KÓRÓDI MÁRIA, DR. (SZDSZ)

Full text search

KÓRÓDI MÁRIA, DR. (SZDSZ)
KÓRÓDI MÁRIA, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! A magam részéről csak néhány megjegyzést szeretnék ahhoz hozzáfűzni, amit Salamon László elmondott.
1. Törvényi kötelezettsége lett volna a Kormánynak arra, hogy március 31-ig törvényi szinten szabályozza a lakáskoncepciót. Ha mindezt a kötelezettségét nem mulasztotta volna el a Kormány, akkor az ilyen felvetéseket, amilyeneket elmondott, ma már nem mondhatta volna el Salamon László képviselőtársam.
2. Azt gondolom, hogy a piacgazdálkodásra való áttérés nemcsak a Kormány politikáját kell hogy jellemezze, hanem az önkormányzatokét is.
3. Nem tudom, Salamon László ismeri-e a Kormány lakáskoncepcióját. Ha ismerné, akkor tudná, hogy ott ugyanúgy piaci árak szerepelnek a lakások értékesítésénél, mint az önkormányzatok esetében.
4. Az önkormányzatok működési feltételeit a költségvetés nem finanszírozza, ugyanakkor a felelősséget a kötelező feladatok ellátásában és a lakásgazdálkodásban az önkormányzatokra hárítja.
Mindezek után az önkormányzatok megpróbálnak saját területükön olyan megoldásokhoz folyamodni, amelyek mind a területüknek, mind a piacgazdálkodásra való áttérésnek az érdekeit szolgálják. Azt gondolom, hogy ez nem az önkormányzatoknak róható fel. Olyan rendszert kellene a költségvetési rendszer keretében kialakítani, amely a kötelező feladatok ellátását olyan szinten finanszírozná, hogy az önkormányzatok ne kényszerüljenek más megoldásokra. A szociális lakásgazdálkodáshoz pedig arra lenne szükség, hogy ne a vagyonjegyeket kelljen majd őrizgetniök különböző páncélszekrényekben az önkormányzatoknak, hanem a nem szociális alapon értékesített lakások befolyt vételárából meg tudják oldani a valóban szociális lakásgazdálkodási feladatukat, de éppen a kormánypárti többséggel eddig meghozott törvények állják útját annak, hogy az önkormányzatok ily módon tudjanak működni. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir