SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Köszönjük a választ, amelyet alighanem nem fogunk tudni elfogadni.
Azért, mert tulajdonképpen mindazok a kérdések, amelyeket feltettünk, változatlanul érvényben maradnak, és – ahogy ez várható is volt – semmiféle garanciát nem kaphatunk arra nézve, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság és általában a TB ügyintézésében érdemi változás következik be. Igazából az interpellációnak nem is volt ilyen irreális célja, hanem inkább az, hogy felhívja az illetékesek figyelmét arra, hogy milyen nyugtalanságot és elégedetlenséget szül országszerte a hétköznapi bajok megoldatlansága.
Azonban ez az interpelláció is – mint annyi más – olyan, mint egy regény; a benyújtástól az elhangzásig számos dolog történt, változtak a körülmények, változtak azok az esetek, amelyek elénk kerültek. A viszontválasz lehetőségét hadd használjam fel arra, hogy újabb anomáliákra hívjam fel mindenekelőtt a miniszter úr, de másrészt a tisztelt Ház figyelmét.
Közbevetőleg megjegyezném, hogy az a válaszlevél, amelyre a miniszter úr hivatkozott, mind a mai napig nem érkezett meg hozzám. Az interpelláció beadása és a mai nap között befutott Baráth Gábor úrnak, a TB főigazgató-helyettesének a válasza, de a miniszter úr válasza nem.
A levélben, amelyet mindannyian megkaptak, vegyesen szerepeltek olyan kérdések, amelyek kifejezetten a TB-re, és mint felügyeleti szervre, a miniszter úrra, másrészt viszont kizárólag a Kormányra tartoznak. Közös vonásuk, hogy szociális, illetve biztosítási ellátásokat érintenek.
Na most arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy az interpelláció benyújtása vagy megfogalmazása óta kiderült, hogy az úgynevezett kiemelt és rendkívüli nyugellátások ügyében hozott törvény végrehajtásával is bajok vannak. A kiemelt nyugellátások között megszüntettünk egy kormányrendeletet, amely a nemzeti gondozási díjról rendelkezett azzal a határozott törvényalkotói szándékkal, amelynek mind a törvény szövegében, mind pedig a bizottsági és a plenáris ülésen hangot adtunk mindannyian, tehát a különböző frakciókhoz tartozók, hogy azok, akiktől nem akarjuk elvonni az ellátásokat, sőt ki akarjuk terjeszteni eddig ellátásban nem részesültekre is, nehogy kárt szenvedjenek, és nehogy kimaradjanak – akárcsak rövid időre is – abból az ellátásból, amit eddig kaptak. Nos, nem ez történt, a nemzeti gondozási díjra nézve a Kormány egy rendelettel tartozik, amelyet mind a mai napig nem alkotott meg, holott a nemzeti gondozási díjat a törvény értelmében arra jogosultak sem kapják március 31-e óta.
A levélben és az interpellációban érintett anomáliákhoz hadd csatlakozzék ez is, továbbá hadd hívjam fel a figyelmét arra, hogy a Kárpótlási Hivatal és a Társadalombiztosítási Igazgatóság közötti ügyintézési labdázás is olyan hosszadalmasan folyik, hogy számos jogosult – üldözést szenvedett, börtönbüntetést szenvedett ember – mind a mai napig nem kap ezután neki megítélt pótlékot, holott 1989-ben beadta a Kártérítési Hivatalba az aktáit. Köszönöm szépen.
És arra kérem a Házat, hogy ne fogadja el a miniszteri választ abban a reményben, hogy ez meggyorsítja a nyugdíjfolyósító szervek és a Társadalombiztosítási Alap ügyintézése pillanatnyi patthelyzetének a felszámolását az állampolgárok megnyugtatására. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir