MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)

Full text search

MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)
MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tárgyilagosan csak egy-két pontra szeretnék reagálni. Első a Vastagh Pál által említett nemzetközi tapasztalatok. Chile és Görögország esetében arról volt szó, hogy a demokrácia átment diktatúrába és a diktatórikus állam avatkozott be bizonyos ügyekbe. Magyarországon a helyzet pont fordított, diktatúrából alakulunk át demokráciává.
Valószínűleg véletlen, de pont a héten tartózkodott Magyarországon az ILO, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatója, akit a sajtótájékoztatón erről a törvényről megkérdeztek. Ezen a sajtótájékoztatón ő nem emelt kifogást ezen törvény ellen, sőt az is elhangzott, hogy a Parlamentnek nemcsak joga, hanem kötelessége beavatkozni, amennyiben az érdekeltek nem tudnak megállapodni.
Harmadik dolog a funkcionáriusok száma. Kósáné Kovács Magda képviselőtársam csak az MSZOSZ-ban lévő funkcionáriusokat említette meg. Valószínűleg nem véletlenül felejtette el az ágazati szakszervezetekben meghúzódó funkcionáriusokat. Valószínűleg azt sem véletlenül felejtette el, hogy végül is ezeknek a számoknak az igazi összemérése azon alapulhat, hogy az adott munkavállalóra hány funkcionárius jut, és hogy azok milyen hatékonyan képviselik.
Negyedik pont, amiről utoljára beszélni szeretnék, az a nagy tévedés, amit a pénz és egyéb ingóságok vonatkozásában említenek. Ez a törvényjavaslat elidegenítési és terhelési tilalmat kizárólag az ingatlanvagyonra jegyez be, elidegenítési tilalmat pedig csakis a vállalkozásba bevitt üzletrészben jelent be. Tehát ez a törvényjavaslat nem érinti a pénzeszközöket, nem érinti az ingóvagyont, egyáltalán nem érinti a szakszervezetek folyamatos működéséhez szükséges eszközöket. Ezeket az ingatlanvagyonokat sem elvonja a jelenleg használótól, egyedül egy dolgot akadályoz meg, hogy eladják; illetve ezeket megterheljék. Teljesen alaptalan tehát az az ebben a Házban nagyon sűrűn elhangzó vád, hogy ez a törvényjavaslat a szakszervezetek működését akadályozza. Ez a törvényjavaslat nem mást céloz, mint a jelenleg meglévő vagyonnak az egyben tartását, pont azért, hogy ez kizárólag a munkavállalók érdekeit képviselje. Erről a vagyonról kizárólag a munkavállalók jogosultak dönteni és ez a döntés szabad választás útján lesz szándékaink szerint. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir