GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:

Full text search

GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter:
GERGÁTZ ELEMÉR, DR. földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr, Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A képviselő úr kérdéseit jogosnak és sajnos még mindig időszerűnek tartom. Magát az alapkérdést interpelláció formájában egyszer már megkaptam. Azóta több képviselő, az egyes pártok vezetői személyesen vagy levélben kerestek meg e témában, sőt a Tudományos Akadémia illetékes bizottsága is külön levélben fejtette ki állásfoglalását, az agrárkutatások fontosságát hangsúlyozva.
Arra az elkeseredett tónusú kérdésre, hogy szükség van-e Magyarországon agrárkutatásra, azt hiszem, az elfogultság miatt sem kell válaszolnom. Ráadásul a példának felhozott Fertődi Kertészeti Kutatóintézetet, az ott dolgozó kutatókat személyesen is ismerem, munkájukat nagyra értékelem, így az intézet életben tartásának vagy megszüntetésének a problémáját még a kérdésfelvetés szintjén is ijesztően abszurd dolognak tartom. Úgy gondolom, annyira azért nem vagyunk szegények, hogy szó szerint magunk alól vágjuk ki a gyümölcsöt termő fát.
Mielőtt a képviselő úr interpellációjának a befejező kérdésére konkrét választ adnék, engedjék meg, hogy az agrárkutatások helyzetéről és a jövőbeli tennivalókról vázlatosan tájékoztassam a tisztelt Országgyűlést.
Az elmúlt évtizedekben jelentős agrárkutatási kapacitást hoztunk létre, amely lényegében választ tudott adni azokra a tudományos kihívásokra, amelyeket az agrárfejlődés megalapozása tett szükségessé. Ugyanakkor nem szabad szépítenünk. A magyar agrárkutatást jelentős torzulások is jellemzik, a struktúrák túlságosan merevek, szerkezete a kényszerűen végzett üzleti jellegű tevékenységek miatt is a kutatómunka minőségének a rovására deformálódott. A valós értékrendek kialakulását zavaró, tudathasadásos helyzet alakult ki. Gazdasági oldalról a működés input oldala megdrágult, ugyanakkor az állami megrendelések a legjobb esetben csak a nominálérték szintjén maradtak. A romló jövedelmezőség miatt csökkentek a vállalati megrendelések, az intézeti tevékenység finanszírozásához igénybe vett hitelek kamatait már képtelenség kitermelni.
Ilyen körülmények között érte főhivatású agrárkutató intézeteket az Országgyűlés 1990. december végi döntése, amellyel költségvetési támogatásukat közel a felére csökkentették, és ez a döntés kihat szinte végig az egész agrárkutatásra. A jelen helyzetben tehát a K+F-es tevékenység értékrendjének a helyreállításához gyökeres szemlélet- és cselekvésbeli változások szükségesek az intézet oldaláról is. Meg kell érteni, hogy nem tudunk és nem is akarunk hobbykutatásokat támogatni; elsősorban nem intézetet, hanem hasznos tevékenységet kell támogatnunk.
Az OTKA-, de különösen a MÜFA-kutatásoknál a kutatási célokat, de ezen belül is a prioritásokat az illetékes minisztériumok igényeinek a figyelembevételével szakértői tanácsok határozzák meg. A kiírt témákra beérkezett pályázatok alapján kapnak az intézetek támogatást a kutatások eredményes végrehajtásához.
A másik oldalon, az állami és a vállalati költségvetés oldalán viszont meg kell érteni, hogy a kutatás önmagában költséges. A kutatás az eredményeken keresztül hasznosul. Ennek a két oldalnak az együttes értékelésével dolgoztuk ki az FM-ben az illetékes szakértők bevonásával a koncepciót az agrárkutató intézetek modernizálására. ennek a végrehajtása megindult. Tárcánk a Kormány elé a decemberben célzottan elvett 300 millió forint helyett agrárkutatási célokra 250 millió forint pótelőirányzati igényt nyújtott be.
Kérem a képviselő urakat, hogy a költségvetési pótelőirányzat tárgyalásakor az agrárkutatások számára létfontosságú szavazásnál ne feledkezzenek meg kérő mondataimról, és döntésükkel korrigálják a korábbi határozat hibáját.
Dr. Horváth Tivadar képviselő úrnak némi megnyugtatásul, konkrétan a fertődi intézet támogatására vonatkozóan négy adatot szeretnék ismertetni.
Az intézet 1990-ben az FM által finanszírozott kutatási feladatokra a tárcakutatási alapból 11,7 millió forintot, MÜFA-ból 9,8 millió forintot kapott. 1991-ben a MÜFA teljes összegét az OMFB illetékes bizottságai ítélik oda az egyes témákra. Tudom, hogy a bírálatok késhetnek. Mivel az intézet élő anyaggal dolgozik, ahol a pénzügyi segítség kérése esetleg jóvátehetetlen kárt okozhat, ezért óvatosságból a tárcakutatási alapból adott támogatást 11,7 millió forintról az idén 17 millió forintra megemeltük. Ehhez jönnek az intézet egyéb bevételei, köztük a MÜFA-kutatások anyagi támogatása.
Remélem, sok hasznos témával pályáztak a fertődiek, és többet elnyertek. Egyébként a MÜFA-pályázatok kampányjellegét az OMFB megszüntette, folyamatosan lehet pályázni, így a későbbiekben az ilyen, a munkát akadályozó zökkenők elkerülhetők.
Köszönöm a figyelmet. Kérem, hogy válaszomat szíveskedjenek elfogadni. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir