GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)

Full text search

GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP)
GÁSPÁR MIKLÓS, DR. (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Itt többen – főleg az ellenzék felszólalói közül – azt állították, hogy az előterjesztett törvényjavaslat megalapozatlan. Ezzel ellentétben – az én véleményem szerint – a módosító indítványok túlnyomó többsége megalapozatlan, éspedig szakmailag megalapozatlan. Mert ha csak futólag is sorra vesszük a módosító indítványokat, mindjárt látjuk ezen állításomnak a helyességét.
Dr. Lakos Lászlótól ered a legtöbb módosító javaslat. Lakos László javasolta, hogy a címben hivatal helyett hivatalok legyenek, és a címben az is benne legyen, hogy a cím rendelkezik a hivatalok hatásköréről is. Nos, ez azért megalapozatlan, mert ez a törvényjavaslat nem rendelkezik a hivatalok hatásköréről. Azonkívül a címből nyelvtanilag is világosan kiderül, hogy több hivatalról van szó, tehát felesleges a hivatalok nyelvtani betoldása.
Dr. Lakos László következő javaslata az volt, hogy egy olyan szövegbetoldás kerüljön az 1. § (4) bekezdésébe, hogy a hivatal részben önálló bevételekkel rendelkező. Nos, ezzel szemben az a helyzet, hogy semmiféle bevétellel nem rendelkezik a hivatal.
Dr. Lakos László a következő módosító indítványát visszavonta.
Tarján Lászlóné és dr. Pap János azt javasolták, hogy az erdőbirtokossági társulatokkal kapcsolatos felügyeleti tevékenység kerüljön ki a hivatalok hatásköréből, és ezt az erdőfelügyelőségek lássák el. Nos, ez azért nem lehet, mert az erdőfelügyelőségek kifejezetten szakmai feladatokat látnak el. Ez az erdőbirtokossági társulatokkal kapcsolatos felügyeleti tevékenység – amit a hivatal kíván ellátni – pedig kifejezetten törvényességi felügyeleti tevékenység. Ezt a feladatot eddig sem az erdőfelügyelőségek látták el, hanem a volt megyei tanácsok mezőgazdasági osztályai.
Az önkormányzati bizottság javasolta, hogy a törvény rendelkezzen arról, hogy a földművelésügyi igazgatás integrált intézményrendszerét tartalmazó, a földművelésügyi hivatalokról szóló új törvényjavaslatot 1991. november első napjáig a Parlament elé kell terjeszteni. Ez a módosító javaslat nem alaptalan, azonban tulajdonképpen felesleges, hiszen egy kormányhatározat van erről, hogy egy új törvényjavaslatot kell e tárgyban előterjeszteni.
Dr. Lakos László képviselő javasolta továbbá, hogy a hivatal szakmai és szakhatósági feladatai ellátása során együttműködik a helyi önkormányzatokkal, stb., stb. Ezt a szövegrészt javasolta beépíteni a törvényjavaslatba. Ez azért felesleges, mert más jogszabályok ezt előírják.
Végül: már hivatkozás történt arra, hogy tulajdonképpen egy megalapozott javaslata volt Lakos Lászlónak, mégpedig az, hogy ez a törvény a kihirdetése napján lép hatályba. Ez a "kihirdetése" szó az, ami az ő javaslata.
Végül még szeretném megemlíteni, hogy Lakos László érdekes módon azt javasolta az utolsó javaslatában, hogy a törvényjavaslat ne helyezze hatályon kívül az állategészségügyről szóló törvényerejű rendeletben a munkásőrségre vonatkozó rendelkezéseket. Lakos László azt javasolta ezzel, hogy a munkásőrség továbbra is lásson el különböző feladatokat az állategészségüggyel kapcsolatban.
Lényegében arról van szó, hogy a volt megyei tanácsok mezőgazdasági osztályai által ellátott feladatokat továbbra is el kell látni. Ezek állami feladatok, profilidegenség miatt nem oszthatók szét a jelenlegi agrár-szakigazgatási intézményrendszerben. Az általános vitában már tulajdonképpen részletekbe menően is hoztam fel példát e profilidegenségre. Azt is említettem, hogy a hivatalok által ellátandó feladatok egyúttal fontos információs bázist is jelentenek a Mezőgazdasági minisztérium részére, tulajdonképpen a hivatalok létrejöttének az elmaradása nemegyszer döntésképtelenséget okozna az agrárirányításban.
Vannak tehát olyan agrárigazgatási feladatok, amelyeket az állam, az ország és mindenki érdekében továbbra is el kell látni. Ezért javaslom a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir