SZŰRÖS MÁTYÁS, DR. (MSZP):

Full text search

SZŰRÖS MÁTYÁS, DR. (MSZP):
SZŰRÖS MÁTYÁS, DR. (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Jogosan történelminek nevezhető eseményhez érkeztünk azzal, hogy június 16-án, még az egyezményes határidő lejárta előtt a szovjet csapatok utolsó egységei is távoztak Magyarországról. Az idegen haderő kivonásával újabb fontos lépés történik szuverenitásunk kiteljesedésének irányában. Mindezt a magyar társadalom már hosszú ideje óhajtotta és várta. Mohács óta ez az ország alig volt szabad és független.
A nyolcvanas évektől kezdve a magyar külpolitika próbálta fokozatosan lazítani a keleti függőség béklyóit, tágítani mozgásterünk korlátait.
Ez megnyilvánult a Nyugattal való gazdasági együttműködés látványos kibontakozásában is. A kötöttségektől való végleges megszabaduláshoz azonban ez sem lett volna elegendő. Mindenképpen szükség volt arra a szovjetunióbeli fordulatra, amelyet a reformerők, Mihail Gorbacsov és Edvard Sevarnadze vezetésével elsősorban a külpolitikában megvalósítottak. Történelmi érdemük, hogy felismerték és megértették: Közép- és Kelet-Európa népeinek szabadon kell rendelkezniük saját sorsuk felett. Képesek voltak arra a nagy elhatározásra is, hogy szakítsanak a múlttal, túllépjenek a birodalmi szemléleten, s ezáltal új korszakot nyissanak a térségbeli országokkal való együttműködés terén. Így születhetett meg, nem sokkal a szabad választások előtt, a csapatkivonásról szóló magyar-szovjet megállapodás.
Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar társadalom többségének helyeslésével találkozott és találkozik az a törekvés, hogy lazítsuk, illetve szüntessük meg hazánk korábbi túlzott keleti függőségét. Közvéleményünk kevés kérdésben egységes annyira, mint abban, hogy igyekezzünk Magyarországot közelebb vinni a földrészünk fejlődési gócpontját jelentő Nyugat-Európához. A mind átfogóbb integrálódás, nemzetköziesedés a részvevőktől azonban a nemzeti szuverenitás ésszerű és korszerű felfogását követeli meg, hiszen a kölcsönös függés világában élünk. Ha mi is csatlakozni kívánunk az európai nemzetek eme közösségéhez, akkor ez ránk ugyanúgy érvényes kell, hogy legyen.
Különös felelősség hárul ezért minden politikai tényezőre, hogy a múltbéli egyoldalúságok felszámolását ne követhessék újabbak. Meg kell tanulnunk egy új külpolitizálást. A Kormánynak azt, hogy nem egyeduralkodó, az ellenzéknek pedig azt, hogy politikai céljai követése során is messzemenően figyelemmel kell lennie nemzeti érdekeinkre.
Június 16-a, e nevezetes nap jelképesen új fejezetet nyithat a magyar-szovjet kapcsolatokban is. A szovjet katonai jelenlét megszűnése kétoldalú viszonyunkat politikai, lélektani szempontból egyaránt megtisztíthatja, tehermentesítheti. Jóllehet a függés, a kiszolgáltatottság, a megaláztatás évtizedeit nem lehet egyik napról a másikra elfeledni, meg nem történtté tenni, mégis kár lenne csak a múlton merengeni. A tanulságok levonására természetesen szükség van, de előre tekintve. Abból kell kiindulnunk, hogy a Szovjetunió Európa fontos része volt, ma is az, és az lesz a jövőben is. A hozzá fűződő jó viszony alapvető számunkra.
Hadd idézzem ezzel összefüggésben két eltérő indíttatású történelmi személyiség véleményét. Szekfű Gyula történész, a II. világháború utáni első moszkvai nagykövetünk 1948-ban így nyilatkozott: "Az új helyzetben nekünk teljes őszinteséggel kell együttműködnünk a Szovjetunióval. És ha ez így történik mindkét részről, akkor állami fennállásunk, függetlenségünk, anyagi felvirágzásunk jobban lesz biztosítva, mint a középkor óta bármikor." Akkor ez nem így történt, de szavai ma s még inkább a jövőben valóra válhatnak.
A másik személyiség pedig Nagy Imre, aki az 1957. szeptember 2-i kihallgatásán készült jegyzőkönyv szerint többek között ezt mondta: "Én a Szovjetunió és népeinek őszinte barátja vagyok és maradok. Meggyőződésem, hogy Magyarország jövője a szovjet és a magyar nép őszinte barátságán nyugszik a legbiztosabb alapokon." Ez az ember, mártír miniszterelnökünk mekkora lelkierő és politikai bölcsesség birtokában volt, amikor e szavakat kimondta, világosan különbséget téve a népek és a mindenkori politikai kurzusok között. Pedig ha valakinek, neki lett volna oka haragra.
Egy kis nép számára az igazi erőt a nemzeti önérzet megtartása mellett a bölcs alkalmazkodás jelenti. A Szovjetunióhoz fűződő kapcsolatainkat a jövőben az egyenjogúságra, a kölcsönös előnyökre alapozva kell fejlesztenünk. Nem szabad, hogy indulatoktól, előítéletektől vezettetve járjunk el. Magyarország jelenlegi és távlatos érdekeiből kiindulva kell együttműködésünket építenünk a Szovjetunióval és az egyes tagköztársaságokkal. Nagyon fontos, hogy ne romboljunk, hanem építkezzünk. Gyarapítsuk tovább a meglevő gazdag szellemi, tudományos, kulturális és gazdasági kapcsolatokat. Ne hagyjuk, hogy veszendőbe menjen mindaz – kultúra, országismeret, nyelvtudás, személyes kontaktus –, ami értékként országainkban kölcsönösen jelen van. Valamennyi politikai tényező, társadalmi erő felelőssége ezért, hogy új alapokon segítse a szellemi érintkezés, az együttműködés továbbfejlődését.
A szovjet csapatok magyarországi tartózkodása nyomán keletkezett anyagi, környezeti károk helyrehozatalához, a lelki sebek gyógyulásához hosszabb időre van szükség. Talán a régen várt pillanat nagyszerűsége és emelkedettsége segít majd abban, hogy lehetőleg mihamarabb eljussunk idáig.
Látjuk, belátjuk, hogy a katonák, akik most végleg hazatérnek, nem önszántukból jöttek ide. Mint ahogy a kivonulásról szóló döntést meghozó vezetőik sem tehetők felelőssé elődeik tetteiért. Ez a Szovjetunió nem azonos az 56-os, a 68-as Szovjetunióval. Június 16-án a csapatkivonás lényegében tehát befejeződött. Két hét múlva a hírek szerint megszólalnak majd a harangok is. Örülni fogunk, sokan talán túláradóan is. (Derültség a jobb oldal közepén.) De bizonyára kevesen élnek azok közül, akik emlékeznek. Harangzúgás búcsúztatta a Don-kanyarhoz vonuló magyar honvédeket is. A mértéktartó ünneplésre int az a körülmény is, hogy miként a szovjet csapatok bejövetele, úgy távozásuk sem csak a mi elhatározásunkon múlott. A történelem nagy kelet-közép-európai színjátékában mi szereplők, és nem rendezők voltunk. A tényezők és az események drámai, nagy íve Jaltától Máltáig terjed.
1945-ben a szovjet csapatok a háborúban megfáradt magyar népnek a felszabadulást, de főleg a békét s a demokrácia újraéledésének reményét (zúgás) hozták. Az események – tudjuk – más irányt vettek, ám akkori reményeink másként, más körülmények között újra időszerűek.
Ennek jegyében, tisztelt Országgyűlés, nemzeti méltóságunkhoz, tartásunkhoz azt érezném illőnek, ha a most a távozóknak jelképesen csak annyit mondanánk: Béke veletek! Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir