EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)

Full text search

EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)
EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Mielőtt ismertetném önökkel a bizottság állásfoglalását, én is hadd olvassam föl a Házszabály 42. §-ának a (2) bekezdését, mely úgy hangzik: "Általános vita a törvényjavaslat egésze indokolásának és a hatáskörrel rendelkező bizottság jelentésének megvitatásából áll".
Én úgy vélem, hogy ha a bizottság nem kap módot arra, hogy kifejtse álláspontját, akkor nincs mit megvitatni. Egyszerű kijelentést, hogy "támogatja" vagy "nem támogatja", nem tud a Ház megvitatni. Tehát szeretném a bizottság állásfoglalását önökkel itt ismertetni.
Az alkotmányügyi bizottságról van szó természetesen, és a lényeggel kezdjem: szemben a Magyar Hírlapnak az MTI-re hivatkozó tudósításával az alkotmányügyi bizottság tegnapi ülésén a költségvetési törvényt nem támogatta, és nem javasolja az általános vitának a lefolytatását. (Taps balról.)
Természetesen nem könnyű egy ilyen bizottsági vitát összefoglalni, annál is inkább, minthogy számok sokaságáról van szó, ezért engedjék meg nekem, hogy néhány olyan kérdésben ismertessem a bizottsági vita során felmerülteket, amelyből elvi következtetéseket tudtunk levonni, és amelyek alátámasztották azt a döntést, plasztikusan támasztották alá azt a döntésünket, hogy nem támogattuk a törvényjavaslat elfogadását.
Az első ilyen elvi észrevételünk az az volt, hogy hiába tettek az országgyűlési képviselők a Kormány megjelent képviselőinek mindenféle javaslatokat arra, hogy a különböző tárcák kiadási oldalait, kiadási tételeit hogyan lehetne csökkenteni, a tárcák képviselői minden erre irányuló erőfeszítésnek ellenálltak, és ragaszkodtak azokhoz az előirányzatokhoz, amelyeket a költségvetés tartalmazott. Egy példát hadd hozzak föl erre.
A költségvetés Miniszterelnöki Hivatal alatt a Kárpótlási Hivatal részére 60 millió forint állóeszköz-felújítást javasol. A bizottsági vita során megkérdeztük a Kormány jelen lévő képviselőit, hogy egy új szervezet, ami csak nemrégen jött létre, gondoljuk, hogy hamarosan meg is fog szűnni, nem hisszük, hogy a Kormány még évtizedekig kíván kárpótlást folytatni, mi szükség van 60 millió forint állóeszköz-felújításra? Kérdésünkre megnyugtató választ nem kaptunk, s úgy gondoljuk, hogy ezt a 60 millió forintot máshol kellene fölhasználni.
Hadd hívjam föl a figyelmet arra is, hogy ha a tárcák képviselői minden alkalommal ellenállnak azoknak a képviselői javaslatoknak, hogy csökkentsük az előirányzott kiadási tételeket, akkor a költségvetés nem tud ellenállni annak a nyomásnak, amely a jogos igényekkel kapcsolatban éri, s két helyzet, két lehetőség áll majd a Parlament előtt.
Az egyik megoldás az lesz, hogy nem fogja tudni ezeket a jogos kiadásokat kielégíteni, a másik megoldás pedig az lesz, hogy a bevételi oldalt lesz kénytelen emelni, tehát hogy ne kerteljünk, az adóemelések ebben az esetben nem lesznek elkerülhetőek.
Szeretném tehát – és a bizottsági vitában ez kikristályosodott – felkérni a tárcák képviselőit, hogy engedjenek azoknak az indítványoknak, amelyek racionalizálva szeretnének egyes kiadási tételeket megkurtítani.
A következő elvi jellegű észrevétel. Észrevettük a költségvetésben a tartalékolásnak egy egészen különleges formáját, mégpedig a nem indokolható létszám-előirányzatokat. Példaként hadd hozzam föl az ügyészséget. Az ügyészségnek 1991-ben 458 millió forint béralap volt megállapítva, mindezt 2007 főre vetítve. Na most 1992-ben az ügyészség számára megállapított létszám 2221 fő, tehát 10%-kal haladja meg az előző évi létszámkeretet, holott az ügyészség az 1991. évi létszám 15%-át sem volt képes betölteni. Mi következik ebből, tisztelt Ház?
Ebből az következik, hogy 1992-ben az ügyészség létszám-béralapigénye már 1,1 milliárd forint lesz, ami 640 millió forint különbséget eredményez. El tudjuk képzelni azt, hogy az ügyészségnek szüksége van erre a 640 millió forintra, de hogyha ezt tartalékolni kívánja, akkor állítsa be tartalékként a költségvetésbe, hogy annak a felhasználásáról a Parlament dönteni tudjon, de ilyen nem indokolt létszám-előirányzatokkal, amelyeket – hangsúlyozom – a bizottság ülésén sem tudtak megindokolni, ne éljenek, mert ilyen módon 640 millió forintot vonnak el más céloktól.
A következőkben szeretnék egy példát hozni arra, amikor kérdésünkre a Kormány képviselőitől ugyan választ kaptunk, azonban ez a válasz nem volt minden esetben teljesen érthető. A példa a Köztársasági Elnöki Hivatal reprezentációs kerete, amely a költségvetés szerint 2,8 millió forint. Most nem tudjuk eldönteni, tisztelt Ház, hogy ez a pénz, ez a pénzösszeg, 2,8 millió forint, ez sok, kevés, elegendő vagy nem elegendő. Ezért össze kellett vetnünk más reprezentációs kiadásokkal, és azt találtuk, hogy a Miniszterelnöki Hivatal reprezentációs kerete 13,2 millió forint, közel ötszöröse a Köztársasági Elnöki Hivatal hasonló keretének. A tárca nélküli miniszterek 2 millió forint reprezentációt kapnak. Pusztán a Belügyminisztérium hétmillió, hetes millió forintot, kettő és félszerese ez a Köztársasági Elnöki Hivatalnak. A rendőr-főkapitányságok 4,6 millió forintot, és most kapaszkodjanak meg, még a büntetés-végrehajtási intézetek is, a börtönök 3 millió forint reprezentációval rendelkeznek, tehát meghaladják a Köztársasági Elnöki Hivatal reprezentációját. (Zaj. – Taps balról.)
Még egyszer mondom, tisztelt Ház, nem tudjuk eldönteni, hogy a 2,8 millió forint elég vagy nem elegendő. Hogyha ez elegendő, el tudom képzelni, és hogyha ilyen választ kapunk, akkor úgy vélem, hogy a többi reprezentációs keretet radikálisan kell csökkenteni. Tehát a börtönöknek talán nem kellene 3 millió forinttal rendelkezni, királyok, hercegnők és köztársasági elnökök idejönnek a Parlamentbe, és nem a börtönöket látogatják többnyire. Ha viszont a büntetés-végrehajtásnak szüksége van 3 millió forint reprezentációra, akkor úgy vélem, indokolt lenne radikálisan megnövelni a Köztársasági Elnöki Hivatal hasonló keretét.
A következő példát arra szeretném felhozni, hogy kaptunk magyarázatot a Kormány képviselőitől, de azt teljes egészében a bizottság nem tartotta elfogadhatónak.
A Miniszterelnöki Hivatal költségvetésében a tárca nélküli miniszterek gépkocsihasználat címén 10, azaz tízes millió forintot kapnak. Szeretném ezt összevetni azzal, hogy az Országos Mentőszolgálat gyógyszerellátására 21 millió forint van – tehát pusztán kétszerese ennek az összegnek –, a Magyar Tudományos Akadémia esernyője alá – mert ez nem hatáskör – tartozó összes tudományos társaság számára juttatott költségvetési támogatás 11,6 millió forint – tehát nagyságrendileg azonos a tárca nélküli miniszterek gépkocsihasználatára juttatott összeggel. Hadd jegyezzem itt meg, hogy a tárca nélküli miniszterek számára juttatott gépkocsihasználat mindössze négy tárca nélküli miniszter között oszlik meg, míg a 11,6 millió forintos támogatás tizennyolc tudományos társaság között, ezek között olyan jelentősek vannak, mint a Magyar Földrajzi Társaság, a Közgazdasági, a Kőrösi Csoma Társaság, az Irodalomtudományi, a Néprajzi, Történelmi – és lehetne a sort folytatni. Úgy vélem, tisztelt Ház – és a bizottságban ez a vélemény alakult ki –, hogy nem kellene a tárca nélküli minisztereknek gyalog járniuk ahhoz, hogy a tudományos társaságoknak juttatott összeget majdnem a duplájára lehessen felemelni. (Közbeszólás a bal oldalról: Több tárca nélküli miniszter lesz!)
Utolsó összevetésem a tárca nélküli minisztereknek juttatott 10 millió forinttal: a tankönyvellátásra tavaly a Kormány 40 millió forintot szánt, idén pedig nulla forintot szán. Nem tudjuk eldönteni, hogy ez a lépés helyes vagy nem helyes – nyilván sok minden igazolja ezt a lépést –, de azt hiszem, nem tudunk az állampolgárok szemébe nézni, és nem tudjuk azt mondani, hogy 40 millió forintot elvonunk a tankönyvkiadástól, miközben 10 millió forinttal támogatjuk négy tárca nélküli miniszter kényelmes gépkocsizgatását. (Taps a bal oldalról.)
Szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy a Miniszterelnöki Hivatal költségvetésében – szintén nem túl nagy összeg, de talán jellemző – 12 millió forint található a Pressinform nevű szervezet támogatására. Ez a Pressinform a külföldi újságírókat tájékoztató iroda – rendkívül szocialisztikusan hangzó intézmény. Kérdésünkre a Kormány képviselői lényegében azt válaszolták, hogy igazunk van, hogy a kérdést fölvetettük, hogy nem sikerült kellően eldugniuk ezt az összeget… (Derültség a bal oldalon.) … A válaszunk az, hogy nem eldugni kell ezt az összeget, hanem meg kell szüntetni ezt az intézményt – a külföldi újságírók megtalálják a módját annak, hogy hogyan tájékozódjanak a magyar belpolitikai helyzetről. (Közbeszólás a jobb oldalról: Tőled! – Zaj.)
A következő, amire szeretném felhívni a figyelmet, ami a bizottságban, a bizottsági vitában kellő súlyt kapott, az az expo kérdése. Ugyanis a Miniszterelnöki Hivatalnál két helyen is található az expo számára költségvetési juttatás. Egyrészt a világkiállítási programiroda 54 millió forintot fog kapni a jelenlegi tervezet szerint, holott a szöveges részben ennek a világkiállítási programirodának olyan feladatai vannak, mint hogy "tegyen javaslatot a világkiállítás megrendezésére".
Úgy tudom – és a bizottságban ez a többségi álláspont alakult ki –, hogy a Parlament döntött ebben a kérdésben, tehát ilyen feladatokat nem kellene a programirodának végeznie. Kétségtelen, hogy a végrehajtással kapcsolatban is vannak feladatai a programirodának, és ezt el is lehetne talán fogadni, azonban a Miniszterelnöki Hivatalnál "Rendkívüli kiadások" címszó alatt további 2 ezer millió forint, tehát 2 milliárd forint van előirányozva expo-célokra. És itt hadd jegyezzem meg: egy árva szót nem tartalmaz a költségvetés arról, hogy mégis, ez a 2 milliárd forint mire szól. Mikor megkérdeztük a Kormány képviselőit, azt a választ kaptuk, hogy amikor a költségvetés tervezete készült, akkor nem tudhatták, hogy a Parlament el fogja-e fogadni az expo-törvényt vagy pedig nem fogja elfogadni. Na most, ez a válasz természetesen logikus, de mégis csak elfogadhatatlan, mert hogyha nem számolhattak megalapozottan azzal, hogy az expo megrendezésre kerül – és nem számolhattak ezzel kellő indokoltsággal –, akkor expo címén a költségvetés kiadásra egyetlen forintot nem tartalmazhatna. Tartalmazhatna egy tartalékot expo-célokra, amelyet, ha expo nem kerül megrendezésre, az Országgyűlés döntése alapján máshol fognak fölhasználni.
Természetesen aggályos tehát az, hogy az expo részére a költségvetés több helyen is tartalmaz előirányzatokat: nem tudjuk azt, hogy a 30 milliárd forint expo-költségvetésbe, amit a Kormány garantált az Országgyűlés számára, pusztán a 2 milliárd forintot kell betudni, vagy az 54 millió forintot is be kell ebbe tudni. Hogyha aggályaink megalapozottak, akkor tarthatunk attól, hogy a 30 milliárd forintot csak úgy tudja a költségvetés betartani, hogyha 54 millió forintokat más címszók alatt a költségvetés elkölt még az expóra.
Hogyha az egyéb, rendkívüli kiadásoknál voltunk, akkor hadd említsem meg, hogy tartalmaz a költségvetés egy 6 milliárd forintos összeget "kárpótlás" címszó alatt – anélkül, hogy egyetlen szót tartalmazna arról, hogy mit értünk "kárpótlás" kifejezésen. Kérdésünkre kiderült, hogy nem a vagyoni kárpótlásról van szó, hanem úgynevezett személyi kárpótlásról. Mivel azonban – még egyszer mondom – a költségvetés egyetlenegy szót sem tartalmaz erről, a kalkuláció nyomát sem találtuk a költségvetésben, nem tudjuk ezt elfogadni.
Egyházi ingatlanok visszaadására 500 milliót irányoz elő a költségvetés. Csodálkoztunk ezen, mert úgy tudjuk, hogy naturáliákban kell visszaadni az egyházi ingatlanokat. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy ez nem a közvetlen kárpótlást tartalmazza, hanem az önkormányzatoknak a kártalanítását fogja ez az összeg tartalmazni. (Zaj. – Közbeszólások a jobb oldalról: Pontosan!) Hogyha ez így van, akkor két lehetőség merül fel: ez az összeg vagy komolytalan – mert sokkal többe fog kerülni az önkormányzatok kártalanítása, mint 500 millió forint –, vagy pedig hogyha ezt komolyan gondolja a Kormány, akkor azt javasoljuk, hogy tartsanak újabb koalíciós tárgyalásokat, mert nagy botrány lesz a koalíción belül, olyan kevés lesz az egyházi kártalanítás. (Zaj. – Derültség a bal oldalon.)
Summa summárum, egyéb rendkívüli kiadások alatt 9 milliárd forint összeget tartalmaz a költségvetés anélkül, hogy ebben a vonatkozásban bármilyen elfogadható indokot kaptunk volna – ezt a bizottság nem támogathatta ilyen formájában.
Befejezés előtt – mivel eddig csak kiadási kérdésekről beszéltem – hadd beszéljek egy bevételi kérdésről is, ugyanis nem kisebb ennek a jelentősége. A Kormánynak az a szándéka – és nemcsak ennek a kormánynak, hanem a világ minden kormányának az a szándéka –, hogy a költségvetésében a bevételi oldalt alulkalkulálja annak érdekében, hogy ha a bevételek meghaladják a tervezettet, akkor e fölött szabadon rendelkezhessenek.
Vegyünk egy példát az Igazságügyi Minisztérium költségvetéséből: hogyan kalkulálja alul a Kormány a tervezett bevételeket. "Cégközlemények bevételei" címszó alatt az Igazságügyi Minisztérium és a bíróságok együttes költségvetésében 1991-ben 100 millió forint bevételt tervezett a Kormány, ezzel szemben a tényleges bevétel 157 millió forint volt – és csodák csodája, 1992-ben a Kormány ismételten csak száz, pontosabban 103 millió forint bevételt tervez. Nem értjük, hogy miért csökkenne a cégközlemények bevételi díja. Ezzel már 57 milliót megtakarítani látszik a Kormány.
Ugyanebben, az Igazságügyi Minisztérium költségvetésében, "pénzmaradvány és érdekeltségi alap" címszó alatt 1991-ben semmilyen bevételt nem tervezett a Kormány, ugyanakkor 1991-ben ténylegesen 163 millió forint bevételhez jutott. Kérdezzük, hogy akkor 1992-ben miért nem tervez a Kormány bevételt – mert ismételten nulla forint van beállítva.
Hogyha összeadom ezt a kettőt, akkor kiderül: az Igazságügyi Minisztérium 217 millió forint extra bevételhez jutna, amivel a Parlamentnek nem kell elszámolnia, hiszen ennyivel haladja meg a tényleges bevétele a költségvetésben előirányzott bevételeket.
Befejezésképpen: miután a bizottsági vitában a felmerült kérdéseinkre vagy nem kaptunk választ, vagy pedig nem kaptunk elfogadható választ – mert azt tapasztaltuk, hogy a költségvetés, míg az állampolgárok széles tömegeivel szemben rendkívül szigorú, addig a bennfentesekhez viszont, úgy tűnik, jóval nagyvonalúbb, gondolok itt a tárca nélküli miniszterek Mercedeseire –, továbbá amiatt, hogy a költségvetést nem tartjuk kellően áttekinthetőnek, a bizottság úgy döntött, hogy nem támogatja a költségvetési törvényt. Úgy gondolom, a dologhoz hozzátartozik, hogy ez után a vita után a Magyar Demokrata Fórum és a Kereszténydemokrata Néppárt képviselői támogatták a költségvetés előterjesztését, ezzel szemben az ellenzék képviselői – az SZDSZ, a FIDESZ és az MSZP képviselői –, továbbá a független képviselők nem támogatták, és erre kérjük önöket is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon. – Szórványos taps a jobb oldalról. – Közbeszólás középről.) Bocsánatot kérek! Elnézést kérek Torgyán úrtól: a Független Kisgazdapárt 12 tagú csoportja jelen volt, és szintén nem támogatta a költségvetést. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir