FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:

Full text search

FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:
FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter: Tisztelt Ház! Szabó Lukács képviselőtársam interpellációja valójában három különálló részre tagolódik. Az első a honvédelmi irányítás-vezetés általános jogi kérdéskörét érinti. Azt hiszem, hogy a jelenlegi interpelláció keretein belül nem lenne célszerű ezzel a kérdéssel behatóan foglalkozni.
Az ügy nagyon bonyolult, sokfajta jogszabály figyelembevételét igényli. Éppen ezért a honvédelmi vezetés az egész nagy kérdésköteget az új honvédelmi törvény keretében kívánja véglegesen szabályozni. Addig is az Alkotmánybírósághoz fordultam legutóbb e kérdésben, amíg a törvényt az Országgyűlés el nem fogadja, nyújtson jogi támasztékot az irányítás kérdésében.
A másik egy konkrét esetre vonatkozik, amelyben már korábban interpellált Szabó Lukács képviselőtársam. Az ügyet azóta a honvédség parancsnoksága kivizsgáltatta, és az alábbiakat jelenthetem a tisztelt Háznak, képviselőtársaimnak is a vizsgálat eredményéről: a debreceni repülőtér őrzésvédelmével kapcsolatos rendellenességekről van szó. Még annak idején intézkedtem, hogy a honvédség parancsnoka megfelelő vizsgálatot és fegyelmi eljárást folytasson le. A vizsgálat megállapította, hogy a fegyelemsértéseken túlmenően bűncselekményeket is követtek el. Emiatt öt sorállományú katona ellen az illetékes katonai hatóságok vádat emeltek, és rájuk a debreceni katonai bíróság felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést szabott ki. A fegyelmi vétségnek minősülő szabálytalanságok miatt pedig az őrség 27 sorállományú tagja, illetőleg 2 hivatásos állományú tisztje és egy tiszthelyettes ellen fegyelmi büntetést szabott ki a szolgálati elöljáró. A fegyelmi büntetések súlyosak voltak, a vétkességtől függően lefokozás, fogság és laktanyafogság kiszabására került sor.
Fegyelmi vizsgálatot folytattunk az őrséget vezénylő helyőrségparancsnok ellen is, a vizsgálat azonban azt állapította meg, hogy ő nem követett el kötelességmulasztást. Hangsúlyozni szeretném, hogy a felelősségre vonás csakis törvényes keretek között történhetett, tehát csak azokkal szemben lehetett alkalmazni, akiknek vétkessége megállapítható volt.
Ami az interpelláció harmadik és aktuális részét illeti, erre a képviselőtársam is utalt már, hogy legutóbb maga a Parlament hozott törvényt a szovjetek által okozott károk bírósági úton történő érvényesítése címén. Ezért nyilvánvalóan azt kell kérnem mindenekelőtt képviselőtársamtól és minden hasonló, kárt szenvedett állampolgártól vagy közösségtől, vagy akár intézménytől, hogy a törvényes úton próbálja meg és törekedjen a kárszenvedést valamilyen módon helyreigazítani, a károkat valamilyen módon megtéríttetni.
Nincs kifogásom azonban az ellen sem – miután itt egy hosszú, évek óta elhúzódó ügyről van szó, ismereteim szerint 4-5 esztendeje folyik már a debreceni lakosság szélmalomküzdelme az ottani szovjet repülőtér parancsnokságával, illetőleg az említett magyar-szovjet vegyes bizottsággal kapcsolatosan –, ha az Országgyűlés úgy dönt, hogy a kérdéskörrel az Országgyűlés konvédelmi bizottsága is foglalkozzon.
Kérem, válaszomat szíveskedjen a Ház elfogadni. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir