HORVÁTH TIVADAR, DR. az önkormányzati bizottság többségi álláspontjának előadója:

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. az önkormányzati bizottság többségi álláspontjának előadója:
HORVÁTH TIVADAR, DR. az önkormányzati bizottság többségi álláspontjának előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az önkormányzati bizottság általánosságában megtárgyalta a jövő évi költségvetésnek az önkormányzatokra és a Belügyminisztériumhoz tartozó ágazatokra vonatkozó fejezeteit.
Az önkormányzati bizottság ülésén elhangzott, hogy a rendszerváltást megelőzően 1986-ban az akkori törvényjavaslat körülbelül 100 oldal terjedelmű volt, és kizárólag bizalmas jelleggel, szolgálati használatra címzéssel került kiadásra, és azt a szakértők is csak úgy vehették át, hogy büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoztak arról, hogy az abban foglalt adatokat nem használják fel és más részére nem teszik hozzáférhetővé.
Nos, azt hiszem, hogy az előttünk fekvő 3200 oldal terjedelmű törvényjavaslat, ha ezt a tényt is nézzük, némi fejlődésről tesz tanúbizonyságot. Bár a rendelkezésre álló időkeret valóban szűk, tehát megnehezíti a költségvetési törvényben foglalt adatok sorának, szinte adathalmaznak az áttanulmányozását, de azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy elégséges információ áll rendelkezésre képviselőtársainknak ahhoz, hogy felelős döntést hozzanak majd a részletes vita végén.
Az önkormányzatok költségvetéséről a bizottság többségi álláspontot kialakított képviselőinek az volt a véleménye, hogy 1991-hez – az 1991. évhez – hasonlóan az önkormányzatok költségvetéséhez stabil bevételi források állnak rendelkezésre. Az önkormányzatok rendelkezésére álló együttes forrásnövekmény meghaladja az előző évit, és az önkormányzatokhoz lejutó bevételek 80%-a államilag garantált forrásokat jelent, amelyeknek nagy részét az önkormányzatok szabadon, mindenféle elszámolási kötöttség nélkül használhatják fel. Nemcsak a költségvetés tervezését, hanem az önkormányzatok működését, feladataik ellátását is megkönnyítette, hogy 1991-ben megalkotásra kerültek a feladat- és hatáskörökről rendelkező törvények, a vagyonátadásról hozott törvény.
Azok a feszültségek, amelyek kétségkívül fellelhetők az egyes önkormányzatok gazdálkodásában, túlnyomórészt öröklött feszültségek, de olyan problémákat takarnak, amelyeknek a megoldása egy adott év költségvetési törvényében, költségvetési előirányzataival nem oldhatók meg, nem orvosolhatók.
A belbiztonsági szférához tartozó fejezetekről is kialakította véleményét az önkormányzati bizottság, indokoltnak tartotta, hogy a rendőrség költségvetésében a tavalyi bázishoz képest nagyobb forrásbővítés szerepeljen.
Indokoltnak tartottuk azt is, hogy azok a feszültségek, amelyek a Belügyminisztérium, Tűzoltóság és a Határőrség területén mutatkoznak e költségvetési törvényben, a vita során vagy a későbbiekben kiküszöbölést nyerjenek.
Azt is nagyon pozitívnak tartjuk, hogy a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat bértáblázatához, fizetési bértáblázatához a 2 és fél milliárd forintos forrásfedezet betervezésre került a költségvetésben. Ez, mindenképpen úgy gondoljuk, hogy nemcsak az önkormányzati hivatalok apparátusát, de az egész magyar közigazgatást végső során stabilizálni fogja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati bizottság Demokrata Fórum, Kereszténydemokrata pártokhoz tartozó képviselői, valamint a 33-as kisgazda-frakció képviselői egyöntetűen tárgyalásra, általános vitára alkalmasnak tartották a törvényjavaslatot, ellenzéki képviselőtársaink egyöntetűen elutasításra javasolták, alkalmatlannak az általános vitára. Ők külön igényelték azt, hogy kisebbségi véleményüket az általános vitában elmondhassák. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir