FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:

Full text search

FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:
FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Interpellációjára az alábbiakat adhatom elő.
A jelzett nyírmeggyesi székhelyű magyar-szovjet kereskedelmi kft. törvényesen bejegyzett gazdasági társaság, 50-50%-os magyar, illetve szovjet részvétellel, a kft. alapításához minimálisan szükséges, kizárólag készpénz törzsbetétekből álló törzstőkével. A magyar alapító célja eredetileg az volt, hogy megelőzze a szovjet csapatok által használt, a magyar állam által nem hasznosíthatónak minősített felépítmények esetleges lebontását olyan módon, hogy azokat felhasználja vegyesvállalatok alapítására. Az alapítónak ezt a célját a szovjet csapatok kivonásával megbízott kormánymeghatalmazott titkársága tudomásul vette. Támogatólag hozzájárult ahhoz, hogy az alapító a vegyesvállalati formában történő hasznosítás lehetőségeiről a hatályos magyar jogszabályok figyelembevételével az érintett önkormányzatokkal tárgyalást folytasson.
Egyben felhívta a figyelmet arra – szintén írásban –,hogy a szovjet cég a szovjet ráfordítással épült felépítményeken nem szerzett tulajdonjogot, hiszen a szóban forgó felépítmények tulajdonosa a polgári törvénykönyv vonatkozó szabályai alapján a magyar állam, a szovjet fél által meghatalmazott szovjet cég csak a ráfordítások forintban kifejezett értékét viheti be a vegyesvállalatba, mint vagyoni értékű jogot.
Ezt követően a kormánymeghatalmazotti titkárság is tudomást szerzett a képviselő úr által jelzett levél tartalmáról. A levél írója igen sajátos módon értelmezte a most elmondottakat, ezért az eredeti álláspont tiszteletben tartását kérve egyidejűleg írásban kifogást emeltünk a levélben leírtak ellen.
Mindezek alapján rögzítenem kell, a magyar-szovjet kft. tulajdonában apportként nem került a volt szovjet katonai objektum területén található ABC, a kifogásolt levél tartalma pedig kifejezetten ellentétes azzal a felhatalmazással, amelyet a magyar alapító a kormányzati titkárságtól kapott.
Mindezek előre bocsátása után a képviselő úr kérdésére a következőket válaszolhatom: a szovjet csapatok kivonásával megbízott kormánymeghatalmazott mellett működő tárcaközi bizottság – s nem kormánybizottság – döntése szerint az 1957. évi 54. törvényerejű rendelettel kihirdetett kormányközi egyezmény alapján az Igal településen található érintett ABC-üzlet a magyar állam által nem hasznosíthatónak minősül, ezért ezt a két állam közötti elszámolásból a magyar fél véleménye szerint ki kell venni. Önmagában azonban ez a tény nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a felépítmény az önkormányzat egyetértése és beleegyezése alapján kerüljön hasznosításra. Erről az érintett polgármestereknek a velük folytatott folyamatos konzultáció alapján tudomásuk van. Ebből eredően Igal polgármestere is a kft. ezzel ellentétes felfogását joggal utasította vissza.
Mindezek alapján megnyugtathatom tisztelt Képviselő urat és a Házat is, hogy továbbra is változatlanul érvényesül az a korábban elfogadott álláspont, amely szerint a védelmi feladatokat kivéve maximális elsőbbséget élveznek a helyi önkormányzatok a visszamaradt szovjet objektumok hasznosításában még akkor is, ha azt – feltehetően vélt üzleti érdekek miatt – inkorrekt eljárással bárki akadályozni próbálja.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A szovjet csapatok kivonásával kapcsolatos gazdasági, pénzügyi tárgyalások – mint ismeretes – még nem fejeződtek be, azok folytatása rövidesen várható. Így nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy a vállalkozás égisze alatt ne történjenek visszaélési kísérletek a felszabadult építmények hasznosítása során. Ám ezeknek gátat kell vetni akár olyan módon is, hogy kételyeinknek azonnal hangot kell adni, ha szükséges, parlamenti interpellációval is.
Kérem a tisztelt Országgyűlést és a tisztelt képviselő urat, válaszomat szíveskedjenek elfogadni. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir