HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ) Tisztelt Miniszter Úr! Válaszában éreztem azt az elkötelezettséget, amelyet mint szakember az agrárkutatásokért érez. Ebben a vonatkozásban teljesen egyetértek önnel, hogy nem szabad magunk alól a fát kivágni, de ebben a helyzetben arról van szó, hogy ha a tárca és a kormányzat részéről nem történik sürgős és hatékony intézkedés, akkor ez a fa magától fog kidőlni. Én azt hiszem, hogy az állami költségvetésnek a jövőben is, ebben a piacgazdasági átmenetben a nyugati országokhoz hasonlóan még nagyobb mérvű támogatást kell vállalnia az agrárkutatás érdekében, és vállalnia kell a közhasznú kutatások finanszírozását.
Azzal nem teljesen értenék egyet, hogy ismételten a pályázatok rendszerével próbálja meg az agrárkormányzat menedzselni ezt a válságot, hiszen nem lehet a pályázatok spontaneitásának és esetlegességének kitenni egy-egy kutatási ágazat tevékenységének a folyamatosságát, hiszen ez a tartós eredmények megalkotását veszélyezteti.
A miniszter úr Körösfői László képviselőtársam februárban elhangzott interpellációjára már ígéretet tett arra, hogy pótelőirányzattal fordulnak a pénzügyi tárcához, és én azt nem értem, hogy közel négy hónap eltelte után még mindig ígéret szintjén hallok erről az intézkedésről, és ha mást nem, akkor meg kellett volna próbálnia a földművelésügyi tárcának kormányzati átcsoportosítását az agrárkutató intézmények javára, összhangban a '91-re jóváhagyott, költségvetési intézmények reformjának feladatmeghatározásával.
Én ezeket a tett intézkedéseket lassúaknak tartom, ezeknek az indítása máris késlekedik, és sajnos az a helyzet Fertődön is, hogy a kutatóknak és a vállalat dolgozóinak már a július havi bérére nem futja a költségvetésből. Én ezért sajnos, erre a késedelmességre és az intézkedések garanciájának a hiányára tekintettel – amit abból nem látok, hogy ismét csak ígéretet tesz az agrárkormányzat a pótelőirányzat kérésére –, nem tudom elfogadni a miniszter úr válaszát. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir