SZILI SÁNDOR (MSZP):

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP):
SZILI SÁNDOR (MSZP): Fura volt a válasz, és fura volt a válaszadás, de én a munkaügyi miniszterhez intéztem interpellációmat, mivel az előző interpellációmra is ő tett ígéretet. Úgy látszik, a Kormányon belül van egy ilyen munkamegosztás, hogy mindig más-más fog ígérni, s akkor így el lehet odázni a problémákat. (Felzúdulás a jobb oldalon.)
Tulajdonképpen a pénzügyminiszter úrtól nem kaptam igazán konkrét választ, talán csak egy kérdésre, arra, hogy szándékában áll-e a Kormánynak ingyenesen dolgozói tulajdonhoz juttatni a dolgozókat. Egyéb kérdéseimre, arra, hogy mikor kerül konkrétan a Parlament elé, megint egy ilyen – elnézést a kifejezésért, más nem jut eszembe – ködös elképzelést vázolt, hogy most megint végigmegy egy lépcső, amely majd valamikor azután eljut a Parlament elé. S majd akkor, amikor már – itt az előbb is elhangzott váltások megtörténnek – kicserélődnek a vezetők körében a piros könyvek tulipános könyvekre, s majd amikor már elkeltek a jó vállalatok, (szórványosan kitapsolják az MDF soraiból) akkor talán egyszer lesz egy munkavállalói részvényprogram, amely lehetővé teszi, hogy a dolgozók is tulajdonhoz jussanak.
A második kérdésre, amelyre konkrétan válaszolt, a válasz, hogy elzárkózik tőle, azért lepett meg, mert Kónya frakcióvezető úr annak idején a kárpótlási törvény általános vitájában február 4-én úgy fogalmazott – hadd idézzem őt –: "a törvény meghozatalát hamarosan követni fogja a privatizációs törvény, benne az alkalmazotti részvényprogram megvalósításával, hiszen az állami tulajdonból nemcsak azokat a volt tulajdonosokat kívánjuk ingyenesen részesíteni, akiktől jogtalanul elvették a tulajdonukat, hanem az állampolgárokat a lehető legszélesebb körben. Az egészséges privatizációs törvényben törvényes garanciát kell biztosítani arra vonatkozóan, hogy a privatizálandó állami vállalat dolgozói kedvezményes áron, sőt bizonyos feltételek esetén ingyenesen is megszerezhessék a részvényeket." Ezt önök ígérték, uraim, úgy látszik meggondolták magukat.
Én a magam részéről nem tudom elfogadni a választ. Ma délelőtt itt újra elkezdtük a kárpótlási törvény vitáját, folyamatban van az egyházak kárpótlásáról szóló törvény. De tessék nekem megmondani, a magyar munkást vajon ki és mikor fogja kárpótolni a 40 év alatt (felzúdulás és derültség, kitapsolják a jobb oldalon) az embernyúzó normák (zaj) teljesítésével létrehozott állami vagyon kiárusításából. A választ nem tudom elfogadni, s kérem, hogy Önök se fogadják el. (Taps az MSZP részéről.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir