VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm Elnök Úr! Nagyon rövid leszek, hiszen látni azt a politikai elszántságot, amivel a Parlament döntő többsége ezt a javaslatot védelmezi. Nem is bízom abban, hogy érveim bármit is változtatnának ezen a pozíción, éppen ezért pusztán bizonyos következményekre szeretném felhívni az önök figyelmét.
A nemzetközi munkajogban régóta vita tárgya az állam beavatkozási lehetősége és az állam beavatkozásának korlátai a szakszervezetek belső ügyeibe. Szeretném elmondani, éppen ebből kiindulva a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1948-ban elfogadott 87. számú egyezménye alapján általánossá vált az a felfogás – ezt a legkiválóbb szaktekintélyek képviselik –, hogy az államnak az a törekvése, hogy a szakszervezetek belső gazdasági, pénzügyi viszonyaiba beavatkozzon, információkat gyűjtsön, ellentétes ezzel az egyezménnyel. Ezt a pozíciót megerősítette a Nemzetközi Munkaügyi Konferencia 1970-ben, és ennek alapján kezdeményeztek több alkalommal vizsgálatokat a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet részéről 1971-ben, a görög szakszervezetek 1974-1975-ben a chilei szakszervezetek esetében. A megítélés alapját ez az egyezmény képezte.
A másik kérdés, amiről szólni szeretnék. Elhangzott a tegnapelőtti nap hozzászólásaiban az, hogy a szakszervezeteket miben korlátozhatja az állam és miben nem korlátozhatja. Hivatkozás történt a gazdasági, szociális és kulturális jogok egységokmányára, azonban nem történt hivatkozás arra, hogy mindkét okmányban szereplő korlátozó okok, az állam biztonsága, a közrend, a mások szabadsága és jogai érvényesítése érdekében alkalmazható korlátozások nem vonatkoznak a szakszervezetekre. Mindkét egységokmány 3. pontjában ugyanis az szerepel, hogy a korlátozások nem lehetnek ellentétesek ezzel a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1948-ban elfogadott 87. számú egyezményével. Ez az egyezmény kimondja; a dolgozók és munkáltatók szervezeteinek jogukban áll alapszabályaik, szabályaik kidolgozása, képviselőik szabad választása, ügyintézésük megszervezése, tevékenységük megszervezése stb. A hatóságok tartózkodjanak minden olyan beavatkozástól, ami ezt a jogot korlátozná. Hasonlóképpen szól a 8. cikkely (2) bekezdése is, amely azt mondja ki, hogy az ország törvénye nem csorbíthatja és nem alkalmazható úgy, hogy csorbítsa a jelen egyezményben körülírt biztosítékokat. Tisztelettel kérem, mérlegeljék, hogy vajon ez a törvényjavaslat ezeknek a követelményeknek nemzetközi hatásait is illetően megfelel-e vagy sem. Ennek ismeretében döntsenek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir