KOCSENDA ANTAL (FKgP):

Full text search

KOCSENDA ANTAL (FKgP):
KOCSENDA ANTAL (FKgP): Köszönöm. Elnök Úr! Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Általános társadalmi érdekeket érintő kérdés a közbiztonság, a társadalom minden becsületes tagját mély aggodalommal tölti el, hogy hazánkban a bűnözés, a személyek, a vagyontárgyak ellen elkövetett bűncselekmények évről évre növekszenek.
Csak néhány adattal kívánom alátámasztani e rendkívül aggasztó jelenséget, de tudnunk kell, hogy e száraz adatok mögött emberi sorsokat sokszor tragikusan érintő vandál cselekmények húzódnak meg. És nem tudjuk, hogy ma vagy holnap társadalmunk mely tagja, melyikünk válik áldozattá.
E társadalmi méretű veszélyre utaló adatok arról tanúskodnak, hogy napjainkban a bűnözés 4-5-szöröse az 1962. évi állapotnak. Már az 1991. I. negyedévi statisztika a bűnözés rohamos, nyugodtan kijelenthetem, katasztrofális, 67%-os emelkedését mutatja az 1990. év I. negyedévéhez viszonyítva, pedig az 1990. évet a bűnözés kiugró évnek tekinti.
12 megyében emelkedett az átlagot meghaladóan a bűncselekmények száma: ezek közül Tolnában 183%-kal, Nógrádban 182%-kal, Zalában 137%-kal, Fejérben 130%-kal. A fővárosban elkövetett bűncselekmények 50%-kal nőttek az előző év I. negyedévéhez képest.
Figyelmet érdemel az a körülmény, hogy az összes bűncselekményeknek napjainkban 90%-a vagyon elleni bűntény, míg az előző évben 45%-os volt e bűnesetek aránya.
A statisztikai adatokból kiemelve néhány drasztikusan emelkedő bűncsoportot, a következő képet kapjuk: az emberölések száma 18%-kal, a garázdaság 47%-kal, lopás 70%-kal, csalás 88%-kal, betörés, rablás ugyancsak 91%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.
Igen figyelemre méltó, hogy a büntetett előéletű bűnelkövetők száma 38%-kal nőtt, és a többszörösen büntetett előéletű bűnelkövetők száma ugyancsak 38%-kal emelkedett. Ezek az adatok gondolatébresztők lehetnek a büntetésvégrehajtó intézetek, valamint a humánus büntetésvégrehajtást követelő körök részére.
Az a tény, hogy a közlekedési bűncselekmények 51%-kal, az ittas vezetések száma 55%-kal nőtt, rámutat az állampolgári fegyelem, valamint a társadalmi együttélés egyik legfontosabb emberi feltételének: az önfegyelem és önmérséklet színvonalának drámai mérvű süllyedésére. Ezek az adatok apró mozaikkockái annak a társadalmi, erkölcsi színvonalat jelentő összképnek, melynek megalkotását tisztelt képviselőtársaimra bízom. Arra is utalnak, hogy a közbiztonság romlása, a bűnözés mennyiségi növekedése és minőségi változása minden eddigi képzeletet felülmúl. Miután nem várható, hogy a bűnözés növekedését eredményező társadalmi tendenciák változnak, tudomásul kell vennünk, hogy a bűnüldözéssel, bűnözéssel, mint társadalmi tömegjelenséggel hosszú távon együtt kell élnünk, ha nem lépünk a szükséges határozottsággal, eréllyel megfékezésére.
A bűnözés nagymérvű növekedése visszariasztja az idegenforgalmat és a külföldi befektetőket is. A gazdaság sem működhet eredményesen, ha a közállapotokat a banditizmus uralja, és az emberek nem érzik magukat biztonságban. Ehhez a képhez tartozik, hogy a megkérdezett emberek többsége a bűnözés növekedését a munkanélküliségnél is nagyobb veszélynek tartja. Ma, amikor fényes nappal kirabolnak az utcán közlekedő embereket, lakásokat, megrendelésre lopják a gépkocsikat, növekvő számú fegyveres rablások egyre több emberéletet követelnek, kötelességünk minden rendelkezésre álló eszközzel e növekvő tendenciájú bűnözést megállítani.
Tarthatatlan az a helyzet, hogy attól a rendőrségtől várjuk el a bűnözés megállítását vagy mérséklését, melyet az ötször kisebb, 1962-es bűnözési színvonalhoz méreteztek eszközeiben és személyi állományában egyaránt. A jelenlegi állománnyal és eszközrendszerrel a rendőrség a bűnözésnek csak tüneti kezelője lehet, és ez az állapot elfogadhatatlan.
A bűnüldözés hatékonysága érdekében alapvető fontosságú a rendőri intézkedések és beavatkozások jogi eszközrendszerének a megteremtése, a rendőrségről szóló törvényjavaslat mielőbbi napirendre tűzése.
Legalább ennyire fontos a rendőrség személyi állományának nemcsak mennyiségi, hanem minőségi színvonalemelése, technikai eszközeinek, jármű, híradástechnika, információs rendszer, számítástechnikai eszközök olyan szintre emelése, amely meghaladja a mai és holnap várható bűnözési technika színvonalát. Mindez az eredményes bűnüldözés elengedhetetlen feltétele, és meg kell teremtenünk az ehhez szükséges anyagi feltételeket is. Álhumanizmusnak tekinthető, ha a személyiségi jog szélesítésével menedéket és védőpajzsot nyújtunk a bűnözőknek, és ezzel a társadalomra szabadítjuk az alvilágot. Az állampolgárok biztonságérzete egyik fontos feltétele a gazdasági fejlődésnek, másrészt a társadalom egyre növekvő veszélyeztetettsége is azt a kötelezettséget rója ránk, hogy megteremtsük azokat a törvényes kereteket, melyeken belül a bűnüldöző szervek számára biztosítjuk az erélyes és határozott cselekvés lehetőségét. Ezért a rendőrhatósági törvény sürgős, mielőbbi napirendre tűzését ajánlom a tisztelt Ház szíves figyelmébe. Köszönöm a türelmüket, és köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)
Döntés törvényjavaslatok és országgyűlési határozati javaslatok sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir