SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Interpelláló Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Nem tudok egyetérteni azzal, hogy apró-cseprő problémáról esett volna itt szó, mint az utolsó mondatban elhangzott. Szeretném meggyőzni önt arról, én sem hiszem, hogy a kérdőívek rublikái szerint élnek az emberek Magyarországon. Válaszom néhány részlete nem hat majd újdonságként, hiszen az említett levélre Botos József, Baráth Gábor és jómagam is már írásban feleltünk június 18-án, 20-án és július 3-án. Sajnálom, hogy képviselőtársaimat megfertőzte az a rossz szokás, hogy azonos tartalmú levelet több hivatalba is elküldenek.
A társadalombiztosítás Orvosszakértői Intézete már az elmúlt év folyamán szembesült az orvosszakértői vizsgálatra vonatkozók számának jelentős növekedésével. Az orvosi bizottság forgalmi adatairól havonta statisztikai összeállítást gyűjtünk, mely szerint a foglalkoztatási gondokkal küzdő megyékben kiugróan magas a rokkantsági nyugdíjat igénylők száma, és ez – mint hallottuk – valóban Baranya bányavidékére is egyértelműen vonatkozik.
Az OTF és az Orvosszakértői Intézet a vizsgálatokra várakozók érdekében növelte az orvosi bizottságok munkaintenzitását. Több megyében szombati műszakokat indítottak, pótbizottságokat működtettek, például Siófokon és Szekszárdon. Lehetővé tették, hogy Budapesten vidéki betegeket is ellássanak. A várakozási idő csökkentésére négy első fokon vizsgáló, úgynevezett ad hoc bizottságot hoztak létre.
Mindezek az intézkedések nem voltak elegendőek ahhoz, hogy az igénylők négy héten belül a bizottságok elé kerüljenek. Ugyanakkor a bizottságokban dolgozók terhelését nem lehetett tovább fokozni. Ezért úgy döntöttek, hogy a bizottságoknak a társadalombiztosítással össze nem függő tevékenységét folyamatosan megszüntetik. Péládul a jelenlegi rend szerint gépjárművezetői alkalmasság megítélésével is foglalkoznak.
Rendkívül súlyos körülményként ítélem meg, hogy gyakorta hosszú hónapokig tart az új nyugdíjak s főleg a rokkantnyugdíjak megállapítása. Nehezen fogadom el az adminisztrációs érzéketlenséget, az ügyintézés üresjáratait, az akták aljára rejtett ügyiratok bizonytalan sorsát, bár ez utóbbi állítást jogi értelemben elég nehéz bizonyítani. A nyugellátás, a baleseti biztosítás, illetve az egyéb rendszeres pénzellátásokra való jogosultság korhatárhoz és szolgálati időhöz kötődik. A születési adatokat az ügyfélnek kell bizonyítania – ez viszonylag egyszerű. A szolgálati időre vonatkozó igazolásokat a TB igazgatási szervei szerzik be. Nehézséget jelent az átalakult, felszámolt, privatizálás alatt álló munkáltatók adatszolgáltatási fegyelmezetlensége és szakszerűtlensége.
Nem kívánom itt részletezni a TB nehézségeit, hiszen ezek belső ügyek, nem érdeklik és nem is vígasztalják azokat az állampolgárokat, akik esetleg hónapokig pénz nélkül maradnak. Hogy a biztosítottak ne legyenek hónapokig jövedelem nélkül, ezért alkalmazza a TB az előlegfizetést. Ez azonban szintén akadozik.
Tárgyalásokat folytatnak a TB ügyvitelének korszerűsítésére. Ezen az úton érhető el javulás, hogy hiba nélkül, gyorsabban történjék a járadékok, nyugdíjak megállapítása és kifizetése.
A társadalombiztosítási krimikre természetesen nem mentség a túlterheltség, a feladatok gyarapodása. Ez utóbbiakra azért példaként megemlítem a személyes szabadságukban korlátozott személyek nyugdíjának emelését, az ezzel kapcsolatos módosításokat, a munkanélküliséggel összefüggő korkedvezményes nyugdíjazásokat és azt, hogy az előnyugdíj intézményének bevezetése miatt egyre több úgynevezett külső szervvel kell együttműködnie a főigazgatóságnak. Az egyes embereket sújtó lassú ügyintézés nem ítélhető el eléggé. A kérdéssel már egy korábbi interpelláció kapcsán is foglalkoztunk, amikoris kiderült, hogy a késésnek több oka lehet, a hanyag munka mellett a pontatlan adatszolgáltatás is. Az utóbb időben ehhez a munka mennyiségének növekedése is társult.
A miniszter felügyeleti joga nem ad lehetőséget a kézi vezérlésre. Ez a nem kellően körülhatárolt felügyeleti jogkör a TB önkormányzati törvény beterjesztésével lélektanilag tovább gyengült; a tisztelt ellenzék eddig is súlyosan kifogásolt minden kormányzati beavatkozást. Sajnos nemrégiben az Országgyűlés úgy döntött, hogy most a rendkívüli eljárás formájában nem tárgyalja meg az említett törvényjavaslatot. De remélem – mint ahogy ma délelőtt erről már szó esett –, hogy augusztusban sor kerül rá, s hamarosan a miniszteri felügyeletnél hatékonyabb önkormányzat ellenőrzi majd az igazgatóság működését. Addig is minden tudomásomra jutott anomáliára nyomatékosan felhívom az OTF illetékeseinek figyelmét.
Ezek alapján kérem a tisztelt Házat válaszom elfogadására. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir