MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)

Full text search

MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ)
MOLNÁR PÉTER, DR. (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Legfőbbügyész-helyettes Úr! A választ nem tudom elfogadni… (Közbeszólás az MDF soraiból: Majd mi elfogadjuk!) … Mégpedig a következők miatt. Először is a válasz első részében úgy érzem, hogy a legfőbbügyész-helyettes úr igazából nem arra válaszolt, amit kérdeztem, hanem kitért a válasz első részében a kérdésem elől. Azt nem vitattam, hogy az általam említett magasabb szintű jogszabályokkal és a nemzetközi gyakorlattal egyezik, ha a bíróság ezt a kérdést megvizsgálja. Azt, hogy az említett lap közerkölcsöt sértő vagy nem közerkölcsöt sértő. A kérdésem az volt, hogy az ügyészség miért értékelte úgy a helyzetet, hogy ellentétben az eddigi gyakorlattal a hatályos sajtótörvény alapján él a lapterjesztés ügyészi felfüggesztésének jogával. Erre elfogadható jogi indokot nem találok.
Abban az esetben, ha az ügyészség úgy értékeli, hogy a bíróság erre nem elegendő, és valami olyan súlyos esetek találhatók a magyar sajtóban vagy a közéletben, hogy tűzoltásszerűen az ügyészségnek azonnal be kell avatkoznia, és nem elég megvárni, amíg a hatályos sajtótörvény szerint a bíróság soron kívül határoz az ügyben, abban az esetben nem értem, hogy miért, hogyan tudott egyetlenegy esetet kiválasztani a sok közül, és azt hiszem, hogy erre kielégítő jogi magyarázat nincs. Az, hogy az ügyészség nem tartotta magát az eddigi gyakorlathoz, és nem várta meg azt, míg az előkészítés alatt lévő sajtótörvény hamarosan tisztázza ezt a kérdést, egyetlen dolog magyarázhatja, az, hogy a tárgyilagos jogi mérlegelés szempontjai közé politikai szempontok keveredtek. (Folyamatos mozgolódás, zaj az MDF soraiból.) Azt hiszem, hogy ez megengedhetetlen. Ez az eset is éppen azt bizonyítja, hogy csak a független bíróságok garanciális eljárása nyújthat esélyt arra, hogy mindenféle politikai befolyás és egyéb önkényes jogértelmezés befolyása a sajtószabadságot korlátozhassa.
Éppen ezért a választ nem tudom elfogadni. Nagyon remélem, hogy ez csak egy egyszerű, egészen kivételes eset, nem pedig valamilyen egészen rossz, a sajtószabadság önkényes korlátozására lehetőséget adó, az európai jogszabályokkal és gyakorlattal, valamint saját alkotmányunkkal is ellentétes, rossz precedenst teremtő gyakorlat kezdete. (Zaj az MDF oldalán, taps az ellenzék soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir