CSÉFALVAY GYULA (KDNP):

Full text search

CSÉFALVAY GYULA (KDNP):
CSÉFALVAY GYULA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én a részletes vitához csak néhány szóban kívánok hozzászólni – nem a magyar nép nevében, hanem kizárólag a saját magam nevében. (Általános taps.)
A kárpótlási törvényt, amit korábban megtárgyaltunk és jóváhagytunk április 24-én, az Alkotmánybíróság felülvizsgálta. Én úgy tudom, csak azt módosítottuk ebből a törvényből, amit az Alkotmánybíróság kifogásolt. Meglepődtem, és nem értem meg azt, hogy a 18. § a termőföld vonatkozásában azt írta elő, hogy a termőföldet a művelési ág szerint kell visszaadni, ahogyan azt tőle, a kárvallottól elvették, most pedig, az új törvénytervezetben a 9. §-ban az van, hogy például erdő esetében ennek négyszeresét kell számítani. Kertész Zoltán képviselőtársam adott be módosító javaslatot: ő továbbmegy, még a szőlőt és a gyümölcsöst mint ültetvényt is figyelembe vette a duplájával számítva. Nem értem én ezt. Lehet, hogy tévedésben vagyok. Már kérdeztem több képviselőtársamtól, hogyan értik ezt – mindegyik másféleképpen magyarázta. Lehet, hogy megnyugtató választ kapok majd a miniszter úrtól vagy Kónya Imre képviselőtársamtól, hogy ezt most hogy kell értelmezni. Azt az erdőterületet, ami van valakinek, mondjuk 2 hektár, és az 20 aranykoronával van figyelembe véve a kárpótlási jegyben, azt most négyszeresére veszik föl, vagyis 40 aranykoronára emelik meg a tulajdonjogát. Tehát 40 aranykorona értékű kárpótlási jegyet kap az illető? Vagy pedig csak szimplán: a 10 aranykoronával rendelkező kárpótlási jegyet kap, de egy negyedrészét kapja vissza az erdőterületnek, hogyha erdőt fog kapni?
Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az erdő és erdő között különbség van. Mert a művelési ágban az is erdőként van nyilvántartva, amit most letaroltak. Egyszer már felhívtam a figyelmet ebben a házban arra, hogy most, a tavasz folyamán, nekiestek a nagyüzemek, és vágták az erdőt, még azokat a kis táblákat is letarolták, vagy a kari szegélyeket, amik a földlábakon voltak, mert azzal is menteni akarták, amit lehetett, saját részükre, hiszen ez jövedelemként jelentkezett.
Most ezt az erdőt hogyan fogják figyelembe venni, amire csak költség lesz ezentúl; aki meg fogja kapni, mert nyilván szeretné megkapni azt a tulajdonát, ami neki volt. Erre szeretnék választ kapni, hogy hogyan van ez.
Még egy valamit: hogy értelmes beadványok vannak itt, módosító javaslatok, Vargáné Piros Ildikónak a javaslatát érdemes figyelembe venni; Glattfelder Bélának is egész jó tapogatásai voltak afelől, hogy a licitálás során, ha valaki megvesz egy bizonyos mennyiségű földet, és mint vállalkozó jelentkezik, neki adnak majd erre kárpótlási jegyet, amit figyelembe vesznek a vállalkozásánál, és hogy ezt vissza tudja-e fizetni akkor, ha vállalja a vállalkozással járó kötelezettséget, vagyis azt, hogy öt évig művelés alatt tartja a földet, és nem idegeníti el.
Érdemes megszívlelni vagy meggondolni azt, hogy tulajdonképpen szabad-e a nevére írni az illetőnek, mert megindul a spekuláció. Tudomásom van arról, hogy ügynökök járják a termelőszövetkezeteket és földet akarnak vásárolni, mégpedig kft-k nevében. S kiderült az, ezekben a kft-kben – ennek én is tanúja voltam –, az ügynök elmondta, hogy egy osztrák valaki közöttük van, aki tudja, hogy nem vehet földet Magyarországon, de ha kft-t szervez, akkor a kft vehet, és így majd lesz neki saját földje.
Szeretnék választ kapni arra, az erdőterületre vonatkozóan, hogy a négyszeresét hogy számolják, hogy veszik figyelembe. Köszönöm a meghallgatást. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir