CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)

Full text search

CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP)
CSEHÁK JUDIT, DR. (MSZP) Tisztelt Miniszter Úr! Gondolom, ön is tisztában van azzal, hogy a társadalombiztosítási ellátásból élők számára csak kétfajta válasz lenne elfogadható. Ha ön olyan kormányintézkedésekről adott volna számot, amelyek a MÁV-ot olyan helyzetbe hozzák, hogy adósságait rendezni tudja, vagy ha a pénzügyminiszter kollégája felajánlotta volna a költségvetési törvény módosítását, amely garanciát adott volna a társadalombiztosítási kifizetéseknek. Ön egyik megoldást sem ajánlotta fel.
Nem ajánlotta fel annak ellenére, hogy jelenleg is nyolc és fél milliárdos költségvetési támogatással rendelkezik a MÁV, bár nemcsak a korábbi kormányok, hanem az önök kormánya is kétmilliárddal csökkentette ezt a támogatást. Ebből a költségvetési támogatásból még mindig 2,4 milliárd a termelői ártámogatás, amelyik, nyilvánvaló, a Kormány számára egy mozgásteret adna a beavatkozáshoz. Tulajdonképpen a költségvetési törvény módosítására is lenne lehetőség, hiszen majdnem hetente módosítjuk a költségvetési törvényt sokkal kisebb tételek esetében.
Elfogadhatatlan a válasza azért is, mert ezek helyett az intézkedések helyett ön azt ajánlja, hogy a társadalombiztosítás vegyen fel hitelt. A Magyar Nemzeti Bank természetesen kamatra ad a társadalombiztosításnak hitelt.
Elfogadhatatlan a válasza azért is, mert természetesen a társadalombiztosítás nem indíthat jelenleg csődeljárást a MÁV tartozásai miatt, hiszen az ország harmadik legnagyobb közszolgálati vállalatát hozná lehetetlen helyzetbe. Az új csődtörvény azonban a MÁV-nak lehetőséget adna arra, hogy a saját adósaival szemben, akik ön szerint is tízmilliárddal tartoznak a MÁV-nak, intézkedéseket kezdeményezzen. Tulajdonképpen érthetetlen a számomra, hogy ön, a tárca vezetője egy olyan tárca vezetőjeként nem kezdeményez tárgyalásokat a társadalombiztosítással, amelyik önálló egészségügyi és jóléti vagyonnal rendelkezik, hiszen létre akarnak önök hozni, vagy létre szeretnék hozni az önálló MÁV- társadalombiztosítást.
Tárgyalások folyhatnának arról, hogy a MÁV-kórház vagy a MÁV-szanatóriumok miként mehetnének át közös társadalombiztosítási tulajdonba, akár a tartozások kiegyenlítésének fejében. De ezek a tárgyalások nem kezdődtek meg.
Nem tudom elfogadni a választ azért sem, mert éppen ezeknek a tárgyalásoknak a hiánya akadályozza majd meg az önálló vasutasbiztosítás létrehozását.
És nem tudom elfogadni a választ azért sem, mert jól tudom, hogy a MÁV vezetői és önök is kezdeményeztek a MÁV helyzetét javító intézkedéseket, megrendeltek kiváló szakértőktől egy knight-wendling-féle jelentést. De éppen ez a jelentés tájékoztat arról, hogy a MÁV önmagában nem fogja tudni a saját sorsát és a saját gazdasági helyzetét rendezni, ehhez a Kormány segítségére lenne szükség.
És tulajdonképpen azért is elfogadhatatlan ez a válasz, mert a MÁV vezetői közben arról tájékoztattak, hogy egyetlen lehetőséget látnak, hogy befizetik a járulékkorlátozásokból azt a részt, amit nem is lett volna semmi körülmények között joguk visszatartani, a 10%-os nyugdíjjárulékot. A társadalombiztosítás vezetőinek nincs joga beleegyezni abba, hogy ilyen kintlévőségek kint maradjanak. Azt gondolom, ehhez a Parlamentnek kellene dönteni. Ezért, bár személyes szimpátiával kísérem figyelemmel a MÁV helyzetét, és megértem az Ön nehézségeit, a választ nem tudom elfogadni, és képviselőtársaimnak sem ajánlom, hogy fogadják el azt.
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir