PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ)
PÁRIS ANDRÁS, DR. (SZDSZ) Természetesen mondhatnám, nem értek egyet. Bár mondhatnám azt, hogy egyetértek, s boldogan, megnyugvással tudomásul veszem a miniszter úr válaszát.
Tisztelt Képviselőtársaim! 34 jelzett objektum van a kft. levele szerint, tehát nekünk 34 helyen kell számot adni erről a kérdésről, és ezért kérem, ha a levezető elnök úr bele is kongat kicsit mondanivalómba, próbálják kellő türelemmel végighallgatni, megígérem, hogy nem leszek hosszú.
Az 1957. évi 54. számú törvényerejű rendelettel becikkezett, a Magyar Népköztársaság kormánya és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetségének kormánya között a Magyar Népköztársaság területén ideiglenesen tartózkodó szovjet csapatok jogi helyzete tárgyában Budapesten 1957. május 27-én aláírt egyezmény 13. és 14. cikkelyét ajánlom tisztelettel figyelmükbe.
Ez az egyezmény azt mondja, hogy a 13. szakasz megállapítja a Magyar Népköztársaság területén ideiglenesen tartózkodó szovjet csapatok által használt laktanyák és szolgálati helyiségek, raktárak, repülőterek, szállítási és hírközlési eszközök stb. ez a felsorolás.
A 14. cikk azt mondja ki, hogy a szovjet csapatok a 13. cikkben említett objektumokat és eszközöket, amennyiben igénybevételükre szükség nincs, a magyar szervekhez juttatják vissza.
Ha megengedik, én ezt a rendelkezést a lehető legszigorúbban értelmezem. Itt nincs szó használati jogosultságról, bárminemű korlátozásról, e szerint a jelenleg még hatályos jogszabály szerint a korlátozásmentesen a magyar szerveket illeti a megürült szovjet objektum.
Még egy mondat és még egy idézet engedtessék meg. Csapatkivonási végjáték címen került kezembe legutoljára a Heti Világgazdaságban megjelent közlemény, senki nem cáfolta ezidáig, hogy a két kormánymegbízott – jól tudjuk: Annus tábornok és Silov tábornok urak – iszapbirkózást folytatnak ebben az ügyben. A két kormánymegbízottnak mindössze abban sikerült megegyezni, hogy a vagyonjogi, pénzügyi és egyéb kérdésekben kialakult eltérő álláspontok miatt csak azt rögzítik, hogy a szovjetek átadtak minden általuk használt ingatlant. Én úgy hiszem, ezek után a tárgyalt interpelláció kapcsán nagyon szellemes megjegyzés lenne, hogy ezek szerint a szovjetek ideiglenes itt-tartózkodása nem ért véget, csak átalakult a társasági törvény adta lehetőségek figyelembevételével (derültség) immáron gazdasági társasággá, kft.-vé. Ennek dacára azt kell hogy mondjam, miniszter úr, a leghatározottabban vissza kell utasítanom a választ, tudniillik minden felelősség immáron az objektumok hasznosításáért és azért, hogy a védelmi feladatok kivételével az önkormányzatok az őket megillető és kormányszinten garantált prioritást megkaphassák, a Kormányt terheli.
Még csak egyet, nagyon-nagyon szívesen kérdeztem volna meg interpellációm viszontválaszában az ön válaszát elfogadva, hogy vajon a legfőbb ügyész úr nem tart-e ajánlatosnak bármilyen intézkedést megtenni az ügyben. Köszönöm és a leghatározottabban: nem. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir