CSÓTI GYÖRGY, a külügyi bizottság alelnöke:

Full text search

CSÓTI GYÖRGY, a külügyi bizottság alelnöke:
CSÓTI GYÖRGY, a külügyi bizottság alelnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A külügyi bizottság az Észak-atlanti Közgyűlés a társult-tagságra vonatkozó javaslatát megvizsgálta, és erre vonatkozólag egy határozati javaslatot készített el. Ez a javaslat valamennyi képviselőtársamhoz eljutott 1616-os számon, mint elnök úr is említette.
Az Észak-atlanti Közgyűlés – mint ismeretes – 1955-ben, több mint 35 évvel ezelőtt alakult, és a 16 NATO-ország parlamentáris, interparlamentáris fórumaként jött létre.
Ennek a fórumnak három alapvető célkitűzése volt. Egyfelől az együttműködés és a szolidaritás a NATO-országok között elősegítendő, másfelől a kormányok NATO-határozatainak végrehajtására való ösztönzése, és általában az észak-atlanti szolidaritási gondolat erősítése.
A nyolcvanas évek második felében megváltoztatta, illetőleg bővítette célkitűzéseit a közgyűlés, tekintettel arra, hogy alapvetően megváltozott a nemzetközi helyzet, és ebből következően egész Európában kellett már gondolkozniuk, és nem a megosztott, kettős Európában. Ezért olyan határozatot hoztak, hogy a kelet-nyugati együttműködés javítására aktívan fognak részt venni a közgyűlés tagországainak parlamentjei, és ezt az együttműködést fogják ösztönözni.
Azonban az évtized végére felgyorsultak az események Európában, és 1990. november 25-e és 30-a között Londonban megtartott plenáris ülésükön újabb két konkrét célkitűzést fogalmaztak meg, melyek szerint a kelet-európai és közép-európai folyamatok felgyorsítása érdekében támogatni kívánják a sikeres parlamenti demokráciák működését egész Európában, és egy, egész Európára kiterjedő kollektív biztonsági rendszer kidolgozását szorgalmazzák.
Ennek a célnak az elérése érdekében fölajánlották a Varsói Szerződés tagállamainak azon országai részére, ahol szabadon választott parlamentek jöttek létre, hogy társult-tagként csatlakozzanak a közgyűléshez.
Ez a lépés lehetővé teszi azt, hogy azokban az országokban, ahol a parlamenti demokrácia kialakult, egy konkrét és szoros együttműködés jöjjön létre Európa nyugati felével. Ez az együttműködés létrehozhatja azt az Európát, amelyet valamennyien megálmodtunk, és ennek az Európának a létrehozásában aktívan részt vehetünk.
A társult-tagsági viszony egyfelől elismerése annak az útnak, amelyet ezek az országok megtettek, másfelől garanciát biztosít arra, hogy ezen az úton nyugodtan haladhatunk tovább. Éppen ezért a Magyar Köztársaság elsőrendű érdeke, hogy a többi európai szervezethez hasonlóan – gondolok itt az Európa Tanácsra, az Európai Közösségre, a Nyugat-európai Unióra és így az Észak-atlanti Szövetségre is – ezen szervezetek parlamenti szervezeteivel szorosan együttműködhessen.
Amennyiben elfogadjuk a társult-tagságra való belépést, a társult-tagságként való együttműködést, akkor lehetőségünk nyílik arra, hogy az Észak-atlanti Közgyűlés plenáris ülésein, bizottsági munkáin részt vegyünk, és Európában az országok közötti két- vagy többirányú információáramlásban aktívan részt vegyünk, és közvetve hatást gyakoroljunk az európai folyamatokra, beleértve a gazdasági, politikai, biztonsági és társadalmi folyamatokra.
Éppen ezért arra gondoltunk, hogy a külügyi bizottság ezt a határozati javaslatot az Országgyűlés elé terjeszti azzal a céllal, hogy az Országgyűlést felkérje, fogadja el a társult-tagsági viszonyt. Így kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy ezt a kérdést támogassák, és fogadják el a társult-tagsági viszonyt. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir