SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magyarország népességének fogyása nemcsak az élveszületések számának csökkenésére vezethető vissza, hanem az idő előtti halálozások számának egyidejű emelkedésére is. Az orvostudomány mai állása szerint az idő előtti halálozások száma megelőző orvosi tevékenységgel csökkenthető. Magyarországon a megelőző tevékenység az elmúlt évtizedekben – számos eredmény ellenére – elégtelenül működött. Ennek több oka van.
Az egyik, hogy a közegészségügyi és járványügyi szervezet kettős irányítás alatt állt, egyrészt központi feladatokat hajtott végre, szakmailag irányíttatott, másrészt tanácsi irányítás alatt is állt, a hálózat jogállása a tanácsi szakigazgatási intézmény lett. Ez nem szolgálta a hatékonyságnak és fejlődésnek az ügyét.
A másik hiba az volt, hogy a 40-es évek végén az egészségvédelmi tevékenységet – anya- és csecsemővédelem, gümőkor, nemibetegségek, alkoholizmus elleni küzdelem, a nem fertőző betegségek elsődleges, másodlagos megelőzése, egészségnevelés részben – szovjet példa alapján kivették az akkori közegészségügy kezéből, és ezzel a megelőzés egységes rendszere kárt szenvedett.
Az említett két problémához az elmúlt hónapokban egy újabb kérdés társult, nevezetesen hogy az önkormányzati rendszerben kik veszik át, és hogyan a megyei és városi főorvosok igazgatási feladatát, mi marad az önkormányzatoknál, és mi az, ami ott nem oldódik meg. Ezen a helyzeten kíván változtatni a beterjesztett törvényjavaslat, amely kimondja, hogy a népegészségügy, azaz a közegészségügyi, járványügyi-egészségvédelmi ellátás felügyelete állami feladat. Az állam ennek a feladatnak az ellátására hozza létre az állami népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatot, amelynek működtetésével biztosítja, hogy az egész ország területén egységes elvek szerint megfelelő színvonalon működjön a megelőző orvosi tevékenység.
A szolgálat a népjóléti miniszter irányítása alatt áll, és biztosítja a terület szabályozásának és a szabályok végrehajtásának összhangját, valamint szakmai egységét. E dekoncentrált szervek létrehozása mellett szólnak az alábbi érvek.
Elfogadhatatlan az a mai gyakorlat, hogy a megelőző orvosi munka, melynek egyik lényeges eleme a közegészségügyi és járványügyi felügyelet, azoktól függjön, akiket felügyel.
Másodszor, magától értetődő, hogy sem a járványok, sem a környezeti szennyezések nem ismerik az önkormányzati határokat. Megfékezésük vagy elhárításuk összehangolt, kiépített információs rendszer alapján központi intézkedésekkel lehetséges.
Harmadszor, az ország gazdasága jelenleg nincs abban a helyzetben, a lakosság egészségtudata és öntevékenysége sincs azon a fokon, hogy valamennyi önkormányzat maga gondoskodjon az egészség ilyen jellegű védelméről, bár kétségtelen, hogy a jövő útja ebbe az irányba mutat. Azzal is számolni kell, hogy az egyes régiók különböző anyagi lehetőségekkel rendelkeznek, ez eltérő színvonalú szolgáltatást jelenthet, s a dekoncentrált szervek ezt kiegyenlíthetik.
Az elsődleges és másodlagos megelőzést szolgáló térítésmentes népegészségügyi szolgálat a szociális védőháló elemének is tekinthető. A dekoncentrált szervezet felépítésében a javaslat visszatér a hosszú múlttal rendelkező, és hajdan nagy tekintélyt szerzett tisztiorvosi rendszerhez, de figyelembe veszi az elmúlt évek eredményeit, valamint a külföldi tapasztalatokat is. Ennek alapján a javaslat a szolgálat vezetőjeként az országos tisztifőorvost jelöli meg, aki egyben a szolgálat központi szervének, az országos Népegészségügyi Központnak a főigazgatója. A szolgálat helyi szervei a megyékben és a fővárosban működő intézetek és a különböző városi, illetve a fővárosban a kerületi intézetek.
A szolgálat hatósági jogkörét az egész ország területén valamennyi természetes és jogi személlyel, valamint jogi személyiség nélküli társasággal szemben gyakorolja az ellenőrzését és felügyeletet, kiválasztja a szakmai szempontból legmegfelelőbb szükséges intézkedéseket.
A törvényjavaslat – miközben hangsúlyozza, hogy a megelőzés állami feladat – nem zárja ki sem az önkormányzatok, sem az egyházak, sem a különböző társaságok vagy magánszemélyek kezdeményezését a megelőzés ügyében. Nem sérti az önkormányzatok kezén levő, a megelőzést is szolgáló intézmények munkáját, de a megelőzés egysége érdekében megfelelő szakemberek részvételével felügyeli azok működését.
Itt jegyzem meg, hogy a felügyelet egyben védelmet is jelent ezeknek az intézményeknek a számára, hogy azok zavartalanul tovább működhessenek és fejlődjenek.
Végül a javaslat nem teszi lehetővé a tisztiorvosi szolgálat beavatkozását az önkormányzatok gyógyítótevékenységébe, ugyanakkor biztosítja az egészségügyi ellátás törvényességét, s ellát olyan koordinációs feladatokat, amelyekre az egymástól függetlenül működő önkormányzati szervek nem vállalkozhatnak.
Kérem az Országgyűlést, hogy ezt a törvényjavaslatot ne csak olyan javaslatnak tekintse, amely egy igazgatással foglalkozó dekoncentrált szervet kíván létrehozni, hanem elsősorban olyannak, amely új szellemben és új alapokon kívánja a magyar nép egészségét javítani és az elkövetkezendő évtizedben a lakosság születéskor várható átlagos élettartamát minden gazdasági nehézség ellenére az európai átlaghoz szeretné közelíteni.
Tisztelt Ház! Megjegyezni kívánom még, hogy néhány pontosítás vált szükségessé a benyújtott törvényjavaslat szövegében. Ezek között egy olyan van, amely durva elírás következménye és értelemzavaró, s néhány olyan, amely időközben meghozott törvényekkel való egybehangolást szolgáló pontosítás, s végül nyilvánvalóan a hatályba léptetés dátuma. Ezzel kapcsolatban a Kormány pontosító előterjesztést a Háznak beterjesztett, illetőleg ez folyamatban van. Köszönöm a figyelmet. Kérem a törvényjavaslatnak a megtárgyalását és majdani elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir