. A változtatásoknak ez az egyik célja. A másik, hogy a társadalmilag el nem fogadható, kiugróan magas nyugdíjak letörésére ez a táblázat adjon segítséget. Mi tehát egy olyan javaslatot fogunk támogatni, a Solt Ottilia által benyújtottat, amely ezt a kérdést szolgálja.
Nagyon nagy gondot jelentett annak a kérdésnek az elfogadása vagy el nem fogadása, hogy a fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekeket ápoló édesanyák hosszabb nyugdíjalapot tudjanak ezen a címen szerezni. Ennek a javaslatnak a szellemében tulajdonképpen mindenki egyetért, a bizottsági munka és az elemzések során azonban derültek ki olyan problémák, amelyek miatt jelen formájában a témát nem fogadjuk el, javasoljuk az elutasítását. Nem a gondolat elutasítását jelenti ez. A fogyatékos gyermeket otthonukban nevelő szülők problémáját 1968 előtt és után egyaránt meg kell oldani. Az ez évben beterjesztendő törvényben teszünk is megoldási javaslatot erre.
A külföldön tanuló diákokkal kapcsolatban szeretném jelenteni, hogy az ezen törvénnyel együtt érvénybe lépő kormányrendelet azoknak a gyerekeknek a dolgát, akik alsó- vagy középfokon külföldön tanulnak, a javaslat szellemében rendezi. A felsőfokúakra azonban csak a külföldiek esetén a kiterjesztés nem látszik indokoltnak, ráadásul vegyük figyelembe, hogy a felsőfokú oktatásban adott ösztöndíj összege lényegesen magasabb, mint a családi pótlék. További támogatás ezen a téren az ország jelenlegi helyzetében nem látszik megengedhetőnek.
Jelentős problémaként jelent meg számunkra az a javaslatsorozat, részint Balogh Gábor, részint Solt Ottilia képviselőtársunk és más SZDSZ-es képviselőtársaink javaslatában, amely az Alap szétválasztására tesz kísérletet, javaslatot. Ezeknek a szellemével egyetértünk, de az a vélemény alakult ki, hogy most az Alap mechanikus szétválasztása nem hozná meg ezt a funkcionális hasznot, amely hosszú távon mindenképpen elérendő. Elfogadjuk azokat a határozatokat, amelyek ezt a hosszú távot nem is teszik olyan rendkívül hosszú távvá. Egyébként is elsősorban talán a családi pótléknál találkoztunk olyan törvényjavaslatokkal, amelyeknek ugyanúgy, mint az előzőekkel, a szellemével egyet tudunk érteni, a konkrét megnyilvánulási formái azonban, néha a benyújtott szöveg végül is rosszabb helyzetet eredményezett volna az alacsonyabb szintű jogszabályok figyelembevétele kapcsán, mint ami a javaslattevőnek is valószínűleg a szándéka volt. Ezért lesz néhány olyan javaslat, amely első hallásra egyértelműen támogatandónak tűnik, de itt és most mégis a Kormány részéről arra kérem a tisztelt Házat, hogy a javaslatokat ne fogadja el. Ennek az lesz a magyarázata, hogy a jelenleg érvényes alacsonyabb szintű jogszabályoknak csak egy kis részét emelné törvényszintre, és ezáltal a működésben zavarokat okozna.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir