KATONA KÁLMÁN (MDF)

Full text search

KATONA KÁLMÁN (MDF)
KATONA KÁLMÁN (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kőszeg Ferenc, dr. Frajna Imre és Katona Kálmán 2910-es számú módosító indítványával kapcsolatban szeretnék néhány gyakorlatot elmondani, természetesen közben reagálni fogok a Paszternák úr által elmondottakra.
Először szeretném leszögezni, hogy a Parlament nem kíván a szakszervezeti vagyonhoz nyúlni, csak annak rendezését szabályozza. Ha az új, a törvénymódosításokban beadott címét elolvassuk, láthatjuk, hogy az a következőképpen szól: "A szakszervezeti vagyonvédelemről, a munkavállalók szervezkedési és szervezeteik működési esélyegyenlőségéről." Ennyi a címe. Itt semmiféle vagyonelvételről, vagyon-kisajátításról nincs szó.
Szeretném felhívni a figyelmet arra az egy esztendőre, amely e törvényt megelőzően eltelt, amikor lehetőségük volt a vagyon kezelőinek arra, hogy elszámoljanak és megegyezzenek a többi szakszervezettel. Mivel ez nem történt meg, a Parlament úgy gondolta, közbe kell avatkoznia.
Módosító indítványainkat az ellenzék, jelen esetben elsősorban az MSZP oldaláról jött jogos kritikák figyelembevételével készítettük el, ennek néhány olyan pontját emelném ki, amely nyilvánvalóan bizonyítja, hogy nem arról szól a törvény, amiről Paszternák úr beszélt.
El szeretném mondani, hogy elidegenítési tilalom, amely a szakszervezet működését megbénítaná, csupán a volt SZOT-vagyonra vonatkozik, az ingatlanokra és azokra az állami ingatlanokra, amelyekre kezelési joguk volt a szakszervezeteknek. A törvény nem érinti sem az ágazati, sem a helyi szakszervezetek vagyonát, nem érinti ilyen szempontból a zárolás szempontját, a pénzvagyont, és nem érinti még a vállalatokat sem terhelés szempontjából. A szakszervezetek működését ez a törvény semmilyen szempontból nem fogja meggátolni.
Az Állami Számvevőszék szerepe – mint az az alkotmányügyi bizottságban tisztázódott – teljesen összhangban van az Alkotmánnyal. Az Állami Számvevőszék képviselője ezt megerősítette, de azért elmondanám, hogy milyen feladata lesz a Számvevőszéknek ezzel a törvénnyel kapcsolatban. Csupán az lesz a dolga, hogy az elszámolásokat ellenőrzi, a hitelességükről nyilatkozik, majd ezeket az elszámolásokat, ahogy van, átadja a vagyont ideiglenesen kezelő szervezetnek, amely valójában maga a szakszervezet.
Tehát a Számvevőszék dolga itt befejeződik. Még egy kötelessége lesz: hogy beszámol a Parlamentnek arról, hogy milyen nagyságú ez a vagyon, és hogyan bonyolódott a bevallások rendje. A többi feladatot ez a Vagyont Ideiglenesen Kezelő Szervezet fogja bonyolítani a saját ügyrendje szerint. Ezt 30 napon belül megalkotja. Ezt azért fontos megérteni, mert olyan ügyrendet alkot, amilyet akar.
Ha ez a Vagyonkezelő Szervezet úgy látja, hogy még másokat is be kell vonnia, akkor bevon, semmi nem korlátozza ezt a négy szervezetet, illetve az igazgatótanács négy tagját, amelyek csak konszenzus alapján dönthetnek, tehát teljes megegyezés kell ahhoz, hogy bármilyen döntést hozzanak.
Tehát még egyszer megismételném: a Parlament nem oszt, nem oszt el, nem vesz el, csak az osztozkodás feltételeit szabályozza, és igyekszik előkészíteni a majdani választásokat egy újabb törvényben, amelyben az ideiglenes vagyonmegosztást készítik elő egy választás alapján. Ezen a választáson nagyon jó eséllyel, mondhatnám azt, hogy a törvény alapján egyenlő eséllyel indulnak a szakszervezetek, tehát azt kérném, hogy ezek figyelembevételével módosító indítványaink eredményeként a bizottságok által elfogadott törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir