VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A szocialista képviselőcsoport nem támogatta a törvényjavaslat tárgyalását, nem támogatta a napirendre vételét, és nem támogatta sem a sürgős, sem a kivételes eljárást. Nem azért tettük mindezt, mert nem volnánk azzal tisztában, hogy a Köztársaságnak szüksége van új elismerési formákra. Azért tettük, mert meggyőződésünk, hogy a Parlamentnek ebben az utolsó feszített időszakában számos, ennél talán fontosabb kérdéssel kellene foglalkoznia, olyanokkal, amelyek szinte a befejezés előtt állnak – mint például a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat, aminek a befejezéséhez szinte órák hiányoznak. Hasonlóképpen fontosabbnak tartottuk volna ezt az időt arra, hogy az Országgyűlés a Munka Törvénykönyve módosításáról tárgyaljon, ami lehetővé tette volna azt, hogy azok is végkielégítésben részesüljenek, akiknek önhibájukon kívül a nyári hónapokban szűnik meg a munkahelyük. Ezeket tartottuk fontosabbnak, nem pedig a kitüntetésekről szóló törvény tárgyalását.
Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy nem értjük: hogyha a Kormány számára fontos és időben sürgős, miért nem lehetett megfelelő időbeni ütemezéssel a Ház asztalára hozni, nem egy ilyen zsúfolt program végére kerül egy ilyen jellegű javaslat tárgyalása.
Azzal viszont egyetértünk, hogy a Kormány visszavonta a januárban előterjesztett törvényjavaslatát, amely szinte teljes egészében a húszas-harmincas évek Magyarországának kitüntetési szimbolikáját és gondolatrendszerét fejezte ki. (Katona Tamás államtitkár: Szépen hangzik, de nem igaz!)
Államtitkár úr, én figyelemmel végighallgattam Önt, és nem szóltam közbe. Kérem! (Taps a bal oldalról.)
Módosító indítványt nyújtottunk be a törvényjavaslathoz. Módosító indítványunk elsősorban abból indult ki, hogy a kitüntetés az előterjesztő szándékai szerint a Magyar Köztársaság általános kitüntetése és a köztársaság elismerése. Ebből következően szeretnénk szélesíteni és szeretnénk jogszabályban rögzíteni azt a kört, akik jogosultak a kitüntetés előterjesztésére. Nem az adományozására, tehát a fennálló alkotmányos renddel egyező módon kívánjuk szélesíteni az előterjesztők körét. Ugyanis mint a köztársaság elismerése, fontosnak tartjuk, hogy legyen előterjesztési lehetősége a köztársaság elnökének is, természetesen a miniszterelnök ellenjegyzésével. És azt is fontosnak tartjuk, hogy legyen előterjesztési joga – szintén törvényben szabályozott előterjesztési joga – mindazoknak, akik nem a kormányzati szervezethez tartozó állami szervezeti egységek vezetői, Alkotmánybíróság; ha majd lesz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa – mindazon szervek, amelyeknek a státuszát az Alkotmány rögzíti.
Nyilvánvalóan az előterjesztés címzettje ez esetben is az Országgyűlés, illetőleg a Minisztertanács, a miniszterelnök és a Kormány, s a kormányfő terjeszti fel adományozásra a köztársaság elnökének. De mindenesetre mi szeretnénk azt elérni, hogy a kezdeményezés és az előterjesztés lehetőségét a jogszabály tartalmazza mindezen személyek és szervek számára. Ebben a körben fontosnak tartjuk, hogy a Tudományos Akadémia elnökének is legyen hasonló előterjesztési joga. Ugyanakkor szeretnénk azt is lehetővé tenni, hogy mindezen szervek előterjesztése vonatkozhassék külföldi állampolgárra is, ne csak a Külügyminisztériumnak legyen ilyen természetű jogosítványa.
Összefoglalóan az az álláspontunk, hogy ezek a módosító indítványok tulajdonképpen nem devalválják ezt a kitüntetést, hanem mindenki számára egyértelműen elismertté teszik a rangját és a jelentőségét.
Köszönöm. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir