BÁNFFY GYÖRGY, a kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtóbizottság előadója:

Full text search

BÁNFFY GYÖRGY, a kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtóbizottság előadója:
BÁNFFY GYÖRGY, a kulturális, oktatási, tudományos, sport, televízió és sajtóbizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg nekem, hogy emlékeztessem önöket a költségvetési irányelvek néhány héttel ezelőtti tárgyalásakor a kulturális bizottság előadójaként elmondott gondolataim befejező szakaszára. Idézem: "Másfél esztendeje türelmesen várjuk, hogy a Kormány elindítsa azt a folyamatot, amely legnagyobb hatásfokkal megtérülő beruházásnak tekinti az oktatást és a művelődést. Tudjuk, évtizedek vállveregető szemléletéből visszamaradt állapotot egy esztendő alatt megszüntetni nem lehet. Ezt tudomásul vesszük. De 1992-ben ebben az irányban – ha csak néhány lépést téve is – végre el kell indulnunk. Ezt az igényt pénzügyi kormányzatunknak figyelembe kell vennie."
Szeretnék idézni abból a határozati javaslatból is, amelyet bizottságunk terjesztett be a költségvetési irányelvekhez. "Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a vitában elhangzottaknak megfelelően módosítva nyújtsa majd be részletes költségvetési javaslatát."
A kulturális bizottság az országgyűlési határozat szövegének alapján fordult a pénzügyi kormányzathoz: működjön tehát annak szellemében, hogy a decemberi viták során a keményebb összecsapások elkerülhetők legyenek. Benyújtottuk a módosító indítványt is, mely az akkor jelenlévő képviselők 48%-ának helyeslését váltotta ki.
Sajnálattal kellett megállapítanunk a kulturális bizottság tegnap délutáni több mint háromórás plenáris ülésén, ez a kérésünk, javaslatunk nem talált meghallgatásra. Világossá válik a költségvetésből, hogy a humán infrastruktúra szolgáltatásainak és az ezeket megvalósító intézmények működésének megtartására – hangsúlyozom: szinten tartására – több helyen nem nyílik lehetőség. Elsősorban az oktatási, közművelődési, közgyűjteményi intézmények működtetési költségeinek és a bérezés területén súlyosan elmaradt humán szféra bérautomatizmusának területén nincsen változtatás.
Mindezek alapján sajnálattal kell bejelentenem, hogy a beterjesztett költségvetést a kulturális bizottság 4 "igen" szavazattal, 8 "nem" szavazattal és 4 tartózkodásával fenti megállapítások következtében általános vitára nem tartja alkalmasnak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir