SIKLÓS CSABA, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az interpelláció súlyos problémára hívja fel a figyelmet, amely napjainkban – sajnos – nem egyedi, hisz' mindez az örökül kapott, összeomlott gazdaság következménye, amelynek rendbetétele hatalmas erőfeszítéseket követel meg. Különösen igaz ez a hasonlat, mert hosszú éveken át nemhogy a fejlesztéséhez, hanem a fenntartásához, üzemeltetéséhez szükséges fedezetet sem tudta a költségvetéstől megkapni, mivel a korábbi kormányok az infrastruktúra területét másodlagos, ha nem harmadlagos kérdésként kezelték. Ezenkívül olyan tarifapolitikát is alkalmaztak, mely a személyszállítási veszteséget nagyrészt az áruszállításból viseltette. Abból az áruszállításból, amely a gazdaság visszaesése miatt már 1990-ben is 16%-kal csökkent. Mivel a vasúti költségek több mint 70%-a állandó költség, a MÁV tavalyi gazdálkodása is 1,3 milliárd veszteséggel zárult.
Az 1991. évi terv készítésekor a TB felé vállalt adósság-visszafizetési kötelezettség vállalásakor a MÁV 80 millió tonna áruszállítást tervezett, ami az 1990. évhez viszonyítva 9%-os teljesítménycsökkentést jelentett volna. Ezt a tarifák emelése a tervek szerint ellensúlyozhatta volna a gazdálkodás szempontjából.
A térség politikai, gazdasági gondjai, a kereskedelem nehézségei azonban a várható csökkentést 20%-ra emelték, melyen belül a bevételek, a MÁV gazdálkodása szempontjából meghatározó tranzitforgalom 35%-os visszaesése várható. Ez és a közel 10 milliárd forintos kintlévőségei a vasútnak okozza azt, hogy értelemszerűen tartozásai is ily mértékben alakultak, amelyből közel, valóban 4 milliárd forintot jelent a társadalombiztosítási tartozás, amelyből – azért hozzá kell tennem, hogy sajnos – egymilliárd forint már 1990-ben vagy közel egymilliárd forint 1990-ben is fennállt.
Tisztelt Ház! A MÁV gazdálkodási helyzetének javítására mind a kormányzat, mind maga a vállalat vezetése komoly erőfeszítéseket tesz. Egyet azonban nem tud: erőszakkal tranzitforgalmat szerezni! De ehhez a szolgáltatás színvonalának növelésével mindent megtesz, mint ahogy megtesz a racionálisabb gazdálkodásra, a létszám, az eszközök, a területek vonatkozásában, a kereskedelmi tevékenység növelésével.
Mindez azonban nem megy egyik napról a másikra. Ezért is tudja csak szeptembertől a MÁV a TB fizetését, illetve adósságainak törlesztését megkezdeni és folyamatosan nem 1995-ig, hanem ennél várhatóan lényegesen rövidebb idő alatt majd teljesíteni. Mindez azonban természetesen nem jelentheti azt, hogy a nyugdíjak kifizetésében és az egészségügyi ellátásban zavarok keletkezhetnek.
Mint ahogy az eddig is történt, lesz a jövőben is: átmeneti mechanizmusokkal, kormányintézkedésekkel a Társadalombiztosítási Főigazgatóság kifizetési kötelezettségeinek teljesítését a törvényes keretek között – mint ahogy arra az érvényben lévő 1975. évi II. törvény 5. §-a is kötelez bennünket – biztosítani fogjuk az erre a célra rendelkezésre álló kamatmentes nyugdíjmegelőlegezési hitellel, illetve egy – az MNB által biztosított – likviditási hitellel.
Természetesen az igazi megoldás az, ha a vállalatok és a vállalkozók olyan gazdálkodást folytatnak, mellyel a kötelezettségeiknek maradéktalanul eleget tehetnek, mint ahogy erre a MÁV-nak 1991 szeptemberétől a lehetősége már meglesz.
Kérem tisztelt képviselő asszonyt, a tisztelt Házat, válaszomat elfogadni szíveskedjenek. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir