WACHSLER TAMáS (FIDESZ)

Full text search

WACHSLER TAMáS (FIDESZ)
WACHSLER TAMáS (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Bizonyára Ön is ugyanúgy meglepődött, ahogyan én, amikor értesült arról, hogy a Magyar Honvédség általam egyébként igen tisztelt vezérkari főnöke olyan intézkedést hozott, amely erősen szembenáll – legalábbis véleményem szerint – a honvédelmi törvény szellemével és betűjével.
A Honvédelmi Közlöny 1991. évi 2. számában jelent meg a vezérkari főnök 4/1991. sz. intézkedése, amely a Magyar Honvédség polgári szervek részére végzett munkákban való részvételének a rendjét szabályozza. Amint ismeretes, a fegyveres erők feladatait a honvédelmi törvény 16. §-ának (2) bekezdése szabályozza. Az elmúlt év őszén nagy viták után kompromisszumok árán került ki e feladatok közül az ifjúság nevelése. Helyette – amint az emlékezetes – éppen a miniszter úr javaslata alapján került be a Magyar Honvédség tényleges állományának oktatása és képzése.
A hatályos szöveg tehát nem teszi lehetővé, hogy a Honvédség bármiféle honvédelmi felkészítést szervezzen az ifjúságnak a tényleges állományon kívüli részére.
Az előbb idézett ponttal szemben szinte semmiféle vitát nem váltott ki annak idején egy másik módosító indítvány, amely a fegyveres erőknek, úgymond, a népgazdasági feladatokban való közreműködését törölte a fegyveres erők feladatai közül. Mindenki számára természetesnek tűnt, hogy a változatlan feladatok és a csökkenő szolgálati idő miatt nincsen lehetőség, a szektorsemleges piacgazdaságra való áttérés miatt pedig nincsen alap arra, hogy a katonák az őszi hónapokat gyakorlótér helyett a szántóföldeken töltsék.
Nincsen tehát törvényi felhatalmazás az idézett vezérkari főnöki intézkedés 2. c) d) e) pontjaira, amelyek ilyen feladatokat állapítanak meg. Ennek alapján tehát a Honvédséget nem lehet felhasználni semmiféle gazdasági tevékenységre, mezőgazdasági munkára, sőt rendezvényeken való közreműködésre sem.
A fentiek alapján kérem tehát a miniszter urat, hogy törvényi felhatalmazása alapján a szükséges lépéseket tegye meg. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir